Despre
- Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate
- Distribuirea sumelor de bani confiscate
- Utilizarea bunurile imobile confiscate
Camera Deputaților a adoptat miercuri, 11 noiembrie 2015, Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a anunțat Centrul de Resurse Juridice. Domeniul de aplicare al acestei Legi privește reutilizarea socială a bunurilor confiscate din infracțiuni.
Dintre prevederile Legii adoptate de Camera Deputaților, menționăm:
– Agenția Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, după cum era denumită în forma inițială a respectivei Legi, își schimbă denumirea în Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate;
– Sumele de bani rezultate din vânzarea bunurilor mobile și imobile confiscate vor fi distribuite astfel:
- 20% pentru Ministerul Educației și Cercetării;
- 20% pentru Ministerul Sănătății;
- 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
- 15% pentru Ministerul Public;
- 15% pentru Ministerul Justiției;
- 15% pentru asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură înființate în baza unei legi speciale.
– Bunurile imobile confiscate vor putea fi transmise sau date în folosință cu titlu gratuit unităților administrativ teritoriale, asociațiilor și fundațiilor, Academiei Române și academiilor de ramură pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială sau de interes public sau în raport cu obiectul lor de activitate.
– Regulamentul privind reutilizarea socială a imobilelor intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
– Forma inițială a Legii prevedea că una din condițiile pentru numirea în funcția de director general al Agenției este să nu fi fost în ultimii 5 ani parte al vreunui partid politic sau formațiune politică. În forma adoptată de Cameră, condiția s-a păstrat, însă s-a renunțat la perioada de 5 ani.
Legea adoptată de Camera Deputaților se trimite spre promulgare Președintelui României.
Consultați și Raportul Comisiei Juridice, de disciplină și imunități privind această Lege.
Sursa informației este Centrul de Resurse Juridice (www.crj.ro).
👍Vezi și: Studiul „Reutilizarea în scopuri sociale a bunurilor confiscate din infracțiuni”