Concediere colectivă. Modificare scriptică a locului de muncă Neaplicarea criteriilor de departajare (Art. 65 C. mun.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 682
  • Codul muncii: art. 65

Faptul că reclamanta nu a contestat această modificare a contractului individual de muncă nu are relevanță, Curtea subliniind că, pentru legalitatea concedierii, se impunea compararea din punct de vedere profesional a reclamantei cu ceilalți angajați din cadrul serviciului unde a activat efectiv, întrucât realitatea acceptată de ambele părți a fost cea dată de prestarea muncii reclamantei în cadrul serviciului trafic. Faptul că în unele scripte a figurat în cadrul altui serviciu nu impune o eventuală comparare cu colegii din cadrul acelui serviciu, întrucât, practic, ceea ce a reușit să probeze reclamanta este o altă realitate juridică a părților decât cea consemnată în actul adițional la contractul individual de muncă al reclamantei din noiembrie 2010, astfel încât în raport de această realitate juridică trebuie verificată legalitatea concedierii

(C. Ap. Cluj, S. I civ., dec. nr. 4405/R din 23 octombrie 2012)

Brînduşa Vartolomei
Avocat Baroul Bucureşti

Legalitatea desfiinţării locurilor de muncă şi, în consecinţă, şi a concedierii depinde de aplicarea criteriilor legale şi a celor cuprinse în contractul colectiv de muncă aplicabil. Numai că operaţiunea de departajare între salariaţi, încadraţi în funcţii identice, trebuie să îi vizeze pe acei salariaţi care lucrează cu adevărat în astfel de funcţii. Compararea, sub aspect profesional, a unui salariat cu ceilalţi salariaţi din serviciul în care prestează efectiv munca, apare ca o cerinţă legală obligatorie. Ca urmare, dacă salariatul figurează numai scriptic într-un serviciu funcţional – în care ar fi fost mutat recent – dar, în fapt, lucrează în continuare în serviciul anterior, comparaţia nu se poate realiza decât cu salariaţii din cadrul celui de-al doilea serviciu. Decizia Curţii de Apel Cluj pune în evidenţă o soluţie de principiu: aplicarea în etapa premergătoare concedierii colective a criteriilor de departajare a salariaţilor trebuie să aibă în vedere pe cei care au aceleaşi atribuţii de serviciu prin fişa posturilor şi care lucrează în acelaşi loc de muncă.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Concediere colectivă. Modificare scriptică a locului de muncă Neaplicarea criteriilor de departajare (Art. 65 C. mun.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.