Aprobarea Procedurii de reglementare a activităţii de control intern în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (OPANAF nr. 1.172/2021)

9 aug. 2021
Vizualizari: 418
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
 

OPANAF nr. 1.172/2021 pentru aprobarea Procedurii de reglementare a activității de control intern în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală

 

(M. Of. nr. 765 din 6 august 2021)

 

Se aprobă Procedura de reglementare a activității de control intern în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

 

 

În M. Of. nr. 765 din 6 august 2021 s-a publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 1.172/2021 pentru aprobarea Procedurii de reglementare a activității de control intern în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Astfel, conform art. 1 din OPANAF nr. 1.172/2021, se aprobă Procedura de reglementare a activității de control intern în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții din Procedură.

 

Art. 1: Aparatul de control intern

Aparatul de control intern al Agenției Naționale de Administrare Fiscală este format din serviciile cu atribuții de control intern din cadrul Direcției generale de integritate, precum și din serviciile/birourile cu atribuții de control intern din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și Direcției generale de administrare a marilor contribuabili.

 

Art. 2: Competența de exercitare a acțiunilor de control intern

(1) Activitatea desfășurată de structurile centrale și subordonate ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și de personalul acestora, cu excepția activităților desfășurate de funcționarii publici în cazul cărora competența de numire revine ministrului finanțelor, va fi verificată de Direcția generală de integritate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și de către structurile cu atribuții de control intern din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, în conformitate cu atribuțiile și competențele stabilite prin prezenta procedură și prin regulamentele de organizare și funcționare, aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

(2) Structurile cu atribuții de control intern din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și Direcției generale de administrare a marilor contribuabili efectuează activități de control intern în aria de competență a acestora, cu privire la activitatea structurilor organizatorice componente ale direcției generale regionale a finanțelor publice din care fac parte, respectiv Direcției generale de administrare a marilor contribuabili și a personalului acestora, exclusiv cu privire la activitatea desfășurată de funcționari publici în cazul cărora competența de numire revine președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), activitatea desfășurată de funcționari publici în cazul cărora competența de numire revine președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală poate fi verificată și de către structurile de control intern teritoriale (din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și Direcției generale de administrare a marilor contribuabili), cu aprobarea prealabilă a președintelui.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(4) În cazul în care structurile de control din cadrul unităților subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală constată eventuale deficiențe și/sau abateri în legătură cu activitatea desfășurată de funcționari publici în cazul cărora competența de numire revine președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, se va proceda la transmiterea dosarului acțiunii de control intern Direcției generale de integritate, în scopul verificării acestora, după caz.

(5) În cazul în care Direcția generală de integritate sau structurile de control din cadrul unităților subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală constată eventuale deficiențe și/sau abateri în legătură cu activitatea desfășurată de funcționari publici în cazul cărora competența de numire revine ministrului finanțelor, se va proceda la transmiterea dosarului acțiunii de control intern Corpului de control al ministrului finanțelor, în scopul verificării acestora.

(6) Personalul structurilor cu atribuții de control intern nu poate fi implicat în îndeplinirea activităților care, ulterior, pot fi verificate în conformitate cu prevederile alin. (1) și (2) din prezenta procedură.

 

Art. 7: Atribuțiile aparatului de control intern

Aparatul de control intern are următoarele atribuții principale:

a) efectuează acțiuni de control intern prin care verifică, sub aspectul respectării legislației aplicabile în materie, al regularității emiterii actelor sau deciziilor, în vederea identificării și corectării eventualelor deficiențe și/sau abateri, precum și în vederea identificării responsabilităților și a circumstanțelor în care s-au produs;

b) propune măsuri preventive, corective și/sau sesizarea organelor competente la finalizarea acțiunilor de control intern și poate propune măsuri operative pe durata acțiunilor de control intern, dacă este cazul;

c) întocmește acte de control intern;

d) asigură transmiterea actului de control intern întocmit către Serviciul de supraveghere informatică și monitorizare a activității structurilor A.N.A.F.;

e) soluționează formulare de constatare și raportare a iregularităților, petiții și sesizări de neregularitate în conformitate cu reglementările legale și procedurale aplicabile;

f) efectuează cercetarea administrativă la solicitarea comisiilor de disciplină, potrivit prevederilor legale, cu aprobarea prealabilă a președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, respectiv a directorului general al Direcției generale regionale a finanțelor publice/Direcției generale de administrare a marilor contribuabili;

g) sesizează, cu aprobarea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală/directorului general al direcției generale regionale a finanțelor publice/Direcției generale de administrare a marilor contribuabili, instituțiile competente, atunci când, ca urmare a acțiunii de control intern, rezultă indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, a unei încălcări a regimului conflictelor de interese și incompatibilităților, sau, după caz, comisia de disciplină, în situația faptelor ce pot constitui abateri disciplinare.

 

Art. 11: Pregătirea acțiunilor de control intern

(1) În prima etapă a acțiunii de control intern se va efectua o documentare, care constă în analizarea cadrului normativ și a elementelor specifice activității care urmează a fi verificată, pe baza căreia se stabilesc obiectivele acțiunii de control intern.

(2) Obiectivele acțiunii de control se vor cuprinde într-o tematică de control, care va sta la baza acțiunii de control intern.

(3) În funcție de elementele concrete care rezultă din analiza documentară efectuată în etapa de pregătire a acțiunii de control intern, se poate stabili un nivel de prioritate în efectuarea acesteia, aspect care va fi menționat în cuprinsul tematicii de control.

(4) Criteriile de prioritizare a acțiunilor de control intern pot fi, fără a se limita la acestea, următoarele:

a) împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale suplimentare;

b) împlinirea termenului maxim în care poate fi sesizată comisia de disciplină, în cazul existenței unor indicii cu privire la săvârșirea unor abateri disciplinare;

c) apariția unor posibile prejudicii pe seama veniturilor statului prin utilizarea/aplicarea unor practici neconforme și/sau neluarea măsurilor legale care se impun;

d) necesitatea soluționării acțiunii de control intern cu respectarea termenelor prevăzute în acte normative sau în măsurile/solicitările transmise de alte autorități/instituții cu atribuții de control.

 

Art. 15:Valorificarea acțiunilor de control intern

(1) După aprobarea actelor de control intern, măsurile dispuse prin acestea devin obligatorii și se vor comunica structurilor/persoanelor cărora le sunt adresate, acestea având responsabilitatea ducerii lor la îndeplinire în termenul stabilit prin actul de control intern, respectiv se va proceda la întocmirea actelor de sesizare corespunzătoare, în situațiile prevăzute la art. 14 alin. (6) și (7).

(2) Direcția generală de integritate va monitoriza modul de ducere la îndeplinire și de aplicare a măsurilor dispuse prin actele de control intern în termenele prevăzute. Structurile cu atribuții de control intern din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, respectiv al Direcției generale de administrare a marilor contribuabili vor transmite în acest sens către Direcția generală de integritate actele de control intern întocmite, în termen de cel mult 10 zile de la aprobare.

(3) Periodic, ori de câte ori este necesar, la nivelul aparatului de control intern se va întocmi o situație ce va cuprinde abaterile/deficiențele constatate ca urmare a acțiunilor de control intern desfășurate, aceasta urmând a fi diseminată la nivelul conducerii activităților în care abaterile/deficiențele constatate s-au manifestat, în scopul luării la cunoștință și adoptării măsurilor preventive ce se impun.

Aprobarea Procedurii de reglementare a activității de control intern în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF nr. 1.172/2021) was last modified: august 9th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.