Cerere privind desfacerea căsătoriei în baza acordului părţilor şi revenirea reclamantei la numele purtat anterior căsătoriei. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei

28 aug. 2023
Vizualizari: 383
  • NCPC: art. 133 pct. 2
  • NCPC: art. 135 alin. (1)
  • NCPC: art. 915 alin. (2)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași la data de 15 februarie 2021, A. și B. au solicitat, în conformitate cu art. 373 C. proc. civ., desfacerea căsătoriei în baza acordului părților și revenirea reclamantei la numele purtat anterior căsătoriei.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 209 din 2 februarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, competentă să soluționeze conflictul conform art. 133 pct. 2 raportat la art. 135 alin. (1) C. proc. civ., stabilește competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Iași, în considerarea argumentelor ce succed:

Acțiunea care a determinat desesizările reciproce ale instanțelor are ca obiect o cerere de divorț, cu element de extraneitate, iar instanțele aflate în conflict au interpretat diferit dispozițiile art. 915 alin. (2) C. proc. civ., respectiv cele referitoare la acordul părților privind instanța competentă a soluționa cauza.

Astfel, norma de competență în materia divorțului, reglementată de C. proc. civ. la art. 915 alin. (1), stipulează în sensul că aceasta aparține judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților. În teza a doua a menționatului articol se prevede că în situația în care soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află ultima locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul.

Totodată, alin. (2) al art. 915 C. proc. civ. prevede că, în situația în care nici reclamantul și nici părâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România, în lipsa unui asemenea acord cererea de divorț fiind de competența Judecătoriei sectorului 5 București.

Din interpretarea dispozițiilor cuprinse la art. 915 alin. (2) C. proc. civ. reiese că, în favoarea Judecătoriei sectorului 5 București, a fost instituită o competență care intervine în materia divorțului în lipsa unui acord al părților asupra instanței competente teritorial să judece pricina, în situațiile în care niciunul dintre soți nu mai are locuința în țară.

Or, în cauză, acordul părților ca acțiunea să se judece de către Judecătoria Iași este exprimat în chiar cuprinsul cererii introductive de instanță, părțile învederând că în baza art. 915 alin. (2) C. proc. civ. au convenit soluționarea cauzei de către Judecătoria Iași.

Acest aspect reiese, o dată în plus, atât din cuprinsul contractelor de asistență juridică nr. x din 9 februarie 2021 prin care se precizează că obiectul acestora îl reprezintă „asistență/reprezentare juridică în fața Judecătoriei Iași”, instanța competentă teritorial ca urmare a acordului ambelor părți, cât și din declarația reclamantului A. .

În consecință, se constată că există un acord expres al părților, înscrisurile depuse de părți având un conținut ce sugerează un acord de alegere a unei judecătorii în sensul prevăzut de art. 915 alin. (2) C. proc. civ. și având aptitudinea de a produce acest efect.

Se au în vedere, în acest sens, și considerentele deciziei nr. 20 din 24 octombrie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1049 din 27 decembrie 2016.

Pentru toate aceste considerente, se va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Iași.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind desfacerea căsătoriei în baza acordului părților și revenirea reclamantei la numele purtat anterior căsătoriei. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei was last modified: august 27th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.