[UPDATE: Concluzii] CCR celebrează „Centenarul Constituției României Întregite” în cadrul Adunării solemne din 27 martie 2023

28 mart. 2023
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 120

Update: Concluzii

Curtea Constituțională a trasat concluziile Adunării solemne organizate în 27 martie 2023, prin care s-a celebrat „Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)”.

Redăm, în continuare principalele aspecte desfășurate în cadrul evenimentului:

Înainte de debutul Adunării solemne, președintele Curții Constituționale a României le-a prezentat înalților oficiali români expoziția de documente dedicate Centenarului, organizată în foaierul Sălii de plen a Senatului. Expoziția surprinde evoluția constituționalismului din România, având ca punct central Constituția din 1923, și conține exponatele în original ale acesteia și ale Constituției din 1866, fiind o premieră în domeniu.

Adunarea solemnă a început, după intonarea imnului României de către artiștii Operei Naționale București, cu mesajul de întâmpinare adresat de președintele Curții Constituționale a României:

„Doresc să vă adresez, în nume personal și în numele judecătorilor Curții Constituționale a României, un salut cordial, urarea de bun venit, însoțite de sincere mulțumiri pentru onoranta prezență a Excelențelor Voastre la aniversarea Centenarului Constituției din 1923, manifestare care, pentru noi, toți românii, este un moment istoric și reprezintă o veritabilă sărbătoare a Constituției și a constituționalismului românesc, privite atât din perspectiva evoluției, cât și a contemporaneității. Curtea Constituțională a României a hotărât în mod unanim, în plenul său, să declare anul 2023 anul Centenarului Constituției din 1923, care să debuteze cu un moment festiv și oficial, cu lansarea unei emisiuni filatelice, urmate pe parcursul întregului an de acțiuni cu un conținut profesional-științific, dezbateri, comunicări, vernisarea de expoziții în scopul sublinierii însemnătății eminente a Constituției din 1923. Astăzi, în cadrul acestei manifestări aniversare, împreună deschidem – Anul Centenarului Constituției din 1923.

Într-o accepțiune generală, Constituția din 1923 a fost considerată una dintre Constituțiile-reper ale României, care a receptat în momentul realizării ei ideile liberalismului constituțional european, pe care le-a integrat necesităților istorice ale dezvoltării societății românești, fiind, astfel, un Document juridic de valoare națională. Constituția din 1923 reprezintă o valoare imaterială a tradiției și a culturii noastre constituționale pe care trebuie să o prețuim și să o cinstim așa cum se cuvine, deoarece aceasta exprimă un moment esențial al formării statalității și identității poporului român în devenirea sa istorică, precum și o mărturie vie a civilizației sale politico-constituționale.

Cunoașterea istoriei constituționalismului românesc ca, de altfel, și a actualității acestuia sunt necesare pentru a forma în conștiința tinerilor apartenența lor la o națiune care și-a modelat istoricește idealurile și valorile în matricea dreptului și culturii juridice europene. Orice Constituție, ca Pact social suprem și ordonator al sistemului socio-politic, trebuie să realizeze atât echilibrul, proporționalitatea dintre autoritatea de stat și libertatea ca valoare universală inerentă condiției umane, a statutului legal și constituțional al fiecărui cetățean, cât și limitarea puterii statului în raporturile cu cetățenii săi. Forța Constituțiilor rezidă în menținerea păcii sociale prin instituirea ordinii constituționale, fundament al sistemului juridic și al regimului democratic al unei țări”.

În cadrul manifestării, au susținut alocuțiuni Președintele României, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, președinta ad interim a Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul României, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, președinta Comisiei de la Veneția, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, președintele Asociației Curților Constituționale Francofone.

Evenimentul s-a bucurat pe plan extern de participarea reprezentanților a 19 instanțe de jurisdicție constituțională din Europa, respectiv Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Georgia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria, dintre care opt au fost reprezentate de președinți.

Președintele Curții Constituționale a României a susținut, în cuvântul de închidere a Adunării solemne, urmat de intonarea Imnului – Odă Bucuriei, că, deși fiecare dintre statele Uniunii Europene are Constituție națională, „cu toții suntem racordați la spațiul comun al constituționalismului european, ca fundament de legitimitate a statelor și a societăților noastre democratice”.

Sursa informației


Update: Detalii organizatorice

Curtea Constituțională aduce precizări suplimentare cu privire la celebrarea „Centenarului Constituției României Întregite (1923-2023)”, în cadrul Adunării solemne organizate în 27 martie 2023, începând cu ora 10,00, la Palatul Parlamentului.

Programul evenimentului poate fi consultat aici.

Pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării evenimentului, accesul jurnaliștilor se va face în intervalul 08,45-09,30 în balconul sălii rezervat presei.

Evenimentul va fi transmis în direct, pe pagina de internet a Curții Constituționale și pe conturile instituției de Facebook și de YouTube.

Pentru informații suplimentare privind desfășurarea evenimentului, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Curtea Constituțională informează despre celebrarea „Centenarului Constituției României Întregite (1923-2023)” în cadrul Adunării solemne din 27 martie 2023.

Redăm, în continuare, anunțul Curții cu privire la eveniment:

Curtea Constituțională va celebra „Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)” în cadrul Adunării solemne organizate, luni27 martie 2023, începând cu ora 10.00, la Palatul Parlamentului, Sala de plen a Senatului „Regele Mihai I al României” (Calea 13 Septembrie nr. 1-3, Intrarea A1, P1). Adunarea solemnă este dedicată aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite din 1923 și deschide seria evenimentelor și manifestărilor organizate de Curtea Constituțională pe parcursul anului 2023, care a fost declarat de către Plenul Curții Constituționale, în ședința din 18 ianuarie a.c. – Anul „Centenarului Constituției României Întregite”.

Printre personalitățile invitate se află Președintele României, domnul K.W.I., președinta ad interim a Senatului, doamna A.Ș.G., președintele Camerei Deputaților, domnul I.M.C., prim-ministrul României, domnul N.I.C., președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, doamna judecător C.A.C.

Evenimentul se bucură și de participarea domnului K.L., președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, a doamnei C.B.M., președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, a domnului M.B.C., președintele Asociației Curților Constituționale Francofone (A.C.C.F.), a judecătorilor constituționali ai Republicii Moldova, a unor președinți și judecători ai altor curți constituționale europene, a unor înalți reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și a unor reprezentanți ai mediului academic din țară și străinătate.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate exemplarele originale ale Constituției din 1923 și Constituției din 1866, în cadrul unei expoziții tematice de documente și fotografii relevante, organizate în Foaierul Senatului, în colaborare cu partenerii instituționali.

Cu același prilej, în colaborare cu Romfilatelia SA, va fi lansată o emisiune de mărci poștale dedicată „Centenarului Constituției României Întregite”.

***

La 28 martie 2023 se împlinesc 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite. În perioada noiembrie 1922-martie 1923, Adunarea deputaților și Senatul, ca Adunări Constituante, au redactat și dezbătut în cadrul comisiilor proprii, proiectul de Constituțiune care a fost adoptat la 26 martie 1923 de Adunarea Deputaților, respectiv la data de 27 martie 1923 de Senat. La 28 martie 1923, s-a promulgat Constituțiunea României Întregite, ca așezământ constituțional necesar „pentru consolidarea și temeinica propășire a scumpei Noastre Românii”.

Adoptarea Constituției din 1923 marchează un moment unic în istoria constituțională și statală a României, prin care s-a desăvârșit și s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul național al românilor de înfăptuire a statului național unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă și administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

Constituția din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituțională a României, prin art. 103, „dreptul de a judeca constituționalitatea legilor și a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituțiunii”.

Sursa informației

Vezi și CCR a declarat constituțională Legea privind securitatea și apărarea cibernetică a României

 

[UPDATE: Concluzii] CCR celebrează „Centenarul Constituției României Întregite” în cadrul Adunării solemne din 27 martie 2023 was last modified: martie 28th, 2023 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.