Cererea de extrădare. Contestația (NCPP)

9 mart. 2017
Vizualizari: 1452
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1141/2016

NCPP: art. 275, NCPC: art. 598, L. nr. 302/2004: art. 49

Conform dispozițiilor art. 49 din Legea nr. 302/2004, dacă persoana extrădabilă se opune la cererea de extrădare, ea își va putea formula apărările oral și în scris, totodată va putea propune probe.

Din conținutul textului de lege rezultă că opoziția trebuie adresată autorității competente să soluționeze cererea de extrădare.

De asemenea, se constată că motivele invocate de petent nu se încadrează nici în ceea ce privește temeiurile prev. de art. 598 C. proc. pen., neexistând o hotărâre care să fie executată, dar nici în ceea ce privește dispozițiile din Legea nr. 302/2004, care se aplică într-o procedură distinctă și nu în cea care vizează statele membre Uniunii Europene.

Înalta Curte constată că sentința penală pronunțată de către Curtea de Apel Cluj este definitivă.

Prin urmare, contestatorului petent nu îi este recunoscută calea de atac a contestației împotriva sentinței penale nr. 119/2016 din data de 13 iulie 2016 a Curții de Apel Cluj, secția penală.

O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României.

Pentru aceste considerente Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, contestația petentului, întrucât aceasta a fost formulată împotriva unei sentința definitive.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va obliga contestatorul la plata sumei de 100 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de extrădare. Contestația (NCPP) was last modified: martie 9th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: