Baroul Dolj a publicat noile reglementări privind asistența judiciară din oficiu

6 nov. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1075

Despre

  • Decizia Consiliului Baroului Dolj nr. 310/2015
  • Reeditarea Deciziei Consiliului Dolj nr. 196/2015

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Baroul Dolj a publicat Decizia Consiliului nr. 310/2015 prin care se reeditează Decizia Consiliului nr. 196/2015 privind activitatea Serviciului de Asistență Judiciară, după cum urmează:

• Emiterea delegațiilor pentru asistență judiciară obligatorie se va face numai la cererea instanțelor de judecată sau a organelor de urmărire penală. Nu se vor elibera delegații ulterior prestării de către avocați a asistenței judiciare.

Conferintele Video Universul Juridic

• În cazul în care, din motive obiective, avocații desemnați din oficiu nu se pot prezenta la proces, sunt obligați să-și asigure substituirea. Substituirile se vor realiza doar în baza folosirii programului informatic S.A.J. și vor fi emise numai prin utilizarea opțiunii „Adăugare delegație de substituire” din Contul avocatului; orice substituire realizată fără respectarea acestei proceduri atrage excluderea avocaților din Registrul S.A.J. pe un termen de 6 luni.

• Pentru mai mult de 6 substituiri nemotivate într-o lună, avocatul substituit va fi sancționat cu suspendarea din Registrul S.A.J. pentru trimestrul următor prin decizia Consiliului Baroului. În acest scop, consilierii responsabili S.A.J. vor prezenta trimestrial o informare Consiliului Baroului.

• Pentru avocatul substituent, sunt permise doar 3 substituiri/lună, în cazul în care avocații substituiți desemnați din oficiu, din motive obiective, nu se pot prezenta la proces, urmând a comunica funcționarului S.A.J. din cadrul Baroului Dolj dovada motivului obiectiv. În cazul substituirii între soții avocați, sunt permise 6 substituiri/lună pentru avocatul substituent.

• Repartizarea delegațiilor se va face numai în ordinea alfabetică a avocaților înscriși în Registrul de asistență judiciară. Indiferent de numărul învinuiților sau inculpaților dintr-un dosar, un avocat nu poate primi delegație pentru mai mult de un inculpat sau învinuit din același dosar.

• Avocații definitivi pot primi oficii și la Judecătoria Craiova și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

• Avocații din oficiu vor fi desemnați să asigure asistență judiciară pentru urmărire penală/instanțe și asistență extrajudiciară fără a avea posibilitatea de a opta, eliminându-se astfel opțiunile formulate cu ocazia înscrierii în Registrul S.A.J.

• Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat definitiv(inclusiv sporurile și acordurile), indiferent de instanță, se stabilește la suma de 1800 lei. Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat stagiar (inclusiv sporurile și acordurile), se stabilește la suma de 1500 lei. Suma cu care avocatul depășește plafonul lunar se reportează luna următoare. Depășirea plafonului lunar atrage sancțiunea neeliberării de delegații până ce suma total realizată se redistribuie lunar conform plafonului.

• Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat definitiv, pentru urmărirea penală, se stabilește la suma de 940 lei; acesta este inclus în plafonul prevăzut la art.5. Plafonul valoric lunar de oficii pentru un avocat stagiar, pentru urmărirea penală, se stabilește la suma de 750 lei; acesta este inclus în plafonul prevăzut la art.5.

• Avocații care în ultimele trei luni au fost delegați și au refuzat nejustificat să acorde asistență judiciară la cererea instanțelor și organelor de urmărire penală vor fi eliminați de pe Tabelul avocaților care asigură permanența.

• Avocații înscriși pe Tabelul avocaților care asigură permanența sunt obligați să-și comunice indisponibilitatea cu cel puțin o zi înainte de data la care sunt planificați în contul avocatului existent pe site-ul Baroului Dolj.

• Neplata taxelor profesionale pentru mai mult de 3 luni consecutiv atrage eliminarea avocaților respectivi din Registrul de asistență judiciară.

• Trimestrial, Consiliul Baroului va analiza punerea în aplicare a acestor măsuri și va publica anual pe contul avocatului situația Serviciului de Asistență Judiciară.

• Avocații care acordă asistență judiciară din oficiu în cauze aflate pe rolul instanțelor au obligația de a depune concluzii scrise.

Sursa informației este Decizia nr. 310/2015 a Consiliului Baroului Dolj, publicată de Baroul Dolj.

 

Baroul Dolj a publicat noile reglementări privind asistența judiciară din oficiu was last modified: noiembrie 5th, 2015 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter