Comisia Europeană. Normele UE au consolidat măsurile în materie de justiție penală împotriva terorismului și a drepturilor victimelor

22 nov. 2021
Vizualizari: 204
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Comisia Europeană a făcut public un raport de evaluare a normelor UE privind combaterea terorismului (Directiva 2017/541). Prin intermediul acestei directive, statele membre și-au consolidat abordarea asupra terorismului din punctul de vedere al justiției penale.

Astfel, această directivă a dus la progrese semnificative ale creșterii nivelului de protecție și asistență acordate victimelor terorismului, iar urmările efectelor acesteia asupra drepturilor fundamentale au fost considerate a fi just proporționate. În ciuda acestui fapt, provocările cu privire la punerea în aplicare a normelor nu au încetat să apară, Comisia fiind nevoită, prin urmare, să conlucreze cu statele membre pentru clarificarea acestor chestiuni.

În acest sens, putem observa dificultățile raportate de unele state membre în ceea ce privește probarea intenției de a săvârși acte de terorism, mai ales în situația în care probele trebuie să fie culese din afara teritoriului național. Ca măsuri pentru remedierea acestor dificultăți, Comisia împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să încurajeze folosirea datelor de pe câmpul de luptă utile pentru identificarea, dscoperirea și darea în urmărire penală a teroriștilor străini care se întorc, dar și a persoanelor suspecte de terorism, prin mijloace precum schimbul de informații, finanțarea de proiecte, crearea de alerte în Sistemul de Informații Schengen ș.a.

Totodată, în perioada imediat următoare, Comisia va trimite statelor membre o perspectivă a acțiunilor întreprinse în vederea combaterii extremismului violent de dreapta. În rezolvarea problemelor privitoare la primirea de asistență și protecție de către victimele terorismului, Comisia a inițiat numeroase proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 13 state membre, solicitându-le să asigure transpunerea corectă a normelor. Prin urmare, un raport cu privire la acest aspect urmează a fi prezentat Parlamentului European și Consiliului.

Drept consecință a acestor a acestor fapte, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a publicat în data de 18 noiembrie 2021 raportul mai detaliat care cuprinde concluziile esențiale. Directiva constituie cel mai important mijloc de înfăptuire a justiției penale în vederea combaterii terorismului pe continentul european, incluzând dispoziții care incriminează și sancționează infracțiunile legate de terorism. Cu titlu de exemplu, în această sferă a infracțiunilor de terorism intră deplasarea în străinătate pentru a comite o infracțiune de terorism, întoarcerea în UE sau deplasarea în interiorul acesteia pentru astfel de activități sau instruirea în scopuri teroriste și finanțarea terorismului.

Această directivă reprezintă totodată o parte importantă a Agendei UE privind combaterea terorismului.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

VEZI ȘI COMISIA EUROPEANĂ. TINERII SE POT ÎNSCRIE LA ACTIVITĂȚILE CORPULUI EUROPEAN DE SOLIDARITATE CE VOR FI DERULATE ÎN 2022

Comisia Europeană. Normele UE au consolidat măsurile în materie de justiție penală împotriva terorismului și a drepturilor victimelor was last modified: noiembrie 22nd, 2021 by Universul Juridic
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: