Competența de soluţionare a plângerilor împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată (NCPP, NCP)

18 oct. 2021
Vizualizari: 1181
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 228/2021

NCPP: art. 40 alin. (4), art. 51 alin. (1), art. 275 alin. (3), art. 340; NCP: art. 249, art. 267, art. 269, art. 325, art. 367 alin. (1)

Prin Sentința penală nr. 36 din 18 martie 2021 pronunțată de Curtea de Curtea de Apel Galați, secția penală și pentru cauze cu minori, a fost admisă excepția necompetenței materiale a acestei instanțe și a fost declinată competența de soluționare a plângerii formulate de S.C. A. S.R.L. Galați împotriva Ordonanței de clasare nr. 100/D/P/13.07.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Serviciul Teritorial Galați menținută prin Ordonanța de respingere a plângerii nr. 3/D/II/2/2020 din 1.09.2020 a Procurorului-șef Serviciu a D.I.I.C.O.T- Serviciului Teritorial Galați, în favoarea Tribunalului Galați.

În temeiul art. 51 alin. (1) C. proc. pen., s-a constatat existența unui conflict negativ de competență între Curtea de Apel Galați și Tribunalul Galați, astfel că, în baza art. 51 alin. (2) C. proc. pen., raportat la art. 40 alin. (4) C. proc. pen., s-a dispus înaintarea dosarului în vederea soluționării acestui conflict negativ către Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală.

Fiind sesizată, în temeiul art. 51 alin. (1) și (2) C. proc. pen., cu soluționarea conflictului negativ de competență, Înalta Curte constată că Tribunalul Galați este competent să soluționeze plângerea formulată de petenta A. S.R.L. împotriva Ordonanței nr. 388/P/2018 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, menținută prin Ordonanța nr. 111/II/2/2019 a procurorului general al acestei unități de parchet, motiv pentru care, în conformitate cu dispozițiile art. 51 alin. (6) C. proc. pen., va trimite dosarul acestei instanțe.

Potrivit art. 340 din C. proc. pen. persoana a cărei plângere împotriva soluției de clasare sau renunțare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanță sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanța căreia i-ar reveni, potrivit legii, competența să judece cauza în primă instanță.

Evaluând cauza prin prisma considerațiilor anterior relevate, Înalta Curte reține că prin Ordonanța nr. 100/D/P/2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați s-a dispus clasarea cauzei față de intimații: D., H., B., C. și E.

De asemenea, prin Ordonanța nr. 100/D/P/2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați, a dispus disjungerea cauzei sub aspectul infracțiunilor prev. de art. 367 alin. (1) C. pen., art. 249 C. pen. și art. 325 C. pen., respectiv disjungerea cercetărilor față de executorul judecătoresc F. sub aspectul infracțiunilor prev.de art. 367 C. pen., art. 267 C. pen. și art. 269 C. pen., precum față de făptuitorii D., H., B., C., E., cercetați sub aspectul infracțiunilor prev. de art. 9 alin. (1) lit. a), b) și alin. (3) din Legea nr. 241/2005 R și a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.

În acest sens, se constată că din analiza și interpretarea art. 340 din C. proc. pen., rezultă că ceea ce se poate ataca la instanță, în procedura prevăzută de art. 340 C. proc. pen., este soluția de clasare dispusă de procuror, o soluție de disjungere neputând face obiectul acestei plângeri.

Verificând actele dosarului, se constată că prin Ordonanța de clasare nr. 100/D/P/13.07.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Serviciul Teritorial Galați, s-a dispus față de intimați o soluție de clasare, iar față de numitul F. – executor judecătoresc, o soluție de disjungere.

Astfel, Tribunalul Galați în respectarea art. 340 alin. (1) din C. proc. pen., este competent, să soluționeze plângerea împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată, apreciind că soluția de disjungere nu poate forma obiectul acestei plângeri.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 51 alin. (6) din C. proc. pen., Înalta Curte va stabili că instanța competentă a soluționa cauza privind pe petenta A. S.R.L. este Tribunalul Galați, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În temeiul art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Competența de soluționare a plângerilor împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată (NCPP, NCP) was last modified: octombrie 18th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.