[UPDATE: Publicarea unor norme de către ASPAAS] Camera Auditorilor Financiari din România. Noi proiecte de norme de la Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar

29 aug. 2018
Vizualizari: 1297
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 29 august 2018: Detalii privind publicarea unor norme de către ASPAAS

Potrivit unui comunicat din data de 28 august 2018, Camera Auditorilor Financiari din România a dat publicității detalii în ceea ce privește publicarea unor norme de către ASPAAS.

Astfel, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 721/21.08.2018, nr. 733/24.08.2018 și nr. 734/24.08.2018, Ordinele nr. 87, 88 și 89 de aprobare a:

– Normelor privind autorizarea auditorilor financiari și a firmelor de audit în România, recunoașterea firmelor de audit din alte state membre, retragerea și redobândirea autorizării;

– Normelor privind suspendarea exercitării activității auditorilor financiari și firmelor de audit;

– Normelor privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit.

Vezi și CAFR. Obligații ce revin auditorilor financiari și firmelor de audit conform Regulamentului nr. 537/2014 și Legii nr. 162/2017

De asemenea, ASPAAS a ținut cont și a implementat o parte din amendamentele transmise de către CAFR la proiectele de norme publicate în scopul transparenței decizionale, ceea ce reprezintă dovada unei relații instituționale funcționale.

Sursa informației


Update 9 august 2018: Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar. Despre solicitarea de întrevedere ASPAAS-CAFR

Potrivit unui comunicat din data de 6 august 2018, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar a făcut câteva precizări referitoare la solicitarea de întrevedere propusă de către Camera Auditorilor Financiari din România.

Astfel, în data de 31 iulie 2018, ASPAAS a primit din partea CAFR documentul nr. 4268, prin care se solicita o întrevedere în perioada 6-7 august sau la începutul lunii septembrie.

Datorită faptului că în această perioadă ASPAAS este în proces de reorganizare internă și de finalizare a analizei modului în care CAFR și-a îndeplinit obligațiile în perioada în care a avut, prin efectul legii, activitățile delegate, ASPAAS s-a adresat printr-un email de răspuns președintelui CAFR, în data de 1 august, informându-l că nu poate da curs propunerii pentru o întâlnire în prima perioadă propusă de către acesta, respectiv 6-7 august, argumentând cu motivele expuse anterior.

Totodată, s-a comunicat președintelui CAFR faptul că, în interesul profesiei și în interes public, ASPAAS este receptivă la orice propuneri pe care le va primi din partea acestora până la stabilirea întâlnirii instituționale. De asemenea, s-a transmis către CAFR faptul că li se va comunica, în timp util, o solicitare de întrevedere pentru a se stabili coordonatele colaborării instituționale viitoare dintre ASPAAS și CAFR, ASPAAS având în vedere ca aceasta să aibă loc chiar mai înainte de alternativa prezentată în documentul nr. 4268 din data de 31 iulie 2018, respectiv prima săptămână a lunii septembrie.

Cu toate acestea, în emailul de informare, în care s-a transpus integral corespondența interinstituțională, echipa CAFR a comunicat faptul că „ASPAAS nu poate da curs acestei întâlniri”, când, în fapt, ASPAAS nu poate da curs întâlnirii în perioada 6-7 august. Astfel, mesajul echipei CAFR dezinformează membrii și încearcă să afecteze imaginea Autorității de Supraveghere, încercând să inducă impresia că aceasta refuză dialogul cu membrii profesiei. În fapt, ASPAAS are în vedere o colaborare apropiată cu aceștia, bazată pe încredere și respect reciproc, ceea ce speră că se va reflecta și în forma finală a proiectelor de norme propuse.

Sursa informației

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Update 3 august 2018: Propunerile și observațiile CAFR cu privire la Proiectele de Norme elaborate de ASPAAS

Potrivit unui comunicat din data de 2 august 2018, Camera Auditorilor Financiari din România informează asupra faptului că a transmis Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) observații privind proiectele de norme ce vizează activitatea de audit financiar statutar, în vederea respectării legislației în vigoare și, bineînțeles, susținerea interesului membrilor săi, după cum urmează:

Observații la Proiectul de Norme privind stabilirea criteriilor de bună reputație;

Observații la Proiectul de Norme privind organizarea și desfășurarea examenului de competență profesională;

Observații la Proiectul de Norme privind formarea profesională continuă a auditorilor financiari;

Observații la Proiectul de Norme privind autorizarea ca auditor financiar și firmă de audit în România, suspendarea exercitării activității, retragerea și redobândirea autorizării;

Observații la Proiectul de Norme privind efectuarea inspecțiilor pentru asigurarea calității la auditorii financiari și firmele de audit care desfășoară activități de audit statutar.

Astfel, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, opiniile exprimate de cetățeni sau organizații în timpul consultărilor publice au valoare de recomandare, decizia rămânând la latitudinea autorității publice.

De asemenea, Consiliul CAFR aduce la cunoștință faptul că, în data de 31 iulie, a transmis atât către președintele ASPAAS, cât și către membrii Consiliului Superior al ASPAAS, o invitație la o întâlnire în cadrul căreia să fie dezbătute problemele cu care se confruntă auditorii financiari și firmele de audit, având în vedere interesul ambelor instituții pentru servirea interesului public prin toate mijloacele, inclusiv susținerea și promovarea profesiei de auditor financiar.

Consiliul Camerei a inițiat acest demers pentru crearea unui cadru legal coerent pentru activitatea membrilor săi și și-a exprimat disponibilitatea de a organiza întrevederea la sediul CAFR în perioada următoare sau la începutul lunii septembrie, în funcție de disponibilitatea președintelui ASPAAS.

Sursa informației


Camera Auditorilor Financiari din România. Noi proiecte de norme de la Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar

Potrivit unui comunicat, Camera Auditorilor Financiari din România informează asupra faptului că Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) a publicat pe site-ul său – în cadrul rubricii Legislație, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, următoarele proiecte:

– Proiect de Norme privind stabilirea criteriilor de bună reputație;

– Proiect de Norme privind organizarea și desfășurarea examenului de competență profesională;

– Proiect de Norme privind formarea profesională continuă a auditorilor financiari;

– Proiect Norme privind autorizarea ca auditor financiar și firmă de audit în România, suspendarea exercitării activității, retragerea și redobândirea autorizării;

– Proiect de Norme privind efectuarea inspecțiilor pentru asigurarea calității la auditorii financiari și firmele de audit care desfășoară activități de audit statutar.

Astfel, auditorii financiari interesați pot transmite atât către ASPAAS, cât și către CAFR – în format electronic, punctele de vedere pe care le au cu privire la aceste norme. Camera va transmite către ASPAAS, de asemenea, sinteza acestora, dar și un punct de vedere oficial al organizației.

Conform Legii transparenței, opiniile exprimate de cetățeni sau organizații, în timpul consultărilor publice, au doar valoare de recomandare, decizia rămânând la latitudinea autorității publice.

Sursa informației

[UPDATE: Publicarea unor norme de către ASPAAS] Camera Auditorilor Financiari din România. Noi proiecte de norme de la Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar was last modified: august 29th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: