APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

7 mart. 2019
Vizualizari: 640
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Starea justitiei (III). Culegere de articole, studii si note. 2018-2019

Starea justitiei (III). Culegere de articole, studii si note. 2018-2019

Starea justitiei (III). Culegere de articole, studii si note. 2018-2019

Constituția stabilește prin art. 124-126 și art. 131-132:
– statutul diferit și total distinct al judecătorilor, de cel al procurorilor; și
– prevede că numai judecătorii au misiunea de a înfăptui justiția, adică de a judeca, iar procurorii au rolul de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept și drepturile și libertățile cetățenilor (?!).

Prin urmare, din punct de vedere constituțional, nu există și nici nu se poate acredita confuzia dintre cele două funcții, nefiind permisă, de această ordine constituțională, stabilirea, printr-o lege unică, a statutului și carierei comune a judecătorilor și procurorilor, precum o realizează Legea nr. 303/2004.
Jurisprudența CEDO a statuat, constant, asupra distincției majore dintre cele două funcții, reținând că este dăunătoare introducerea publică a confuziei dintre ele.
De altfel, prin prima hotărâre contra României (Vasilescu 1997), CEDO a decis că „procurorul” nu are figură juridică a unui „magistrat”, adică a unui judecător și nu poate pronunța soluții pe fond.
Decuplarea statutului procurorilor de cel al judecătorilor este o soluție legală simplă și eficace, pentru a se înlătura/atenua efectul negativ, indus în societate, prin actuală reglementare comună

În Starea justiției (III), Culegere de articole, studii și note 2018-2019, Marin Voicu ne prezintă o amplă lucrare structurată în cinci mari capitole. Pentru început, sunt abordate teme de drept european, precum starea justiției civile, comerciale și de contencios administrativ în statele Uniunii Europene. În a doua parte, cea de drept constituțional și parlament, sunt prezentate calitatea legii și deficitul de democrație parlamentară în procesul legislativ din România. Al treilea capitol este rezervat puterii judecătorești din Europa și din țara noastră, fiind dezbătute cu precădere reforma justiției din Franța, Belgia și Elveția. Cel de-al patrulea capitol, destinat dreptului maritim și arbitral, readuce în discuție subiecte precum starea codului maritim și a dreptului portuar.
Nu în ultimul rând, în Starea justiției (III), Culegere de articole, studii și note 2018-2019 regăsim importante pagini de istorie judiciară reflectate în Pandectele Române din perioada 1921-1939, ce ating subiecte precum cadrul justiției, stilul hotărârilor judecătorești sau dreptul în programele școlare.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Contracte speciale reglementate in codul civil

Contracte speciale reglementate in codul civil

Contracte speciale reglementate in codul civil

Lucrarea Contracte speciale reglementate în Codul civil. Sinteze teoretice și teste grilă oferă o prezentare sistematizată a contractelor speciale din Codul civil, fiind în conformitate cu legislația, doctrina și practica națională.

Cursul este structurat pe 20 de capitole, ce respectă, în principiu, ordinea impusă în Codul Civil, Cartea a V-a, Titlul IX Diferite contracte speciale, art. 1650-2278, și Cartea a IV-a, Capitolul al II-lea, Donația, art. 1011-1033. La finalul fiecărui capitol au fost concepute teste grilă în vederea verificării cunoștințelor teoretice acumulate.

Contracte speciale reglementate în Codul civil. Sinteze teoretice și teste grilă se adresează cu precădere studenților și își propune să ofere acestora cunoștințe introductive în materia contractelor numite de Codul civil, atât dintr-o perspectivă teoretică, cât și din perspectivă practică, prin rezolvarea testelor grilă prezentate

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

 

Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Editia 4

Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Editia 4

Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Editia 4

Despre noua structură a cursului
Cursul își propune o abordare inedită pentru mediul universitar românesc, și anume faptul că problematica în discuție este analizată din toate unghiurile posibile, cu ample referințe practice, punându-se accent pe soluții pertinente și argumentate, dar și pe spețele relevante din practica judiciară națională și internațională. Modul de sistematizare și aspectele de interdisciplinaritate permit o documentare completă asupra interpretării și înțelegerii materiei.

Viziunea autorului
Emőd Veress: Având în vedere gradul foarte mare de abstractizare al dreptului civil al obligațiilor, am dorit de asemenea integrarea practicii la o intensitate mai ridicată decât în cazul cursurilor sau manualelor precedente, facilitând înțelegerea teoretică a instituțiilor dreptului civil și prin analiza multor probleme de ordin practic. Elementele de noutate ale prezentei cărți decurg din intenția mea de a realiza un curs sintetic și sistematizat, după modelul manualelor de acest tip din occident. Totodată am urmărit regândirea acestei materii în conformitate cu sistemul monist al dreptului privat, intenționând să cercetez atât obligațiile de drept comun, cât și obligațiile profesionale și de consum.

Despre Ediția 4
Această ediție aduce numeroase elemente noi, fără a pierde din simplitatea și conciziunea stilului, conținând ultimele modificări legislative. Au fost înserate referințe noi la jurisprudența recentă relevantă, care completează structură unei astfel de lucrări.

Din cuprins
-materia obligațiilor, abordată sintetic, structurată în 3 părți și 28 de capitole
-obligațiile: noțiune, structură, clasificare
-contractul: izvor de obligații, formarea (încheierea) contractelor, clauzele contractuale externe, standard și neuzuale, interpretarea contractelor
-efectele contractelor: între părți, față de terțe persoane,
-actul juridic civil, faptul juridic licit, faptul juridic ilicit
-răspunderea civilă: pentru faptă proprie, pentru faptă altuia, pentru prejudiciul cauzat de animale, de lucruri sau de ruină edificiului
-repararea prejudiciului cauzat prin fapte juridice ilicite
-efectele obligațiilor: executarea în natură, executarea indirectă, instituția dobânzii
-efectul indirect al obligațiilor: transmisibilitatea, transformabilitatea obligațiilor prin intermediul novației
-obligațiilor afectate de modalități și ale obligațiilor plural
-stingerea obligațiilor
-drepturile creditorului asupra patrimoniului debitorului
-garantarea obligațiilor: garanțiile personale, privilegiile și ipoteca, ipoteca mobiliara, gajul și dreptul de retenție
-tabele sintetice privind asemănările și deosebirile dintre instituții
-exemple didactice privind aplicarea noțiunilor teoretice
-citări punctuale din legislația străină, pentru o privire comparativă

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: martie 7th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: