APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

16 oct. 2019
Vizualizari: 460
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
 MINORUL-Subiect de drept din perspectiva interferenței criminalisticii cu norme procesual-penale

MINORUL-Subiect de drept din perspectiva interferenței criminalisticii cu norme procesual-penale

MINORUL-Subiect de drept din perspectiva interferenței criminalisticii cu norme procesual-penale

 

Lucrarea are meritul de a fi una interdisciplinară, aflată la graniță criminalisticii cu normele procesual penale și criminologia, având din acest punct de vedere o puternică notă de originalitate.

Interesul pentru subiectul tratat este unul ridicat, confirmat de aspectele examinate între coperțile cărții, care surprind corect realitățile din prezent și care vizează evoluția reglementărilor privind minorul pe plan național și internațional. În raport de analiză critică efectuată se fac propuneri de îmbunătățire a cadrului legal existent, consistente și bine venite pentru legiuitor. Într-adevăr, în cuprinsul lucrării autorul sesizează anumite neajunsuri ale dispozițiilor legale, făcând numeroase propuneri de lege ferenda pe care le consider binevenite în raport de stadiul actual al legislației privind minorul că subiect de drept penal.

Autorul analizează din punct de vedere al elementelor de drept comparat reglementarea juridică a minorului în diferite țări din Uniunea Europeană, din afară acesteia, dar și din sistemul anglo-saxon.

Prezentul volum își propune o analiză amănunțită a unei problematici deosebit de complexe, care astăzi ține capătul de afiș pentru specialiștii dreptului de pretutindeni, și ne referim aici la problema reglementării situației juridice a minorului în cadrul procesului penal, atât din perspectivă rolului de victimă, cât și a celui de martor sau delincvent pe care minorul le poate avea că subiect al dreptului procesual penal.

Fundamentată pe o bogată și relevanță bibliografie și făcând recurs la o analiză comparată a modului în care problematică de referință este reglementată în diferitele legislații ale statelor lumii, cartea de față reprezintă un reper important pentru cei preocupați de situația juridică a minorului în cadrul raporturilor procesual-penale.

Mihai-Bogdan MARIAN

 

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Drept procesual penal. Parte generală

Drept procesual penal. Parte generală

Drept procesual penal. Parte generală

 

Lucrarea examinează, în lumina doctrinei procesual penale contemporane, instituțiile fundamentale ale dreptului procesual penal român, potrivit dispozițiilor Codului de procedura penală în vigoare, cu respectarea riguroasă și punerea în valoare atât a soluțiilor științifice privind reglementarea juridico-penală în general, cât și a soluțiilor confirmate de practică judiciară.

Realizată într-o manieră științifică foarte clară și concisă, lucrarea Drept procesual penal. Partea generală ține seamă de modificările recente aduse legislației în domeniu, fiind îmbogățită cu trimiteri bibliografice pentru cititorul dornic să se familiarizeze și cu opiniile doctrinare.

Lucrarea reprezintă o analiză a dispozițiilor Codului de procedura penală, destinată studenților facultăților de drept, precum și celor interesați de problematică procesului penal.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Exproprierea pentru cauza de utilitate publică

Exproprierea pentru cauza de utilitate publică

 

Exproprierea pentru cauza de utilitate publică

 

Dacă în partea introductivă arătăm de ce este necesară abordarea unei astfel de teme, de extremă actualitate pentru România, intuind că instituția exproprierii poate fi îmbunătățită, completată printr-o lege unică adaptată cerințelor de tehnică legislativă modernă, care poate împrumută din legile mai vechi, din doctrina și din dreptul comparat idei, în final constatăm vastitatea domeniului, care se individualizează într-o ramură subsidiara a dreptului proprietății.

Și nu o lege nouă de expropriere care să corespundă tuturor exigențelor exprimate pe parcursul studiului ar fi cel mai mare câștig al cercetării de față, cât relevarea interferarii exproprierii cu o parte importantă din instituțiile dreptului administrativ, civil, constituțional, fiscal, dar și cu alte științe sociale, evidențierea unei dihotomii interes natural public – interes natural privat, având că finalitate echilibrarea celor două drepturi într-o societate care se dorește a fi democratică.

Volumul intitulat „Exproprierea pentru cauza de utilitate publica”, realizat de Ana-Maria NICOLCESCU, reprezintă un studiu aprofundat, cu caracter monografic, care se apleacă asupra unui subiect ce s-a dovedit a fi de interes pregnant pentru societatea românească, atât din perspectivă demersului național referitor la măsurile reparatorii față de „exproprierile” abuzive realizate în perioadă regimului comunist, cât și din perspectivă nevoilor reale ale prezentului de dezvoltare a infrastructurii de interes național, inclusiv prin proiecte parteneriale transnaționale, care implică recurgerea la măsură exproprierii în interes public mult mai des decât ar fi de dorit într-o societate care încă mai poartă traumele trecutului, și de multe ori într-o manieră a cărei reglementare legală lasă de dorit.

Fundamentarea pe o bibliografie vastă și reprezentativă pentru subiectul abordat și recursul la o cercetare complexă, care îmbină mai multe metode de analiză specifice științei dreptului, cum ar fi studiile de caz, studiile comparate în materie de reglementare a exproprierii, analiză jurisprudenței naționale și internaționale, contextualizarea socio-istorică a problematicii și relevarea interferențelor acesteia cu domeniile de cercetare specifice altor științe s.a., toate acestea vin să aducă prezentului studiu argumentele necesare pentru a propune unele măsuri de lege ferenda, printre care chiar uniformizarea reglementărilor în materie de expropriere într-un cod dedicat exproprierii la nivel național, pe modelul brevetat deja de sistemul juridic francez, care mai departe ar putea constitui un argument forțe prin șine însuși pentru dezvoltarea unei ramuri de drept distincte, respectiv dreptul exproprierii.

Mihai-Bogdan MARIAN

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: octombrie 16th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: