Ceremonia de absolvire de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai Cluj – 2016
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
După ce anul trecut au ocupat Sala Polivalentă, anul acesta, din cauza unei competiții sportive, festivitatea de absolvire s-a mutat pe stadionul Cluj Arena. Mai întâi, părinții emoționați, rudele și prietenii absolvenților au ocupat cea mai mare parte a tribunei 1, lăsând o parte goală în centru pentru absolvenți, după care profesorii au urcat pe scena amenajată pe gazon, relatează Clujust.ro.
În tribună, i-am surprins pe fostul șef al Poliției Municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, proaspăt pensionar, și pe fosta șefă DNA Cluj, Elena Botezan, actual judecător la Curtea de Apel Cluj.
Cei peste 200 de absolvenți au intrat pe poarta stadionului dinspre Someș, mergând mândri pe pista de atletism și salutându-și susținătorii.
După aceea, tinerii, într-o majoritate covârșitoare de sex feminin, s-au așezat în tribună.
Au urmat discursurile decanului Florin Streteanu, aflat într-un nou mandat, decanului de suflet Andrea Chiș, aleasă pentru a patra oară, al seminaristului de suflet, Doris Șerban și al invitatului special, Traian Briciu, directorul Institutului Națonal de Pregătire și Perfecționare a Avocaților.
Cadrele didactice care i-au îndrumat pe absolvenți au primit mulțumiri, aplauze și câte un buchet de flori.
Decanul de suflet Andrea Chiș, profesoară de drept procesual civil, a strigat pentru ultima oară catalogul și le-a înmânat diplome de absolvire și câte un ciocănel, simbol al Justiției.
În ziua absolvirii, discursul decanului de suflet, doamna Andreea Chiș, pentru anul IV, cu aceeași dragoste:
Dragi parinti,
Dragi invitați,
Dragii mei,
Ca de fiecare dată, în fiecare an, la acest moment al încununării muncii noastre, simt două tipuri de emoție, aceea pe care o aveam atunci când eram în locul vostru, în urmă cu 22 de ani, când am absolvit și eu această facultate, și emoția voastră, bucurie amestecată cu puțină melancolie și teamă de necunoscut.
Cred că decanul de suflet este ales pentru că împărtășiți aceleași valori, fie că este persoana pe care o simțiți ca fiind asemănătoare vouă, fie una care are calitățile pe care ați dori și voi să le dezvoltați în viitor. Așadar, azi, în calitate decan de suflet, rolul meu este să vă vorbesc despre valorile care trebuie să vă ghideze în alegerile pe care urmează să le faceți. În alți ani, am vorbit despre valori ca adevărul, libertatea, responsabilitatea, încrederea în oameni, iubirea (deși, despre aceasta din urmă, unii spun că ar fi doar un mijloc pentru atingerea valorilor). Azi, am ales să vă vorbesc despre autenticitate, flexibilitate, integrare, generozitate și bunătate.
Sunteți la vârsta marilor alegeri, atât în viața profesională, cât și în cea personală. Pe plan profesional, absolvirea acestei facultăți, una dintre cele mai prestigioase din țară, vă oferă șansa să deveniți aproape orice vă doriți. Mă întrebați ieri, la cursul de suflet, cum știți ce să alegeți și eu v-am răspuns că trebuie să vă gândiți la ceea ce sunteți, la ce știți să faceți cel mai bine și la ce vă place să faceți. Dacă vă place să vă bateți în idei, să construiți cauza de la bun început, să vorbiți mai mult, să nu stați închiși într-un birou, ați putea să vă faceți avocați. Dacă sunteți dintre cei care vor să decidă, dacă aveți sau credeți că vă puteți dezvolta facultățile de ascultare, puteți deveni judecători. Dacă preferați să stați la birou și să redactați acte, poate e bine să vă faceți notari. Și exemplele ar putea continua. Ceea ce este cu adevărat important, indiferent de alegerile pe care le veți face în cele din urmă, este să rămâneți voi înșivă, să fiți autentici, să nu încercați să jucați după regulile altora, să nu deveniți ceea ce credeți că le-ar plăcea celorlalți să fiți, să nu vă transformați într-o persoană pe care, peste 10 ani, când ne vom întâlni din nou, voi înșivă s-ar putea să nu o mai recunoașteți. Nu încetați să faceți lucrurile care vă plac, să vă întâlniți cu oamenii cu care vă face plăcere să vă petreceți timpul, să cunoașteți oameni noi, să aveți stilul vostru de a vă îmbrăca, de a vorbi, de a vă purta în general. Fiți tot timpul, și de cum încolo, exact ceea ce sunteți. Nu lăsați adultul din voi să ucidă unicitatea copilului. Dirigintele meu obișnuia să spună că, atunci când natura sau Dumnezeu ne-a creat pe fiecare din noi, a rupt apoi tiparul. Cred că e important să respectăm voința Lui și să rămânem în continuare în tiparul în care ne-a creat, să nu încercăm să ne încadrăm în tiparele altora.
Ceea ce ne-a legat în acest an de învățare a procedurii civile a fost și flexibilitatea noastră în gândire, schimbul de idei, acceptarea ideilor celuilalt, schimbarea propriilor idei ca urmare a acceptării ideilor celuilalt. Sursa tinereții este capacitatea de a învăța tot timpul de la ceilalți, de a accepta că putem greși, de a ne adapta permanent. V-am mai spus, voi aveți o capacitate extraordinară de învățare și adaptare. Vă doresc să o păstrați pe viață. Nu încercați să țineți tot timpul lucrurile sub control, să prevedeți tot, să obțineți cu orice preț un anume rezultat, pentru că nu e posibil. Asta, mai ales, în cazul avocaților, care se așteaptă tot timpul să-l convingă pe judecător de adevărul lor. Am glumit, desigur. Acceptați că lucrurile se schimbă tot timpul și că cea mai riguroasă planificare poate fi dată peste cap de, aparent, cel mai nesemnificativ amănunt. Rămâneți pe val și nu vă opuneți lui. Adaptați-vă!
Pentru că tot am vorbit despre flexibilitate și acceptare, e foarte important să înțelegem diversitatea și să integrăm perspectiva celuilalt. Și cu aceasta am ajuns la cea de-a treia valoare despre care doream să vă vorbesc, capacitatea de integrare a diversității. Dimineața aceasta am avut o discuție extrem de instructivă cu unul dintre cei mai fericiți oameni pe care îi cunosc și asta pentru că are o inteligență emoțională ieșită din comun. Îmi spunea că cele două fetițe ale lui sunt extrem de diferite. Dacă le pune să se joace aranjând în ordine niște cifre din jucării colorate, una le va așeza în ordine aritmetică, iar cealaltă după culori și că fiecare are dreptate, pentru că a făcut alegerea după forma de inteligență dominantă pe care o are, fiind, astfel, și autentică. Trebuie să acceptăm că ceilalți pot vedea diferit același lucru și că ceea ce văd ei e la fel de valabil ca ceea ce vedem noi și să integrăm viziunea lor. Nu încercați să vă schimbați copiii, partenerul de viață, colegii, prietenii, oamenii care vă înconjoară, încercând să-i înghesuiți în paradigma voastră. Acceptați că se poate trăi și după alte reguli, alte valori, folosind diferite nivele de inteligență. În realitate, nu-i putem schimba pe ceilalți. Putem doar alege să-i înțelegem și să schimbăm forma în care comunicăm cu ei sau doar să-i îndepărtăm din viața noastră. Numai că, nu uitați, nu putem să ne îndepărtăm părinții, copiii, oamenii pe care-i iubim profund, pentru că ar fi împotriva naturii noastre umane. Nu putem să alegem să nu vorbim cu colegii care nu ne plac. Putem doar să schimbăm felul nostru de a ne raporta la ei, descoperindu-le calitățile. Natura umană e fundamental bună, fiecare om are calități care ne ajută să ni-l apropiem, să-l integrăm, să-l acceptăm, inclusiv cu defecte.
Suntem cu toții obișnuiți să cerem și uităm de multe ori cât e de plăcut să dăruim, uităm că, de fapt, e mai plăcut să dăruiești, să te dăruiești, decât să primești. Tot revin la discuția noastră despre cât de nocivă e competiția dintre oameni. Atunci când ești generos, când accepți să împarți cu ceilalți, inclusiv în învățare, și nu doar cărți bibliografie și cursuri transcrise cu trudă, dar și ideile tale, vei constata că sursa de viață, de inspirație, de bucurie va fi nesecată fără să trebuiască să depui vreun efort. Am auzit foști studenți spunând că, chiar și în cadrul unei instituții care super stimulează competiția, cum ar fi Institutul Național al Magistraturii, au ajuns la înțelepciunea de a-și face temele împreună, învățând, astfel, unii de la alții, inspirându-se, fiind mai creativi și, nu în ultimul rând, câștigând, astfel, mai mult timp liber. Ați observat, poate, că și cărțile se scriu azi de mai mulți autori. E tot o formă de generozitate și de integrare. Fiecare este mai bun decât celălalt într-un anumit domeniu și acceptă să-și supună ideile observațiilor celuilalt și să le schimbe, atunci când argumentele prezentate sunt mai puternice decât cele la care s-ar fi putut gândi singur.
Fiți buni. În primul rând cu voi înșivă. Este fals să credem că trebuie să fim mai buni cu ceilalți decât suntem cu noi. Dacă nu suntem buni cu noi înșine, nu putem fi buni cu ceilalți, pentru că nu suntem fericiți. Nu putem împărți fericire în jur fără să o avem în noi. Mentorul meu și al multor colegi de-ai mei, domnul profesor Liviu Pop, ne spune adesea că putem fi chiar exigenți cu bunătate. Știți și voi că acceptați mai ușor o notă proastă de la un profesor care vă vrea binele decât una bună de la cel care v-a umilit mai întâi.
În final, vreau să vă doresc să aveți încredere în voi, pentru că sunteți foarte, foarte buni! Să aveți puterea de a vă concentra la examenele de admitere în profesiile juridice sau la orice alt examen, pentru a dovedi cât de timpuriu măsura cunoașterii voastre! Să faceți alegerile potrivite și să corectați greșelile în timp util! Să vă împliniți cât mai multe vise! Și, mai ales, vă doresc, amintindu-mi titlul unei cărți care mi-a plăcut, să nu uitați să fiți fericiți!
Vă mulțumesc încă o dată în numele colegilor mei profesori pentru tot ce învățăm și noi tot timpul de la voi, pentru că ne țineți permanent mintea și inima treze! Îmi doresc să ne revedem peste 10 ani și să depănăm povești de viață de succes!