Aprobarea Procedurii de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată (OPANAF nr. 1161/2022)

12 sept. 2022
Vizualizari: 469

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 1611/2022 pentru aprobarea Procedurii de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport, precum și pentru aprobarea unor formulare

(M. Of. nr. 891 din 9 septembrie 2022)

Având în vedere:

– art. 5 alin. (4) și art. 324 alin. (3) Cod fiscal

–  pct. 104 alin. (1) din titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată” al Normelor metodologice de aplicare a  Codului fiscal,

–  art. 342 alin. (1), (4) și (5) din Codul de procedură fiscală,

În temeiul prevederilor:

– art. 11 alin. (3) din H.G. nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Se aprobă Procedura de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport.

În M. Of. nr. 891 din 9 septembrie 2022 s-a publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 1611/2022 pentru aprobarea Procedurii de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport, precum și pentru aprobarea unor formulare.

Vă prezentăm, în continuare, dispozițiile relevante din respectivul act normativ.

Art. 2

Se aprobă modelul și conținutul următoarelor formulare:

a) „Cerere de eliberare a Certificatului privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, prevăzută în anexa nr. 2;

b) „Certificat privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, prevăzut în anexa nr. 3;

c) „Referat privind analiza Cererii de eliberare a Certificatului privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, prevăzut în anexa nr. 4.

Art. 4

(1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintă trimiteri la titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezintă trimiteri la titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Referirile la Codul de procedură fiscală din prezentul ordin reprezintă trimiteri la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 6

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.193/2011 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și „Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 698 din 3 octombrie 2011.

ANEXA nr. 1: PROCEDURĂ de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Solicitarea Certificatului privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport

CAPITOLUL III: Eliberarea Certificatului privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport

1. Prezenta procedură se aplică pentru eliberarea certificatelor necesare înmatriculării în România a mijloacelor de transport achiziționate din statele membre ale Uniunii Europene de către persoanele care nu sunt înregistrate și care nu trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal.

2. Prezenta procedură nu se aplică pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal.

(…)

9. Pentru a solicita eliberarea formularului „Certificat privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, care să ateste fie plata taxei pe valoarea adăugată, fie că nu se datorează taxa pe valoarea adăugată în România, pentru achiziția intracomunitară a unui mijloc de transport, persoanele prevăzute la pct. 5 și 6 din cap. I, care au efectuat achiziția intracomunitară de mijloace de transport, trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent, potrivit modelului aprobat prin anexa nr. 2 la ordin.

(…)

13. Pe baza cererii și a documentației depuse de solicitant, a informațiilor existente în evidența fiscală a organului fiscal, precum și a informațiilor obținute ca urmare a protocolului de colaborare încheiat între Agenția Națională de Administrare Fiscală și Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, după caz, compartimentul cu atribuții în gestionarea declarațiilor fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, analizează dacă mijlocul de transport se încadrează sau nu în categoria mijloacelor de transport noi, în sensul art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, și dacă se datorează sau nu se datorează taxa pe valoarea adăugată pentru respectiva achiziție intracomunitară în România.

 

Aprobarea Procedurii de eliberare a certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată (OPANAF nr. 1161/2022) was last modified: septembrie 12th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.