APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

6 apr. 2021
Vizualizari: 407
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Protectia juridica a programelor pentru calculatoare

Protecția juridică a programelor pentru calculatoare

Protecția juridică a programelor pentru calculatoare

Apreciem că multe dintre ambiguitățile generate de interpretarea naturii complexe a programului pentru calculator, care, în intenția de a clasifica, cataloga și reglementa această creație în tiparele legislative cunoscute, reușește să genereze noi și câteodată absurde ipoteze de interpretare, ar putea fi clarificate prin reglementarea printr-un act special dedicat acestora. Ca atare, modelul coreean sau cel brazilian, care a adoptat o lege specială destinată reglementării protecției creațiilor intelectuale, pare a fi unul potrivit. Din rațiuni promovate de OMPI și TRIPS, ideal ar fi ca legislația specială destinată programelor de calculator să pornească de la adoptarea unor directive valabile în toate statele membre, texte care să reglementeze și o durată de protecție de cca 3-5 ani.

Ca atare, în plan practic, lucrarea propune o abordare particulară a programelor pentru calculator prin stabilirea unor tipare de protecție specifice, dar care să combine atât principiile protecției recunoscute operelor literare pentru codul sursă, cât și caracterul profund inovativ al soluțiilor tehnice pe care le oferă programele pentru calculator, permițând interoperabilitatea și garantând o protecție prin licență o perioadă mult mai scurtă.

Considerăm că este necesară o abordare mai practică a drepturilor de proprietate intelectuală derivând din programe pentru calculator, o abordare care să iasă din teoreticul dogmatic și dihotomia drept de autor/brevet și care să conștientizeze, prin principii și reglementări specifice, realitatea revoluționării întregii noastre existențe de existența programelor pentru calculator: acestea au încetat definitiv să fie tratate ca opere de artă caracterizate prin unicitate și, cu atât mai puțin, să reprezinte fiecare în parte o invenție demnă de exclusivitate.

 

Întrucât crearea și utilizarea programelor de calculator este în esență rezultatul activității creative umane, apare nevoia de poziționare și clasificare, precum și de definire a drepturilor, obligațiilor și protecției juridice a subiecților și obiectelor implicate în aceste relații juridice.

Autorul analizează un subiect de mare actualitate și demonstrează faptul că, în ultimii ani, sistemul legal actual de protecție a programelor de calculator și-a atins limitele, fiind mai mult o piedică în calea cercetării și dezvoltării. Utilizarea tehnologiei digitale, în special prin crearea de programe de calculator, afectează legea și, în consecință, duce la necesitatea ajustării mecanismelor juridice deja stabilite sau a creării de noi reglementări legale în acest domeniu.

Prin investigarea legislației internaționale și naționale precum și printr-o analiză extinsă de drept comparat, autorul caută cea mai eficientă formă de protecție a programelor de calculator.

 

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, editia a III-a, revazuta si adaugita

Drept civil. Teoria generală a obligațiilor, ediția a III-a, revăzută și adăugită

Drept civil. Teoria generală a obligațiilor, ediția a III-a, revazută și adăugită

Cartea „Drept civil. Teoria generală a obligațiilor” este în primul rând un curs universitar ce se adresează studenților și juriștilor care se pregătesc să susțină examene de intrare în profesiile juridice.

În al doilea rând, cartea este un „altfel de curs” conceput „în sens invers” față de cursurile universitare clasice. Fiecare concept este abordat pornind de la un exemplu practic, definirea, comentarea și explicarea conceptului teoretic venind în mod natural.

În fine, un alt element care este de natură să îl facă „prietenos” pentru cititori este caracterul extrem de structurat al cursului, în cuprinsul căruia se regăsesc denumirile marginale, menite să faciliteze recapitularea rapidă și fixarea vizuală a noțiunilor.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

Codul administrativ: martie 2021 Editie tiparita pe hartie alba

Codul administrativ: martie 2021 Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul administrativ: martie 2021 Ediție tipărită pe hârtie albă

 

Codul administrativ cuprinde 10 părți și 6 anexe. Este, în opinia noastră, o structură acoperitoare pentru toate marile domenii ale dreptului administrativ.

Constatăm că nu este vorba, cum încearcă să inducă ideea unii „cârcotași”, de o simplă alăturare de reglementări existente, ci despre un proces care sub aspectul fondului, dar și al formei, este elaborat și integrator.

Un al doilea argument care susține semnificația Codului și derivă din primul este acela că, prin reunirea, în același act normativ, a reglementărilor aplicabile administrației publice, se elimină paralelismele, contradicțiile, stufărișul de norme în care nu numai practicianul, dar și teoreticianul, riscau să se piardă sau se pierdeau efectiv.

Un ultim argument, ca succesiune, nu ca semnificație, vizează oferirea unui singur instrument juridic la care să se raporteze practicienii, dar și teoreticienii, în egală măsură, atunci când înfăptuiesc administrație publică sau, după caz, analizează și dezvoltă regimul sau statutul juridic al instituțiilor, principiilor, actelor juridice și al celorlalte modalități de concretizare a acesteia, inclusiv din perspectiva raportării permanente la exigențele impuse de apartenența României la marea familie a Uniunii Europene.

Calitatea unei activități este influențată, în mod esențial, de cea a eșafodajului juridic care o organizează, reglementează și transpune în practică. Iar adoptarea unui Cod administrativ este un pas chiar dacă întârziat, chiar dacă nu foarte sigur pe el sub toate aspectele, extrem de important, pentru că s-a împlinit și pentru că atrage după sine o reconsiderare a abordării, nevoia unei puneri în acord a activității administrației, a organizării și funcționării acesteia, cu reperele de fond și formă, trasate de noul act normativ.

Codul administrativ este un act normativ care prezintă, în mod neîndoielnic, interes pentru cele mai multe categorii de destinatari. Începem cu juriștii, care, indiferent de profesia pe care o exercită, se „întâlnesc” cu el. Așa cum nu putem „ocoli” administrația, de la venirea noastră pe lume și până la plecare, nu putem ignora nici actul normativ care o reglementează și care este, în prezent, Codul administrativ al României.
 
 

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 
 
 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: aprilie 6th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: