APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

12 feb. 2019
Vizualizari: 621
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Liber Amicorum Romulus Gidro

Liber Amicorum Romulus Gidro

Liber Amicorum Romulus Gidro

Termenul Cursus honorum reprezenta idealul vieții politico-sociale a oricărui cetățean român din Roma republicană, în poziționarea pe „scara onorurilor”. În mod concret, însemna ierarhia funcțiilor publice (magistraturi) pe care le puțeau deține cetățenii.

Ierarhia funcțiilor pe care trebuia să o urce un senator în timpul Republicii în încercarea de a obține funcția de consul era supusă unui număr de legi organizatorice (de exemplu, Lex Villia din 180 i.Hr. și Lex Cornelia a lui Sulla), care stabileau intervale între funcții, precum și ordinea corespunzătoare pentru deținerea lor.

În timpul Principatului, sensul Cursus honorum-ului a rămas același, deși avansarea pe treptele sale era influențată de favorurile imperiale (sau de lipsa lor) și de numărul de copii legitimi (David Shotter, Augustus, Ed. Artemis, București, 2007, pp. 131-132).
Profesorul Romulus Gidro, merită pe deplin o poziție în Cursus honorum, pe care însă coordonatorii acestui volum nu își propun să o nominalizeze, lăsând această plăcere cititorului, care să o identifice, cu un exercițiu de imaginație.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Restructurarea intreprinderii. Concedieri individuale si concedieri colective

Dreptul asigurărilor. Ediția 3

Dreptul asigurărilor. Ediția 3

Despre lucrare
Oamenii își desfasoara cea mai mare parte a activității lor zilnice în cadrul unor struc¬turi organizaționale pe care le au creat pentru obținerea unor scopuri economice sau sociale. În funcție de scopurile pe care le au organizațiile sau persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul lor, de condițiile economice, sociale și politice, de modificările intervenite de a lungul timpului pe toate aceste planuri, organizațiile nu au o structura liniară, ci suferă în mod continuu schimbări în baza unei nevoi constante de adaptare.

În cazul oricărei reorganizări este foarte important să se identifice corect și complet ce presupune o astfel de reorganizare, pentru ce aspecte pe care ea le implică este nevoie de hotarari sau decizii ale diverselor organe de conducere ale persoanei juridice, care sunt consecințele adoptării unor astfel de hotărâri sau decizii, pentru a stabili în mod eficient succesiunea lor în timp și, bineînțeles, adoptarea unor măsuri valabile, care să nu poată fi contestate și anulate.

Lucrarea analizează cazurile în care reorganizarea intre¬prinderii implică desființarea unor posturi, cu consecință conce¬dierii salariaților care ocupă posturile respective și are în vedere atât situațiile în care intervin concedieri individuale, cât și pe cele care au drept efect concedierile colective.

Din cuprins
• concedierea salariaților în reglementările internaționale și europene
• interdicții privind concedierea salariaților
• procedura concedierii colective
• dreptul la preaviz
• măsuri de protecție
• caracterul netemeinic sau nelegal al concedierii
• elemente de drept comparat

Puncte forte
• explicare clară și concisă a noțiunilor privind restructurarea și reorganizarea întreprinderilor
• interpretare contextuală a normelor juridice referitoare la dreptul muncii prin exemple practice
• analiză detaliată a cazurilor în care reorganizarea întreprinderii implică desființarea unor posturi, cu consecință concedierii salariaților
• aspecte inedite din practică judiciară

Despre autori
Luminița Dima este profesor universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, avocat în cadrul Baroului București, cu o bogată experiență în practică.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Contractul clasificat

Contractul clasificat

Contractul clasificat

DESCRIERE
Prezenta monografie are că scop cercetarea unor noțiuni fundamentale în materia contractelor clasificate, contracte ce conțin informații clasificate, pornindu-se chiar de la definițiile și terminologia specifică acestui domeniu aproape neexplorat.
În vederea înțelegerii modului în care încheierea și executarea unui contract pot fi influențate de caracterul informațiilor vehiculate în aceste convenții, sunt analizate definițiile informațiilor clasificate, conceptul de securitate industrială, este prezentată modalitatea în care se realizează procedura de atribuire a caracterului clasificat unei informații și, implicit, unui contract; sunt indicate autoritățile care au atribuții în domeniul informațiilor clasificate și care pot fi inclusiv părți ale unui contract; sunt prezentate actele de autorizare necesare încheierii și punerii în executare a contractelor clasificate, fiind evidențiate și o serie de probleme ce se pot ivi în încheierea și executarea contractelor clasificate.
În contextul în care o parte dintre contractele clasificate sunt contracte de achiziții publice, monografia conține aspecte referitoare la modificările legislative survenite în acest domeniu, în special legate de multitudinea de excepții instituite în activitatea de încheiere a acestor contracte. Totodată, sunt prezentate și limitele în care pot fi utilizate normele de excepție în alegerea regimului juridic al unui contract clasificat, mai ales din perspectiva jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, astfel cum această jurisprudență s-a conturat în aplicarea prevederilor art. 346 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, utilizarea că probe a inscrisurilor cu caracter clasificat, că problemă intrinsec legată de litigiile privind contractele clasificate, este analizată mai ales prin comparație cu proceduri similare din legislația altor state.
Prin această cercetare nu s-a reușit abordarea sau epuizarea tuturor problemele ori ipotezelor care ar putea să apăra în procedura de încheiere sau de executare a unui contract clasificat. Însă, prin noutatea demersului științific, prin explicarea unor noțiuni de bază referitoare la informațiile și contractele cu caracter clasificat, noțiuni prea puțin cunoscute și înțelese de marea majoritate a subiecților de drept, potențiali contractanți, și inclusiv de către unii practicieni ai dreptului, a deschis calea spre aprofundarea unor subiecte de interes general în acest domeniu al contractelor încheiate cu autoritățile statului în legătură cu apărarea și securitatea națională a țării.

PUNCTE FORTE
-monografia este concepută prin prezentarea logică a noțiunilor și a legislației incidente în materia contractelor clasificate și în domeniul protecției informațiilor clasificate;
-lucrarea conține o analiză a jurisprudenței CJUE cu privire la încheierea contractelor prin exceptare de la normele legale ce guvernează domeniul achizițiilor publice;
-sunt prezentate aspecte de drept procesual în legătură cu litigiile în care se vehiculează înscrisuri clasificate, fiind evidențiate și elemente de drept comparat.

PUBLICUL ȚINTĂ
Lucrarea se adresează:
-practicienilor – magistrați, avocați, consilieri juridici;
-specialiștilor din instituțiile și autoritățile publice.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: februarie 12th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: