Baroul Dolj. Precizări privind instrumentele de inteligență artificială în sistemul de justiție

26 mai 2023
Vizualizari: 132

Baroul Dolj informează despre declarația Consiliului Barourilor și Societăților de Avocatură din Europa (CCBE) asupra utilizării instrumentelor de inteligență artificială în sistemul de justiție și recunoașterea beneficiilor potențiale ale unei astfel de utilizări.

CCBE reiterează necesitatea unei analize atente a riscurilor utilizării lor și a impactului acestora asupra drepturilor omului și a statului de drept.

Instrumentele de inteligență artificială utilizate în sistemul de justiție și în aplicarea legii trebuie adaptate acestor medii specifice. În acest sens, este esențial ca utilizarea inteligenței artificiale să respecte pe deplin drepturile fundamentale și în special dreptul la respectarea vieții private și de familie, dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la nediscriminare și dreptul la un proces echitabil.

Din punctul de vedere al profesiei de avocat, utilizarea acestor sisteme nu trebuie să submineze standardele etice de care este legată profesia, în special confidențialitatea comunicărilor dintre avocați și clienți, care este esențială pentru menținerea statului de drept.

CCBE este convins că supravegherea umană eficientă a utilizării instrumentelor de inteligență artificială în domeniul justiției este o condiție prealabilă pentru un sistem judiciar guvernat de statul de drept și subliniază că procesul de luare a deciziilor trebuie să rămână o activitate condusă de om.

În plus, trebuie subliniat că astfel de sisteme trebuie dezvoltate cu respectarea deplină a diversității contextelor lingvistice și a tradițiilor juridice în care urmează să fie utilizate. Aceasta implică asigurarea faptului că datele în care instrumentele de inteligență artificială sunt instruite și utilizate respectă principiul nediscriminării și principiul prezumției de nevinovăție.

Înainte ca orice instrumente de inteligență artificială să fie utilizate în sistemul de justiție și de aplicarea a legii, CCBE solicită un set de reguli și principii definite care să guverneze utilizarea acestora:

• utilizarea instrumentelor de inteligență artificială în sistemul de justiție și de aplicare a legii este controlată și reglementată corespunzător și că această reglementare reflectă specificul acestor sisteme. Această reglementare trebuie să respecte în special dreptul la un proces echitabil și dreptul la un judecător uman;

• regulile care reglementează utilizarea instrumentelor de inteligență artificială se bazează pe un set clar de principii etice, cum ar fi respectarea drepturilor omului, transparența, responsabilitatea și respectarea statului de drept, stabilite în prealabil;

• aceste principii sunt transformate în reguli specifice cazului de utilizare și în orientări operaționale care trebuie urmate atunci când sunt introduse instrumente de inteligență artificială în sistemul de justiție sau de aplicare a legii, pentru a se asigura că nu este pus în pericol dreptul la un proces echitabil. Acest lucru necesită o analiză atentă și o cunoaștere a potențialelor riscuri și beneficii ale diferitelor instrumente de inteligență artificială, precum și o înțelegere profundă a principiilor etice care stau la baza sistemului de justiție. Factorii de risc care trebuie luați în considerare sunt complecși și depind de cazurile de utilizare specifice, așa cum s-a menționat mai sus, inclusiv de fiabilitatea instrumentului de inteligență artificială și de sarcinile care trebuie îndeplinite.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și [UPDATE: Alegerea prodecanului] Baroul Dolj. Ordinea de zi a Consiliului din data de 18 mai 2023

 

Baroul Dolj. Precizări privind instrumentele de inteligență artificială în sistemul de justiție was last modified: mai 26th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: