Autoritatea Electorală Permanentă. Organizare și funcționare (Legea nr. 208/2015)

30 iul. 2015
Vizualizari: 12047

Despre

  • Misiunea, organizarea și aparatul de specialitate al Autorității Electorale Permanente
  • Atribuțiile Autorității Electorale Permanente
  • Organizarea și funcționarea Centrului Expert electoral

Art. 104 Legea nr. 208/2015
 
Art. 104 prevede la primul alineat faptul că cheltuielile pentru efectuarea operațiunilor electorale se suportă de stabilește faptul că în îndeplinirea atribuțiilor sale, Autoritatea Electorală Permanentă adoptă decizii, hotărâri și instrucțiuni, care se semnează de președinte și se contrasemnează de vicepreședinți.

Potrivit următorului alineat, hotărârile și instrucțiunile Autorității Electorale Permanente care au caracter normativ se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Potrivit ultimului alineat, hotărârile și instrucțiunile Autorității Electorale Permanente care nu au caracter normativ, precum și deciziile Autorității Electorale Permanente se comunică persoanelor interesate și se aduc la cunoștință publică prin afișare pe site-ul propriu.
 
Capitolul III („Organizarea și funcționarea Centrului Expert electoral”)
 
Art. 105 Legea nr. 208/2015
 
Art. 105 are următorul conținut: „(1) În subordinea Autorității Electorale Permanente se înființează Centrul „Expert electoral”, cu personalitate juridică, care are următoarele obiective:

  1. a) sprijinirea fundamentării și a punerii în aplicare a strategiilor Autorității Electorale Permanente;
  2. b) creșterea nivelului de cunoștințe și abilități ale persoanelor implicate în pregătirea, organizarea și desfășurarea proceselor electorale;
  3. c) îmbunătățirea accesului la instrumentele juridice internaționale și regionale în domeniul electoral, la legislația electorală națională, la jurisprudența și doctrina din acest domeniu;
  4. d) informarea și educarea alegătorilor și a competitorilor electorali în spiritul principiilor și standardelor internaționale în domeniul electoral;
  5. e) dezvoltarea integrității electorale.

(2) Centrul „Expert electoral” este condus de un director, numit în funcție de președintele Autorității Electorale Permanente, pe bază de concurs, în condițiile legii.

(3) Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului

„Expert electoral” și numărul de posturi se aprobă prin hotărâre a birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, la propunerea președintelui Autorității Electorale Permanente.

(4) Personalul Centrului „Expert electoral” este asimilat din punctul de vedere al statutului și al salarizării cu personalul Autorității Electorale Permanente.

(5) Personalul Autorității Electorale Permanente poate desfășura activități cu plata cu ora în cadrul Centrului „Expert electoral”, în condițiile stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al acestuia”.
 
Art. 106 Legea nr. 208/2015
 
Potrivit art. 106, Centrul „Expert electoral” îndeplinește următoarele atribuții:

  1. a) elaborează analize, studii și rapoarte de cercetare în domeniul electoral, la solicitarea Autorității Electorale Permanente; Parlamentul, Guvernul și Președintele României pot solicita Autorității Electorale Permanente elaborarea de analize, studii și rapoarte de cercetare în domeniul electoral de către Centrul „Expert electoral”;
  2. b) prestează servicii de consultanță în domeniul electoral, pe bază de contracte încheiate cu persoane fizice sau juridice;
  3. c) organizează și realizează programe de formare, specializare, educare sau instruire în domeniul electoral;
  4. d) elaborează, editează, tipărește și difuzează în țară și în străinătate publicații în domeniul electoral;
  5. e) organizează sesiuni, conferințe și manifestări științifice în domeniul electoral.

De asemenea, se prevede că în vederea efectuării atribuțiilor prevăzute la alin. (1), Centrul „Expert electoral” poate încheia, în condițiile legii, parteneriate, acorduri de cooperare și contracte cu alte instituții publice ori private și/sau cu specialiști din țară și din străinătate.
 
Art. 107 Legea nr. 208/2015
 
Art. 107 prevede următoarele: „(1) Finanțarea cheltuielilor de funcționare și de capital ale Centrului „Expert electoral” se asigură din alocații de la bugetul de stat și din venituri proprii.

(2) Finanțarea cheltuielilor de personal ale Centrului „Expert electoral” se asigură din alocații de la bugetul de stat.

(3) Acordarea alocațiilor bugetare prevăzute la alin. (1) și (2) se face prin bugetul Autorității Electorale Permanente.

(4) Veniturile proprii ale Centrului „Expert electoral” se constituie din:

  1. a) donații și sponsorizări, în condițiile legii;
  2. b) venituri obținute din contracte de consultanță și cercetare;
  3. c) taxe de participare la activitățile de instruire, formare, specializare și educare;
  4. d) vânzarea produselor editoriale;
  5. e) taxe de participare la sesiuni, conferințe și manifestări științifice;
  6. f) alte activități asimilate, efectuate pe bază de contracte sau în parteneriat public-privat ori cu alte instituții publice;
  7. g) finanțări nerambursabile.

(5) Cheltuielile privind activitățile prevăzute la art. 106 alin. (1) lit. b)-e) se finanțează din veniturile proprii ale Centrului „Expert electoral”.
 
Titlul III („Dispoziții tranzitorii și finale”) Legea nr. 208/2015
 
Art. 108 Legea nr. 208/2015
 
Art. 108 prevede la primul alineat faptul că cheltuielile pentru efectuarea operațiunilor electorale se suportă de la bugetul de stat.

Potrivit alineatului următor, Sediul și dotarea Biroului Electoral Central și ale biroului electoral al circumscripției electorale pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara țării se asigură de către Guvern, ale birourilor electorale de circumscripție, de către prefecți și de președinții consiliilor județene, respectiv de către primarul general al municipiului București, iar ale oficiilor electorale, precum și ale birourilor electorale ale secțiilor de votare, de către primar, împreună cu prefecții.

De asemenea, se dispune faptul că Actele întocmite în exercitarea drepturilor electorale prevăzute în prezentul titlu sunt scutite de taxa de timbru.
 
Art. 109 Legea nr. 208/2015
 
Art. 109 prevede la primul alineat faptul că Guvernul asigură, pentru sprijinirea activității birourilor electorale, statisticienii necesari, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, personalul tehnic auxiliar necesar, iar Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, asigură personalul auxiliar la biroul electoral al circumscripției pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara țării.

De asemenea, se dispune faptul că pe perioada cât funcționează birourile și oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar și operatorii de calculator se consideră detașați și primesc o indemnizație stabilită prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorității Electorale Permanente. Președinții birourilor electorale, locțiitorii acestora și membrii primesc indemnizația de la data încheierii proceselor-verbale de învestire.

Potrivit ultimului alineat, pentru indemnizațiile prevăzute la alin. (2) se reține, se datorează și se virează numai impozitul pe venit, potrivit legii.
 
Art. 110 Legea nr. 208/2015
 
Art. 110 are următorul conținut: „(1) Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Institutului Național de Statistică, asigură implementarea și gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor și informațiilor din Registrul electoral și Registrul secțiilor de votare.

(2) Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția și desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare se aprobă prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(3) Pentru implementarea și funcționarea pe durata alegerilor a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal se va utiliza, de regulă, infrastructura informatică deținută de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de unitățile de învățământ, sub coordonarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.

(4) Serviciul de Telecomunicații Speciale asigură serviciile de telefonie specială și de comunicații de voce și date, necesare birourilor și oficiilor electorale, precum și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Sumele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli se asigură din bugetul de stat”.
 
Art. 111 Legea nr. 208/2015
 
Potrivit art. 111, sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activitățile Ministerului Afacerilor Interne din domeniul ordinii și siguranței publice pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor, respectiv sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu tipărirea proceselor-verbale pentru centralizarea rezultatului votării la nivel național, se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică.
 
Art. 112 Legea nr. 208/2015
 
Art. 112 stabilește faptul că sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de către instituțiile prefectului pentru confecționarea ștampilelor birourilor electorale de circumscripție și a ștampilelor de control ale secțiilor de votare, imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea și distribuirea materialelor, documentelor și a tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral, precum și plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare, ale birourilor electorale, plata personalului tehnic auxiliar al acestor birouri și a operatorilor de calculator din secțiile de votare se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru instituțiile prefectului.

De asemenea, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de către Ministerul Afacerilor Interne pentru plata hârtiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot și confecționarea ștampilelor cu mențiunea „VOTAT” și a timbrelor autocolante se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

Autoritatea Electorală Permanentă. Organizare și funcționare (Legea nr. 208/2015) was last modified: iulie 29th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.