Comisia Europeană. Reforme în materia Directivei privind drepturile victimelor

13 iul. 2023
Vizualizari: 129

Comisia Europeană informează despre inițiativa din 12 iulie 2023, prin care urmărește să consolideze drepturile victimelor în întreaga Uniune Europeană, prin actualizarea „Directivei victimelor”, astfel încât victimele să primească sprijin, să aibă acces la informații, să apeleze la justiție și să obțină despăgubiri.

Reforma include următoarele elemente:

• Asigurarea faptului că victimele sunt bine informate cu privire la drepturile lor și dispun de resursele necesare pentru a raporta infracțiunile, de exemplu prin crearea unei linii telefonice universale pentru victime, cu un număr de telefon valabil peste tot în UE (116 006) și a unui site web cuprinzător, care ar trebui să permită și discuții pe chat și schimburi de e-mailuri.

• Consolidarea măsurilor de siguranță adaptate nevoilor specifice ale victimelor vulnerabile (cum ar fi copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, victimele infracțiunilor motivate de ură sau victimele aflate în detenție): îmbunătățirea evaluării individuale a nevoilor de protecție ale victimelor – prin prevederea faptului că aceasta ar trebui inițiată de la primul contact cu autoritățile – și extinderea listei de măsuri de protecție disponibile – de exemplu, ordinele de protecție sau asigurarea prezenței autorităților de aplicare a legii.

• Asigurarea accesului la servicii specializate de sprijin pentru victimele vulnerabile, cum ar fi sprijinul psihologic gratuit atât timp cât este necesar, în funcție de nevoile individuale ale victimelor.

• Facilitarea accesului la justiție prin asigurarea faptului că victimele beneficiază de suficientă asistență în instanță și au mijloacele de a contesta deciziile procedurilor penale care le afectează drepturile, indiferent de statutul lor în cursul acestor proceduri.

• Asigurarea accesului efectiv la despăgubiri prin garantarea despăgubirii victimelor imediat după pronunțarea hotărârii. Victimele ar trebui să aibă dreptul de a obține o decizie privind despăgubirile din partea autorului infracțiunii în cadrul procedurilor penale (fără a fi nevoie să se recurgă la o altă procedură). Statul ar trebui să plătească despăgubirea direct victimei și să solicite ulterior suma de la autorul infracțiunii.

Aceste revizuiri și măsuri propuse se bazează pe Evaluarea Directivei privind drepturile victimelor din 2012 și pe Strategia UE privind drepturile victimelor pentru perioada 2020-2025.

Etapele următoare

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. Odată adoptată, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația lor națională.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. Reuniunea Comunității Politice Europene din Republica Moldova

 

Comisia Europeană. Reforme în materia Directivei privind drepturile victimelor was last modified: iulie 13th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: