Călina Jugastru: Drept civil. Teoria generală a obligațiilor. Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru, Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevăzute în legi speciale. Comentarii și explicații. Ediția a 4-a. Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

24 mai 2017
Vizualizari: 1461
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Călina Jugastru: Drept civil. Teoria generală a obligațiilor

Călina Jugastru: Drept civil. Teoria generală a obligațiilor

Călina Jugastru: Drept civil. Teoria generală a obligațiilor

Edificiul dreptului civil este complicat, iar instituțiile s-au reconfigurat sub imperiul noului Cod civil. Spiritul noii reglementări a impregnat soluțiile de speță și dezbaterile de specialitate. Se profilează o nouă doctrină, se cristalizează noi jurisprudențe, cu argumente pertinente pentru perfecționare legislativă.

După un preambul dedicat obligației civile, contractul civil urmează firesc în cronologie. Noțiunea și clasificarea contractelor civile, mecanismul ofertei și al acceptării, principiile care guvernează efectele contractului civil și excepțiile care le ajustează pun în evidența notele de specific în reglementarea activă începând cu 2011. Actul unilateral concretizează manifestarea unică de voința, generatoare de efecte juridice, iar faptele juridice licite – surse obligaționale – surprind principiul (îmbogățirea fără justă cauza) și aplicațiile (gestiunea de afaceri, plată nedatorata). Răspunderea civilă dă expresie obligației de dezdăunare, în prezența condițiilor particulare fiecărei forme de responsabilitate. Studiul condițiilor răspunderii civile implică și analiza cauzelor justificative. Într-o manieră modernă, condiția prejudiciului reflectă actualitatea jurisprudențială și doctrinară, cu deschidere spre instrumente flexibile de evaluare, spre interpretare și completare, de lege ferenda. Mijloacele care asigură realizarea drepturilor de creanță delimitează sfera confortului raportului obligațional, iar dinamica și stingerea obligațiilor întregesc perimetrul realizării dreptului de creanță.

Pentru studenți, lucrarea este un instrument de studiu al teoriei generale a obligațiilor și premisa abordării contractelor civile speciale. Pentru practicieni, constituie un sprijin în cotidianul raporturilor obligaționale civile.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru , Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevăzute în legi speciale. Comentarii și explicații. Ediția a 4-a

 

Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru , Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevăzute în legi speciale

Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru , Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevăzute în legi speciale. Comentarii și explicații. Editia a-4-a

Despre lucrare
Lucrarea cuprinde toate infracțiunile prevăzute în legi special, dintre care cele mai importante sunt analizate din punct de vedere teoretico-practic, iar celelalte sunt prezentate în extras, astfel încât practicienii și teoreticienii dreptului să aibă la îndemână un instrument foarte util de lucru.

Despre Ediția 4
Această ediție cuprinde o actualizare a textului edițiilor anterioare, în pas cu ultimele intervenții legislative – nu puține la număr în ultimii ani. De asemenea, s-a ținut cont de intrarea în vigoare a Codului civil și Codului penal, precum și a celor de procedură, făcându-se adaptările corespunzătoare.

Din cuprins
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 656/2002 privind prevenirea și sancționarea spălării banilor
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale
• Infracțiunile prevăzute în Legea nr. 31/1990
• Infracțiunile prevăzute în Codul vamal
• Infracțiunile din domeniul protecției mediului
• Infracțiunile din domeniul proprietății intelectuale

Puncte forte
• prezentarea tuturor infracțiunilor reglementate de alte acte normative decât Codul penal
• peste 300 de norme de incriminare, care reglementează peste 700 de infracțiuni
• structurarea lucrării pe capitole, în funcție de tipul de infracțiuni reglementate
• ample referințe bibliografice
• index alfabetic

Despre autori
Mihai-Adrian Hotca este avocat, profesor universitar doctor, Decan al Facultății de Științe Sociale și Administrative, Universitatea Nicolae Titulescu.
Mirela Gorunescu este avocat, doctor în drept, conferențiar universitar.
Norel Neagu este avocat, doctor în drept.
Dominic George Pop este avocat.
Alexandru Sitaru este avocat.
Radu-Florin Geamănu este consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

Comentarii și explicații. Ediția a-4-a. Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale

Cuvintele autorului despre lucrare
Lucrarea prezintă regimul juridic al principalelor contracte civile speciale și oferă o interpretare a regulilor particulare care definesc și caracterizează fiecare contract asupra căruia legiuitorul a considerat că trebuie să-și aplece atenția pentru a răspunde necesitătilor sociale ale epocii noastre. Fără indoială, dreptul contractelor speciale desăvarseste teoria generală a obligațiilor și oferă celui interesat cunoașterea necesară pentru a configura în mod particular un contract, dar și pentru a-l califica, prin perceperea caracterelor lui concrete și individuale.

Ca element de noutate, cursul realizează un studiu al contractelor civile conținute în actuala codificare, cu o privire comparativă asupra convențiilor internaționale, dreptului european, cât și asupra altor sisteme juridice care și-au pus amprenta asupra ramurii teoriei contractelor. Sunt expuse soluții jurisprudențiale și doctrinare ale unor sisteme de drept, produsul unei îndelungi perioade de reflecție juridică asupra acelor concepte și instituții transplantate în dreptul românesc.

Din cuprins
• contractul de vânzare
• contractul de locațiune
• contractul de antrepriză
• contractul de mandat
• contractul de depozit
• contractul de donație

Puncte forte
• corelații cu legea procesual civilă
• interpretarea istorico-teleologică a noilor norme civile
• prezentarea comparativă a convențiilor internaționale, dar și a dreptului european al contractelor
• menționarea soluțiilor din jurisprudența natională și de drept comparat
• analiza celor mai importante puncte de vedere exprimate în literatură de specialitate română și străină;

Despre autor
Manuela Lavinia Istrătoaie este cadru didactic universitar al Facultătii de Drept, Universitatea din Craiova; avocat în cadrul Baroului Dolj.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Călina Jugastru: Drept civil. Teoria generală a obligațiilor. Mirela Gorunescu, Norel Neagu , Dominic George Pop, Alexandru Sitaru, Radu Florin Geamănu: Infracțiuni prevăzute în legi speciale. Comentarii și explicații. Ediția a 4-a. Istrătoaie Manuela Lavinia: Contracte civile speciale was last modified: mai 25th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: