Adrian Cristian Moise, Emilian Stancu: Criminalistică. Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor. Alexandru Boroi, Simona Anghel, Gabriela Răducan, Mădălina Dinu, Gabriel Boroi, Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae: Pachet Fișe pentru admiterea în magistratură și avocatură 2017. Ciprian Păun: Dreptul economiei

29 mai 2017
Vizualizari: 2044
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Adrian Cristian Moise, Emilian Stancu:  Criminalistică. Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor

Adrian Cristian Moise, Emilian Stancu: Criminalistică. Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor

Adrian Cristian Moise, Emilian Stancu: Criminalistică. Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor

Aflarea adevărului în procesul penal este aproape imposibil de realizat, fără a se apela la metodele tehnico-științifice, procedeele tactice și la regulile metodologice aplicate în investigarea criminalistică.

Criminalistica studiază mijloacele, metodele tehnico-științifice și procedeele tactice destinate descoperirii, investigării infracțiunilor, identificării persoanelor implicate în săvârșirea lor și prevenirii faptelor antisociale.

Din cadrul ramurilor Criminalisticii, această lucrare abordează Metodologia criminalistică, care vizează stabilirea cadrului metodologic general de investigare a unor categorii de infracțiuni, a activităților procedurale care trebuie desfășurate cu ocazia investigării criminalistice a unei anumite infracțiuni, precum și lămurirea unor alte aspecte importante, cum sunt caracterul complex al procesului de investigare penală, componentele și etapele investigării criminalistice a unor infracțiuni, elementele metodologice de investigare a acestor infracțiuni și rolul Criminalisticii în prevenirea și combaterea fenomenului infracțional.

Cursul, structurat pe unsprezece capitole, se adresează atât teoreticienilor, practicienilor, studenților, masteranzilor, doctoranzilor din cadrul Facultăților de Drept, cât și altor specialiști, constituind un veritabil suport teoretic și practic.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Alexandru Boroi, Simona Anghel, Gabriela Răducan, Mădălina Dinu, Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae: Pachet Fișe pentru admiterea în magistratură și avocatură 2017

Alexandru Boroi, Simona Anghel, Gabriela Răducan, Mădălina Dinu, Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae: Pachet Fișe pentru admiterea în magistratură și avocatură 2017

Alexandru Boroi, Simona Anghel, Gabriela Răducan, Mădălina Dinu, Gabriel Boroi , Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae: Pachet Fișe pentru admiterea în magistratură și avocatură 2017

Pachetul conține:

1. Fișe de procedură penală pentru admiterea în magistratură și avocatură. Ediția a 2-a, revăzuta și adăugită
Autor: Carmen-Silvia Paraschiv
preț copertă 100 lei, nr. pagini 640

2. Fise de drept penal pentru admiterea în magistratură și avocatură. Ediția a 3-a, revăzuta și adăugită
Autori: Alexandru Boroi , Simona Anghel
preț copertă 90 lei, nr. pagini 592

3. Fișe de procedură civilă pentru admiterea în magistratură și avocatură. Ediția a 5-a, revăzută și adăugită Autori: Gabriela Răducan, Mădălina Dinu
preț copertă 80 lei, nr. pagini 448

4. Fișe de drept civil. Ediția a 2-a, revăzuta și adăugită. Partea generală. Persoane. Drepturi reale principale. Obligații. Contracte. Succesiuni. Familie
Autori: Gabriel Boroi, Mona-Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae, Tudor Vlad Rădulescu
preț copertă 170 lei, nr. pagini 880

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Ciprian Păun:  Dreptul economiei

Ciprian Păun: Dreptul economiei

Ciprian Păun: Dreptul economiei

Economia de piață este strâns legată de conceptul de „stat de drept”. Expresia „stat de drept” nu reprezintă doar o formulă juridică abstractă, ci desemnează o realitate concretă, acea formă de organizare a puterii de stat raționalizată prin raportarea ei constantă și efectivă la sistemul de legi și la principiul respectării libertăților individuale. Dacă în mod curent expresia „stat de drept” este folosită doar pentru a exprima opoziția dintre regimurile democratice și dictatoriale, teoria statului de drept evocă un sistem în care statul reprezintă personificarea unei ordini juridice care are la bază principiul ierarhizării normelor.

Cultul legii implică o nouă viziune asupra democrației, care nu mai este doar un instrument între altele, ci devine în societățile contemporane o formă de participare a cetățenilor la luarea deciziilor și de garantare a drepturilor și libertăților. Statul de drept devine astfel un element esențial al unei democrații lărgite, în care noi actori își fac simțită prezența. Însă orice ordine juridică este lipsită de suport în măsura în care nu își găsește fundamentul în societate.

Afacerile, tranzacțiile comerciale sunt de esență economiei de piață. Statul nu intervine, de regulă, ca actor în lumea afacerilor. Acesta se mărginește la a prestabili cadrul în care se desfășoară afacerile, supraveghează respectarea principiilor concurenței loiale și intervine în momentul în care sunt încălcate normele legale imperative.

Din punct de vedere al întrepătrunderii între drept și economie, anii ’60 au adus o serie de clarificări și au generat organizarea disciplinelor „Analizei economice a dreptului”. În anul 1961 au apărut două articole care au schimbat lumea gândirii juridice. Când Ronald Coase de la University of Chicago și Guido Calabresi de la University of Yale au publicat articolele lor – „The Problem of Social Coast”, respectiv „Some Thoughts on Risk Distributions and the Law of Torts” –, lumea juridică a înțeles esența mesajului comun al unui jurist și al unui economist. Analiza economică a dreptului încearcă să explice dreptul plecând de la definirea economiei de piață. Susținătorii acestei discipline analizează principiul optimalei alocări a resurselor pentru aplicarea coerentă și eficientă a dreptului. „Costurile sociale” trebuie internalizate, iar costurile tranzacțiilor trebuie minimalizate.
Pentru economiștii mișcării drepturilor de proprietate, dreptul nu este altceva decât o activitate socială al cărei scop este de a contribui la creșterea surplusului economic prin definirea regulilor care contribuie la scăderea nivelului costului tranzacțiilor în interiorul societății.

Michael Adams a devenit profesor de drept al economiei în 1986 la Facultatea de Economie a Universității din Hamburg. Stilul lui Adams este de a aplica concret formule economice pentru a analiza eficiența măsurilor legale. Ori de câte ori se face apel la reglementarea juridică a afacerilor, doctrina încearcă să găsească formule justificative de definire a faptelor sau actelor de comerț pentru a integra ansamblul reglementărilor privind afacerile în categorii precum: dreptul comercial, dreptul afacerilor, dreptul economiei etc.

Studenții economiști trebuie înzestrați cu instrumentele juridice utile înțelegerii fenomenului economic, fiind necesar să li se prezinte instituțiile fundamentale ale dreptului privat, dar și public, pentru a reuși să deprindă abilitățile de analiză, prospecție și anticipare ale întregului spectru al economiei. Într-un secol în care afacerile se derulează în timp foarte scurt, este greu de presupus că fiecare manager sau economist se poate consulta în timp util cu un jurist.

Cu toate acestea, disciplinele propuse până acum de planurile de învățământ din România, reunite sub denumiri incitante, nu ofereau în fapt decât fundamente teoretice precum definirea faptelor de comerț sau prezentarea societăților. Din perspectiva reformelor de sub egida procesului de la Bologna, am gândit acest curs universitar pentru economiștii care ignoră legendara diviziune romanică drept public-drept privat, încercând să surprindă mai mult prezentarea textelor legale, interpretările jurisprudențiale și bunele practici în domeniul afacerilor din state membre ale Uniunii Europene.

Vom aplica în această carte principiile lui Michael Adams și ale altor autori americani, încercând să ieșim din sfera teoriei și asumând pragmatismul economic aplicat dreptului.
Concluzionăm cu o remarcă a celebrului profesor Richard Posner: „Cand eram student al Facultății de Drept, dreptul îmi semăna cu un ansamblu de reguli, proceduri și instituții nerelationate. Științele economice mi-au relevat «structura profunda» a dreptului care genera coerenta”.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Adrian Cristian Moise, Emilian Stancu: Criminalistică. Elemente metodologice de investigare a infracțiunilor. Alexandru Boroi, Simona Anghel, Gabriela Răducan, Mădălina Dinu, Gabriel Boroi, Mona Maria Pivniceru, Carla Alexandra Anghelescu, Bogdan Nazat, Ioana Nicolae: Pachet Fișe pentru admiterea în magistratură și avocatură 2017. Ciprian Păun: Dreptul economiei was last modified: mai 26th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: