Camera Consultanților Fiscali. Aplicabilitatea cotei reduse de TVA

23 nov. 2022
Vizualizari: 215

Camera Consultanților Fiscali (CCF) informează asupra clarificărilor aduse de Legea nr. 301/2022 sintagmei de „locuință care poate fi locuită ca atare” și care vine în ajutorul aplicării prevederilor art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

În acest sens, condițiile ce trebuie îndeplinite ca o locuință să poată fi considerată „locuibilă ca atare”, aplicându-se cota redusă de 5% la momentul livrării acesteia – coroborat cu toate celelalte condiții menționate la art. 291, alin. (3) – elimină posibilitatea unor interpretări neunitare.

Inclusiv noua definiție a imobilului „locuibil ca atare” adusă Codului fiscal sugerează că singura intenție a legiuitorului este de a clarifica aspecte fiscale deja existente și nu de a schimba condițiile de fond privind aplicarea cotei de TVA de 5%, intenție susținută inclusiv prin motivarea indicată de legiuitor.

La baza inițiativei legislative au stat și acțiunile CCF, prin intermediul adresei nr. 4586/2022, care subliniază aceste discrepanțe și abordări neunitare din perspectiva legislației fiscale și solicită clarificări suplimentare cu privire la interpretarea regulilor de aplicare a cotei de TVA de 5%, astfel încât, situațiile anterioare de interpretare abuzivă și neunitară să fie definitiv înlăturate.

 

Sursa informației

Vezi și Camera Consultanților Fiscali. Curs online cu tema „Expertiză Fiscală” (21 noiembrie 2022)

 

Camera Consultanților Fiscali. Aplicabilitatea cotei reduse de TVA was last modified: noiembrie 23rd, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: