Comisia Europeană. Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică

22 apr. 2021
Vizualizari: 236

Comisia Europeană a informat că Strategia Uniunii Europene (UE) pentru cooperare în regiunea indo-pacifică, adoptată în data de 19 aprilie 2021, de cei 27 de miniștri de externe ai statelor membre ale UE, demonstrează recunoașterea de către Uniune a importanței regiunii, precum și angajamentul de a-și consolida rolul în cooperarea cu partenerii săi din regiune.

Astfel, regiunea indo-pacifică reprezintă centrul economic și strategic de gravitație al lumii, găzduind 60% din populația lumii și producând 60 % din PIB-ul mondial, dar și contribuind cu două treimi la creșterea globală actuală. Cooperarea în regiunea indo-pacifică este esențială pentru punerea în aplicare a agendei globale a comunității internaționale, inclusiv pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

UE a adus în mod constant contribuții semnificative în regiune în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare și asistența umanitară, abordarea schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a poluării, precum și contribuția la respectarea dreptului internațional, inclusiv a drepturilor omului și a libertății de navigație. De aceea, regiunea indo-pacifică constituie o miză importantă pentru Uniune, care are tot interesul ca arhitectura regională să rămână deschisă și bazată pe norme.

Astfel, în baza acestor considerente, miniștrii de externe ai UE au decis să consolideze orientarea strategică, prezența și acțiunile UE în regiune. Abordarea și implicarea se vor baza pe principiile unei perspective pe termen lung, menite să contribuie la stabilitatea, securitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii, pe baza promovării democrației, a statului de drept, a drepturilor omului și a dreptului internațional.

Totodată, UE își va aprofunda cooperarea cu privire la regiunea indo-pacifică, în special cu acei parteneri care și-au anunțat deja propriile abordări privind regiunea indo-pacifică.

Nu în ultimul rând, prin adoptarea concluziilor Consiliului, UE este în măsură să intensifice și mai mult cooperarea în multe domenii, precum guvernanța oceanelor, sănătatea, cercetarea și tehnologia, securitatea și apărarea, conectivitatea și să consolideze colaborarea în vederea abordării provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice.

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Comisia Europeană. Noi norme și măsuri menite să sprijine încrederea în inteligența artificială

Comisia Europeană. Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică was last modified: aprilie 22nd, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: