CCR a fost sesizată asupra Legii pentru modificarea și completarea Codului penal

26 mai 2023
Vizualizari: 141

Curtea Constituțională a României (CCR) a înregistrat Dosarul nr. 1273AI/2023, din data de 24 mai 2023, privind sesizarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal (Pl-x 306/2023) a fost adoptată în ședința Camerei Deputaților din data de 17 mai 2023 și prevede, printre alte modificări, majorarea limitelor pedepsei infracțiunii reglementate de art. 371 (Tulburarea ordinii și liniștii publice) din Codul penal, după cum urmează:

„(1) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Daca fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către:

a) două sau mai multe persoane împreună;

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Forma actuală a infracțiunii amintite este următoarea:

„Art. 371: Tulburarea ordinii și liniștii publice

Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Sursa informației

Vezi și CDEP. Legea pentru modificarea art. 226 din Codul penal și alte acte normative adoptate în ședința din 17 mai 2023

 

CCR a fost sesizată asupra Legii pentru modificarea și completarea Codului penal was last modified: mai 26th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: