[UPDATE: Soluția Curții] CCR. Posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public

4 oct. 2017
Vizualizari: 807
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 4 octombrie 2017: Soluția Curții cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României și Ministerul Public

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 3 octombrie 2017, Plenul Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public, parte a autorității judecătorești, pe de altă parte, cereri formulate de președintele Senatului și, respectiv, de președintele Camerei Deputaților.

Astfel, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de  o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial.

În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei.

Drept urmare, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a exercita acțiunea disciplinară împotriva procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție pentru neprezentarea în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial, și de refuzul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a transmite comisiei speciale de anchetă o copie după dosarul de urmărire penală aflat pe rolul acestui parchet.

Sursa informației


CCR. Posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public

CCR urmează să se pronunțe asupra posibilului conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public – arată Agerpres.

Curtea Constituțională este așteptată să se pronunțe marți în cazul sesizărilor formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, prin care cei președinți ai camerelor cer ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani – scrie și News.ro.

Potrivit listei de ședințe, CCR a avut pe ordinea de zi a sedinței publice din data de 26 septembrie 2017, dezbaterea acestor sesizări, începând cu ora 12:00.

Astfel, în Dosar nr. 2428E/2017 urmau a fi discutate cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public, parte a autorității judecătorești, pe de altă parte, cerere formulată de Președintele Senatului și respectiv de  către Președintele Camerei Deputaților.

Cu această ocazie, însă, CCR a amânat luarea unei decizii – anunță și HotNews.

Președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat în 13 septembrie Curtea Constituțională reclamând un posibil conflict juridic între Parlament și Ministerul Public creat de refuzul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă privind prezidențialele din 2009 și de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva a acesteia, pe de o parte, și de a transmite comisiei o copie a dosarului deschis pe același subiect.

Potrivit acestor sesizări: „Conflictul este determinat de refuzul procurorului șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului, de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva procurorului șef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale și refuzul procurorului general de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr. 213/P/2017”.

Cei doi președinți susțin că refuzul procurorului general și al procurorului șef al DNA „se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român” și pune Parlamentul în imposibilitatea de a adopta o hotărâre – afirmă News.ro.

[UPDATE: Soluția Curții] CCR. Posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public was last modified: noiembrie 12th, 2017 by Universul Juridic
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: