Bankwatch România lansează un Curs de dreptul mediului și o Clinică juridică. Înscrieri, până pe 22 august

9 aug. 2021
Vizualizari: 155

Bankwatch România, alături de avocat Cătălina Rădulescu, pun bazele unei Clinici juridice pentru dreptul mediului. Astfel, începând cu 9 august și până pe 22 august, vă puteți înscrie pentru a participa la un Curs de trei zile dedicat dreptului mediului. Participanții vor putea apoi aplica ceea ce au învățat în cadrul Clinicii juridice.

Cursul de dreptul mediului va avea loc în perioada 24-26 septembrie, în zona Valea Prahovei, și va fi susținut de Cătălina Rădulescu, avocat cu o experiență de aproape 20 de ani în acest domeniu. Se vor alătura doi invitați speciali: Prof. Dr. Jerzy Jendroska, expert juridic internațional, implicat în elaborarea și implementarea legislației de mediu la nivel mondial și european și Dr. Jur. Csaba Kiss, avocat de mediu la Asociația de Management și Drept de Mediu (EMLA), Budapesta și coordonator al rețelei Justice&Environment din care fac parte organizații de mediu din Uniunea Europeană.

La curs sunt așteptați 20 de tineri studenți, absolvenți ai facultăților de drept sau profesioniști din domeniu care doresc să afle cum pot proteja mediul în instanță. Aceștia se pot înscrie, printr-un formular, până pe 22 august.

Cursul, care va pune bazele teoretice alte dreptului mediului, va fi urmat de lucrul în Clinica juridică, unde participanții vor avea ocazia să participe la identificarea unor potențiale situații de încălcări ale dreptului mediului, să analizeze legislația aplicabilă sau să identifice metodele legale de rezolvare a problemelor de legalitate pentru a contribui la construirea litigiilor pentru instanțe. Asociația planifică ca activitatea clinicii juridice să fie menținută până cel puțin în 2024.

„În prezent, în România, există puțini avocați specializați în dreptul mediului și sunt copleșiți de numărul mare de cazuri. Vedem zilnic noi încălcări ale legislației de mediu sau aplicarea precară a acesteia, fie că vorbim de păduri tăiate ilegal, proiecte aprobate în arii protejate sau autorizații de mediu oferite fără documentația aprofundată prevăzută în legislație. Așteptăm la curs tineri pasionați care doresc să învețe cum să protejeze dreptul oamenilor la un mediu sănătos în fața instanței de judecată”, a spus Cătălina Rădulescu.

Clinica juridică pentru dreptul mediului face parte din proiectul „Abordarea pragmatică a provocărilor de mediu, economice, sociale și legislative ale tranziției energetice” derulat de Asociația Bankwatch România, în parteneriat cu Asociația 2Celsius, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este implicarea activă a societății civile în elaborarea politicilor publice pe termen lung în vederea decarbonizării sectorului energetic, contribuind astfel la reduceri de emisii de gaze cu efect de seră și îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris.

Mai multe detalii despre proiect pot fi citite aici.

Despre Bankwatch România

Bankwatch România este o asociație înființată în 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor. Domeniul principal de activitate al asociației este reducerea poluării în sectorul energetic, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Bankwatch România lansează un Curs de dreptul mediului și o Clinică juridică. Înscrieri, până pe 22 august was last modified: august 9th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: