Aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat (OME nr. 3020/2024)

23 ian. 2024
828 views
Actul public în Monitorul OficialPreambulSumar

Ordinul ministrului educației (OME) nr. 3020/2024 pentru aprobarea Regulamentului cadru privind studiile universitare de doctorat

(M. Of. nr. 56 din 22 ianuarie 2024)

Având în vedere:

– art. 61-71 din Legea învățământului superior nr. 199/2023;

– art. XXX din O.U.G. nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene;

– OME nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior;

În temeiul:

– art. 13 alin. (3) din H.G. nr. 369/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației.

Se aprobă Regulamentul cadru privind studiile universitare de doctorat.

 

În M. Of. nr. 56 din data de 22 ianuarie 2024 s-a publicat Ordinul ministrului educației (OME) nr. 3020/2024 pentru aprobarea Regulamentului cadru privind studiile universitare de doctorat.

Art. 1

Se aprobă Regulamentul-cadru privind studiile universitare de doctorat, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

(1) Prevederile prezentului ordin intră în vigoare începând cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), susținerea publică a tezelor de doctorat se realizează în conformitate cu prevederile regulamentului prevăzut la art. 1 începând cu anul universitar 2024-2025.

Art. 3

Direcția generală învățământ universitar comunică prezentul ordin instituțiilor de învățământ superior și Academiei Române, care îl vor duce la îndeplinire.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Anexă

REGULAMENT-CADRU privind studiile universitare de doctorat

Structură

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Organizarea și desfășurarea studiilor universitare de doctorat

CAPITOLUL III: Finanțarea studiilor universitare de doctorat

CAPITOLUL IV: IOSUD, școala doctorală, contractul de studii universitare de doctorat și conducătorul de doctorat

CAPITOLUL V: Finalizarea programului de studii

CAPITOLUL VI: Etică și deontologia universitară

CAPITOLUL VII: Transparența

CAPITOLUL VIII: Evaluarea externă a studiilor universitare de doctorat

 

Art. 3

Studiile universitare de doctorat reprezintă al III-lea ciclu de studii universitare, a cărui finalitate constă în dezvoltarea resursei umane competente în realizarea cercetării științifice, capabile de inserție pe piața muncii înalt calificate. Ele constau în formarea prin cercetare pentru cercetare-dezvoltare și inovare și constituie o experiență profesională de cercetare, finalizată, după susținerea tezei de doctorat și validarea procedurii, prin acordarea diplomei de doctor.

Art. 4

Studiile universitare de doctorat se organizează și se desfășoară în conformitate cu prevederile prezentului regulament, doar în cadrul instituțiilor de învățământ superior și în cadrul Academiei Române, care au dobândit legal dreptul de a organiza programe universitare de doctorat.

Art. 5

Prin aplicarea dispozițiilor prezentului regulament se urmărește atingerea următoarelor obiective:

a) realizarea unui cadru minim de referință pentru practicile de organizare a programelor de studii universitare de doctorat;

b) promovarea de proceduri și principii comune pentru garantarea calității în organizarea și desfășurarea programelor de studii universitare de doctorat.

(…)

Art. 8

(1) Programele de studii universitare de doctorat științific se organizează la forma de învățământ cu frecvență.

(2) Programele de studii universitare de doctorat profesional se pot organiza, de regulă, la forma de învățământ cu frecvență.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), programele de studii universitare de doctorat se pot organiza și la forma de învățământ cu frecvență redusă.

(4) Pentru programele de studii universitare de doctorat, obligațiile referitoare la frecvență și frecvență redusă sunt stabilite de către senatul universitar/Prezidiul Academiei Române, la propunerea CSUD.

(5) Candidatul la studiile universitare de doctorat profesional poate opta în momentul înscrierii la concursul de admitere pentru una dintre formele de învățământ, în acord cu obligațiile prevăzute la alin. (4).

Art. 9

(1) Studiile universitare de doctorat se organizează cu finanțare de la bugetul de stat, în regim cu taxă sau din alte surse legal constituite.

(2) Finanțarea studiilor de doctorat poate fi realizată și de persoane juridice de drept privat sau de institute de cercetare-dezvoltare, pe baza unui contract cu IOSUD.

(3) Persoanele juridice de drept privat pot propune conducătorilor de doctorat din IOSUD teme de cercetare relevante pentru aria lor de interes și pentru care sunt dispuse să asigure o finanțare suplimentară. La propunerea conducătorilor de doctorat, IOSUD poate încheia contracte cu respectivele persoane juridice de drept privat prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților.

(4) Prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Educației se alocă anual, pentru studiile universitare de doctorat, un număr de locuri egal cu numărul de granturi. În metodologia de calcul al finanțării instituțiilor de învățământ superior se vor avea în vedere costurile, pe domenii și tipuri ale doctoratului, pentru programul de studii avansate și pentru programul individual de cercetare științifică sau de cercetare aplicativă, după caz.

(5) Alocarea locurilor și a granturilor către IOSUD se aprobă prin ordin al ministrului educației.

(6) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență redusă.

(7) IOSUD stabilește în mod transparent, prin regulamentul propriu, criteriile și modul în care se distribuie școlilor doctorale locurile bugetate și bursele doctorale, precum și procentul minim din grantul doctoral alocat exclusiv finanțării formării profesionale a studenților-doctoranzi.

(8) IOSUD va aloca minimum 20% din finanțarea pe granturi doctorale pentru activitățile de cercetare desfășurate de către studenții-doctoranzi, inclusiv pentru mobilitățile naționale și internaționale ale acestora.

(9) Plata drepturilor studentului-doctorand se realizează conform legii, fără a exclude alte forme de remunerare prevăzute de dispozițiile legale în vigoare.

(10) O persoană poate beneficia de finanțare de la buget pentru un singur program de studii universitare de doctorat.

(11) Persoanele care dispun de resursele financiare corespunzătoare, fie din surse proprii, fie din burse acordate de persoane fizice sau juridice, pot fi admise ca studenți-doctoranzi în regim cu taxă, în condițiile prevăzute în regulamentul propriu al IOSUD.

(…)

Art. 16

(1) Admiterea la studii universitare de doctorat este procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile vacante de student-doctorand pe care conducătorii de doctorat din cadrul școlii doctorale decid să le propună spre ocupare în cadrul sesiunilor de admitere organizate de IOSUD, prin intermediul școlilor doctorale.

(2) Temele de cercetare aferente fiecărei poziții vacante de student-doctorand sunt propuse de conducătorul de doctorat și aprobate de către consiliul școlii doctorale.

(3) Forma de finanțare a fiecărei poziții de student-doctorand propuse spre ocupare este aprobată de către CSUD înaintea scoaterii la concurs a acestora, în funcție de tema de cercetare propusă de conducătorul de doctorat, în conformitate cu strategia instituțională de finanțare a unor domenii prioritare și arii de interes și în baza regulamentului propriu al IOSUD.

(4) Selecția candidatului pentru o poziție vacantă de student-doctorand este realizată de școala doctorală cu respectarea:

a) prevederilor metodologiei-cadru de admitere la studii universitare, adoptată prin ordin al ministrului educației;

b) prevederilor regulamentului propriu al IOSUD.

(5) Regulamentul propriu al IOSUD conține în mod obligatoriu un capitol dedicat admiterii la studii universitare de doctorat, cu prevederi clare privind:

a) forma și conținutul concursului de admitere;

b) criteriile de evaluare și selecție a candidaților în funcție de caracteristicile generale ale poziției vacante de student-doctorand scoase la concurs (după forma de organizare a programului de studiu, tipul de finanțare, drepturile și obligațiile care revin studentului-doctorand în urma ocupării prin admitere a respectivei poziții etc.), afișate cu cel puțin 6 luni înainte de susținerea concursului de admitere;

c) afișarea rezultatelor admiterii;

d) modalitățile de soluționare a contestațiilor.

(6) Școlile doctorale asigură transparența concursurilor de admitere și garantează accesul candidaților la informațiile privind procedurile de selecție și admitere la doctorat.

(7) Informațiile cu privire la organizarea concursului de admitere la studiile universitare de doctorat se afișează la sediul instituției și se publică pe site-ul oficial al IOSUD cu cel puțin 30 de zile înaintea organizării acestuia.

(8) Au dreptul să participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolvenții cu diplomă de masterat sau echivalentă acesteia conform legii, iar numărul cumulat de credite de studii transferabile dobândite, pentru ciclul de studii universitare de licență și de masterat, să fie de cel puțin 300.

(9) După finalizarea procedurii de admitere, școala doctorală afișează ierarhia candidaților admiși/respinși, cu menționarea beneficiarilor de granturi doctorale, respectiv a formei de învățământ.

(10) Școala doctorală gestionează eventualele contestații înregistrate, în conformitate cu prevederile regulamentului propriu al IOSUD, și afișează rezultatele derulării acestei proceduri.

(11) Toți candidații declarați admiși în urma organizării unui concurs de admitere sunt cuprinși în decizia CSUD de admitere la studii, întocmită pe tipurile de finanțare, aferentă respectivei sesiuni de concursuri de admitere organizate în școlile doctorale ale IOSUD.

(12) După înmatriculare, toți studenții-doctoranzi sunt înscriși în Registrul matricol unic (RMU).

(…)

Art. 26

Evaluarea externă a IOSUD, respectiv a domeniilor de studii universitare de doctorat în vederea autorizării de funcționare provizorie sau acreditării se realizează în conformitate cu prevederile titlului IV – Asigurarea calității în învățământul superior din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare.

 

Aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat (OME nr. 3020/2024) was last modified: ianuarie 23rd, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.