Autoritatea Electorală Permanentă. Organizare și funcționare (Legea nr. 208/2015)

30 iul. 2015
Vizualizari: 12003

Despre

  • Misiunea, organizarea și aparatul de specialitate al Autorității Electorale Permanente
  • Atribuțiile Autorității Electorale Permanente
  • Organizarea și funcționarea Centrului Expert electoral

Art. 113 Legea nr. 208/2015
 
Art. 113 prevede următoarele: „(1) Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, asigură hârtia necesară pentru imprimarea buletinelor de vot.

(2) Ministerul Afacerilor Interne repartizează, pe bază de proces-verbal, instituțiilor prefectului cantitățile de hârtie necesare imprimării buletinelor de vot.

(3) Cantitatea de hârtie aflată în ambalaje originale intacte, rămasă neutilizată, se restituie de către instituțiile prefectului unităților teritoriale ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de unde a fost ridicată, în termen de 10 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe bază de proces-verbal de predare- preluare.

(4) Plata hârtiei efectiv consumate, după restituirea prevăzută la alin. (3), facturată la preț de înregistrare în contabilitate, se face de către Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 30 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(5) Instituțiile prefectului asigură imprimarea buletinelor de vot, în vederea garantării securității acestor documente”.
 
Art. 114 Legea nr. 208/2015
 
Art. 114 are următorul conținut: „(1) Odată cu data alegerilor, Guvernul stabilește, prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Interne, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor. Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor, hotărârea privind cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor, hotărârea privind măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor și hotărârea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor se publică împreună în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Modelul listei electorale permanente, modelul listei electorale suplimentare, modelul extrasului de pe lista electorală permanentă și suplimentară, precum și al ștampilelor birourilor electorale de circumscripție și ale Biroului Electoral Central, modelul buletinului de vot, modelul ștampilei de control și al ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, modelul timbrului autocolant, modelul proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votării și modelul certificatului doveditor al alegerii sunt stabilite prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) Predarea și primirea formularelor, ștampilelor și celorlalte materiale necesare votării se fac pe bază de proces-verbal.

(4) Autoritatea Electorală Permanentă stabilește un set de condiții minimale pe care trebuie să le îndeplinească locațiile în care vor fi organizate secțiile de votare, precum și privind dotarea minimală a acestora.

(5) Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă asigură informarea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu privire la înregistrarea în Registrul electoral, condițiile de votare în străinătate, precum și la locurile de desfășurare a votării în străinătate”.
 
Art. 115 Legea nr. 208/2015
 
Art. 115 prevede prevede la primul alineat faptul că judecarea de către instanțe a întâmpinărilor, a contestațiilor sau a oricăror altor cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanța președințială, cu participarea obligatorie a procurorului.

Potrivit alineatului următor, împotriva hotărârilor definitive, pronunțate de instanțele judecătorești potrivit prezentei legi, nu există cale de atac.

De asemenea, se dispune faptul că hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești, pronunțate ca urmare a întâmpinărilor, a contestațiilor sau a oricăror altor cereri privind procesul electoral, se comunică de îndată birourilor electorale interesate.
 
Art. 116 Legea nr. 208/2015
 
La art. 116 se prevede că termenele pe zile, prevăzute de prezenta lege, se calculează din ziua când încep să curgă, care este luată în calcul, până inclusiv în ziua când se împlinesc, chiar dacă acestea nu sunt zile lucrătoare, până la ora 24,00 a zilei respective.

Potrivit alineatului următor, termenele pe ore prevăzute de prezenta lege încep să curgă de la ora 0,00 a zilei următoare.

Potrivit ultimului alineat, pe întreaga perioadă a alegerilor, birourile electorale funcționează conform programului de lucru stabilit de Biroul Electoral Central, prin decizie. Instanțele judecătorești trebuie să asigure permanența activității în vederea exercitării de către cetățeni a drepturilor electorale. În ziua alegerilor, instanțele de judecată asigură permanența activității.
 
Art. 117 Legea nr. 208/2015
 
Art. 117 prevede următoarele: „(1) Persoanele lipsite de drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă nu participă la vot și nu sunt avute în vedere la stabilirea numărului total al alegătorilor, pe întreaga durată stabilită prin hotărâre.

(2) Pentru persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 85 alin. (11) și (12) privind urna specială, în măsura în care se solicită această modalitate de vot. Procedura de exercitare a dreptului de vot de către această categorie de alegători este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

(3) În condițiile alin. (2) votează numai persoanele care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripției electorale în care au loc alegeri”.
 
Art. 118 Legea nr. 208/2015
 
Art. 118 are următorul conținut: „(1) În sensul prezentei legi, prin competitori electorali se înțelege partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile legal constituite ale cetățenilor aparținând unei minorități naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale, care participă la alegeri, precum și candidații independenți.

(2) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele și alte formațiuni politice care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora ori pe listele unei alianțe politice sau electorale din care au făcut parte partidele ori formațiunile politice respective, precum și alianțele politice sau electorale care au în componență astfel de partide ori formațiuni politice.

(3) În sensul prezentei legi, prin corpul experților electorali se înțelege evidența permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

(4) În sensul prezentei legi, prin corpul experților electorali din străinătate se înțelege evidența permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de către Autoritatea Electorală Permanentă”.
 
Art. 119 Legea nr. 208/2015
 
Potrivit art. 119, în sensul prezentei legi, prin perioadă electorală se înțelege intervalul de timp care începe la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor și se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatului scrutinului. Perioada electorală cuprinde intervalul de timp dintre data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor și data începerii campaniei electorale, campania electorală, desfășurarea efectivă a votării, numărarea și centralizarea voturilor, stabilirea rezultatului votării, atribuirea mandatelor și publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Art. 120 Legea nr. 208/2015
 
Art. 120 stabilește faptul că prevederile prezentei legi privind corpul experților electorali, secțiile de votare, Registrul electoral și listele electorale permanente se aplică în mod corespunzător alegerilor pentru Președintele României, alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, alegerilor pentru Parlamentul European, precum și referendumurilor naționale și locale.
 
Art. 121 Legea nr. 208/2015
 
Art. 121 are următorul conținut: „(1) Buletinele de vot întrebuințate și listele electorale utilizate, precum și celelalte materiale deținute de către birourile electorale de circumscripție se predau de către birourile electorale de circumscripție prefecților care le păstrează în arhivă, separat de celelalte documente, timp de 3 luni de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1), prefecții predau buletinele de vot întrebuințate, listele electorale utilizate, buletinele de vot anulate și neutilizate, ștampilele și celelalte materiale deținute de către birourile electorale de circumscripție sau utilizate în desfășurarea votării pentru topire operatorilor economici specializați, pe bază de proces-verbal.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător de către misiunile diplomatice și oficiile consulare.

(4) Arhiva Biroului Electoral Central este predată Autorității Electorale Permanente, care o păstrează conform Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată”.
 
Art. 122 Legea nr. 208/2015
 
Potrivit art. 122, Guvernul asigură Autorității Electorale Permanente sediul și mijloacele materiale și financiare necesare bunei funcționări. În acest sens va prevedea, în proiectul legii bugetului de stat, bugetul necesar funcționării Autorității Electorale Permanente.
 
Art. 123 Legea nr. 208/2015
 
În final, art. 123 stabilește faptul că la data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritatea Electorală Permanentă. Organizare și funcționare (Legea nr. 208/2015) was last modified: iulie 29th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.