Comisia Europeană. Noul Cod de conduită a comisarilor a intrat în vigoare

2 feb. 2018
Vizualizari: 725

Potrivit unui comunicat din data de 31 ianuarie 2018, Comisia Europeană anunță intrarea în vigoare a noului Cod de conduită cu norme etice mai stricte pentru membrii Comisiei Europene.

Astfel, în data de 31 ianuarie 2018, Comisia Europeană a adoptat oficial noul Cod de conduită al membrilor Comisiei Europene, care fusese anunțat de președintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii. După consultarea Parlamentului European, noul cod intră în vigoare în continuarea campaniei pentru o transparență sporită pe care o duce președintele Juncker de la începutul mandatului său.

Totodată, regulile modernizate stabilesc noi standarde pentru normele etice în Europa. Noul Cod de conduită depășește propunerea anterioară a președintelui de a prelungi perioada existenței stării de incompatibilitate de la 18 luni la doi ani pentru foștii comisari și la trei ani pentru președintele Comisiei, stabilește norme mai clare și standarde etice mai ridicate și introduce o mai mare transparență în mai multe domenii. De asemenea, actualul Comitet ad hoc de etică este înlocuit de un Comitet independent de etică cu un statut consolidat, care va aplica un control mai strict și va oferi consiliere privind standardele etice.

Noul Cod de conduită pentru membrii Comisiei aduce următoarele îmbunătățiri principale:

activitățile desfășurate după încheierea mandatului: noul Cod de conduită prelungește perioada existenței stării de incompatibilitate de la 18 luni, cât este în prezent, la doi ani pentru foștii comisari și la trei ani pentru președintele Comisiei. Pe parcursul acestei perioade, foștii membri ai Comisiei trebuie să informeze Comisia înainte de a accepta un nou post și să se supună, de asemenea, unor restricții în cazul anumitor activități (de exemplu în ceea ce privește intervențiile pe lângă membrii sau personalul Comisiei).

prevenirea conflictelor de interese: noul Cod de conduită definește pentru prima dată „conflictul de interese” și stabilește ca principiu faptul că nu doar situațiile de acest tip trebuie să fie evitate de către comisari, ci și cele care ar putea fi percepute ca atare. În cazul în care foștii comisari intenționează să lucreze în domenii care au legătură cu fostele lor portofolii, trebuie consultat mai întâi Comitetul independent de etică. Începând din acest moment, vor fi făcute publice atât deciziile Comisiei, cât și avizele Comitetului în legătură cu respectivele decizii.

interesele financiare: și intereselor financiare ale comisarilor li se vor aplica reguli mai stricte. Aceștia vor trebui să declare investițiile de peste 10.000 EUR, indiferent dacă ele ar putea să implice sau nu un conflict de interese. În cazul unui conflict de interese legat de un anumit activ al unui comisar, președintele va putea să solicite cesionarea sau încredințarea acestuia unei structuri de tip „blind trust” (care se ocupă de administrarea exclusivă a activului respectiv și asupra căreia comisarul nu are niciun control). La fel ca și în prezent, comisarii vor trebui să își actualizeze declarațiile la începutul fiecărui an.

transparența și răspunderea: comisarii sunt cei mai buni ambasadori ai Uniunii Europene în statele membre și în lume, motiv pentru care președintele Juncker îi încurajează să continue să călătorească. Ei trebuie să facă acest lucru în modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Datele privind costurile de călătorie ale fiecărui comisar vor fi publicate o dată la două luni, iar prima astfel de publicare este planificată pentru sfârșitul lunii februarie 2018.

asigurarea respectării normelor: la aplicarea codului, Colegiul va fi asistat de un nou Comitet independent consolidat de etică, ce va putea să ofere consiliere în acest domeniu și să facă recomandări legate de cod. În cazul unei încălcări a codului pentru care nu se justifică trimiterea în fața Curții de Justiție, Comisia poate face și publica o mustrare. Aceasta este o noutate utilizată recent de Comisia Juncker, care va fi inclusă acum în noile norme.

posibilitatea oferită comisarilor de a candida la alegerile pentru Parlamentul European fără a fi nevoiți să își ia concediu: Deși face parte din versiunea revizuită a Codului de conduită, propunerea din noiembrie 2016 a președintelui Juncker va deveni aplicabilă după ce Parlamentul European aprobă Acordul-cadru actualizat dintre Parlamentul European și Comisie. Votul pe această temă al Parlamentului European este programat pentru data de 7 februarie a.c.

Etapele următoare:

Noul Cod de conduită intră în vigoare astăzi și se aplică tuturor membrilor actuali ai Comisiei Juncker. Se preconizează că, la data de 7 februarie Parlamentul, European va aproba noile dispoziții care permit comisarilor să participe la alegerile pentru Parlamentul European fără să fie nevoiți să își ia concediu. La sfârșitul lunii februarie 2018, Comisia va publica, pentru prima dată, informații detaliate privind cheltuielile de călătorie ale tuturor comisarilor.

În spiritul transparenței și al răspunderii, Comisia va publica rapoarte anuale privind aplicarea acestui cod.

Sursa informației

Comisia Europeană. Noul Cod de conduită a comisarilor a intrat în vigoare was last modified: februarie 2nd, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: