Casa de avocatură Tudor, Andrei & Asociații, afiliată BDO, a obținut rambursarea TVA în valoare de 10 milioane de euro pentru un client din industria alimentării cu energie termică

9 mart. 2021
Vizualizari: 1028

Echipa de avocați a Tudor, Andrei și Asociații, firma de avocatură afiliată BDO în Romania, formată din Raluca Andrei (Partner) și Daniel Ghimpu (Associate), a reprezentat cu succes un jucător pe piața alimentării cu energie termică într-un litigiu fiscal vizând ajustarea bazei de impozitare a TVA, în cazul falimentului debitoarei creanței în legătură cu care a fost colectată TVA.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut soluția Curții de Apel Galați de anulare a Deciziei de impunere și a Raportului de Inspecție Fiscală, consecința acestor soluții fiind obținerea de către contribuabil a rambursării TVA în valoare de aproximativ 10 mil. EUR.

Hotărârile judecătorești pronunțate în această cauză dau, totodată, o dezlegare importantă asupra aplicării legii în timp, în ceea ce privește ajustarea bazei de impunere TVA în cazul insolvenței debitorului.

Soluțiile instanțelor de judecată sunt importante întrucât clarifică modul de aplicare în timp a prevederilor art. 287 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, text de lege care a fost modificat în mod repetat creând interpretări diferite la nivelul autorităților fiscale cu privire la momentul la care se poate reduce baza de impozitare a TVA în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a intrării în faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis și confirmat printr-o sentință judecătorească, prin care creanța creditorului este modificată sau eliminată.

„În speța analizată autoritățile fiscale au considerat, în mod eronat, că art. 287 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal trebuie aplicat în forma în vigoare la data confirmării planului de reorganizare al debitoarei, formă în care textul de lege ar fi permis ajustarea bazei de impozitare a TVA doar începând cu data pronunțării hotărârii judecătorești de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006, chiar dacă solicitarea de ajustare a bazei de impozitare a fost făcută de către contribuabil, la o data la care textul de lege permitea aceasta ajustare, în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a pronunțat hotărârea judecătorească de confirmare a planului de reorganizare.

 „Instanțele de judecată au confirmat, în mod corect, faptul că efectele unei situații juridice sunt guvernate de legea în vigoare la data la care se realizează respectivele efecte, iar nu de legea în vigoare la data situației care le-a generat”, a precizat Raluca Andrei, Partner în cadrul Tudor, Andrei și Asociații.

„Maniera în care autoritățile fiscale au făcut aplicarea în timp a prevederilor art. 287 alin. (1) lit. d), în speța de mai sus, expune contribuabilii riscului de a fi sancționați cu decăderea din dreptul de a solicita ajustarea bazei de impozitare a TVA în cazul în care hotărârea judecătorească de închidere a procedurii falimentului s-ar pronunța la mai mult de 5 ani de la data pronunțării hotărârii judecătorești de confirmare a planului de reorganizare”, a precizat Daniel Ghimpu, Associate în cadrul Tudor, Andrei și Asociații.

În egală măsură, soluțiile instanțelor naționale urmează linia jurisprudențiala a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a statuat asupra faptului că un stat membru nu poate condiționa reducerea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată de caracterul infructuos al unei proceduri colective atunci când o astfel de procedură este susceptibilă să dureze mai mult de zece ani (cauza C-246/16 – Enzo di Maura impotriva Agenzia delle Entrate – Direzione Provinciale di Siracusa).

Despre:

Biroul de avocatură Tudor, Andrei și Asociații este afiliată BDO, una dintre cele mai mari companii de consultanță din România, cu birouri în România și Republica Moldova. Tudor, Andrei și Asociații oferă o gamă completă de servicii de avocatură de business cu o experiență reprezentativă în litigii fiscale, merger&acquisitions, drept societar, dreptul muncii, protecția datelor cu caracter personal etc.

Tudor, Andrei și Asociații se implică activ în dezvoltarea unui mediu sănătos de afaceri, Raluca Andrei, Partener, fiind lector CECCAR pe teme de contencios fiscal având cursuri susținute recurent încă din 2018.

Casa de avocatură Tudor, Andrei & Asociații, afiliată BDO, a obținut rambursarea TVA în valoare de 10 milioane de euro pentru un client din industria alimentării cu energie termică was last modified: martie 9th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: