Admiterea la INM. Sfaturi de la doamnele judecător Octavia Spineanu Matei, Camelia Toader, Beatrice Ramașcanu

20 mai 2016
Vizualizari: 15979

Ziua I, partea I: Admiterea la INM – Sfaturi de la doamnele judecător Octavia Spineanu Matei, Camelia Toader, Beatrice Ramașcanu

Conferința „Admitere INM și Barou”, desfășurată pe parcursul a două zile, a avut în vedere, în prima zi, aprofundarea chestiunilor legate de examenul de admitere la INM, iar, în a doua zi, s-au discutat problematicile legate de admiterea la Barou. Citiți, în continuare, un rezumat al desfășurării primei zile a conferinței:

 

Doamna judecător Octavia Spineanu Matei, doamna judecător Camelia Toader și doamna judecător Beatrice Ramașcanu, în calitate de invitați, alături de gazdele lect. univ. dr. Septimiu Panainte (prodecan) și prof. univ. dr. Gheorghe Durac au venit în fața a peste 250 de studenți dornici să aprofundeze chestiunile arzătoare privind admiterea la INM și Barou.

Domnul Septimiu Panainte, Prodecan al Facultății de Drept, în calitate de gazdă, a deschis această manifestare organizată de ELSA IAȘI și Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Prezența a fost extrem de consistentă, semn că era așteptată și necesară.

După mulțumirile adresate invitaților pentru participarea la această conferință, după chestiunile introductive și stabilirea reperelor pentru cele două zile de discuții, domnia sa a dat cuvântul doamnei Camelia Toader – invitatul surpriză al acestei prime zile a conferinței.

Doamna Camelia Toader s-a bucurat să fie împreună cu o fostă colegă de la ÎCCJ, doamna judecător Octavia Spineanu Matei, la acest eveniment, împărtășind participanților câteva gânduri despre profesie și despre această manifestare. Pe parcursul primei părți a avut câteva intervenții, subliniind că și-a dorit să devină judecător de la 14 ani. Domnia sa a accentuat ideea unei culturi bogate, unor lecturi și a unei pregătiri temeinice pentru a putea face față acestui examen.

Salutul de BUNĂ ZIUA primit la apariție este unul de bun augur, înseamnă respect ceea ce este foarte important pentru un viitor magistrat, a spus doamna Ramașcanu cu privire la atitudinea candidaților față de comisie.

Octavia Spineanu Matei a terminat Facultatea la Iași, ca și Beatrice Ramașcanu, fiind colegă cu Gheorghe Durac și a declarat că revine cu bucurie și cu nostalgie la Iași. Cu privire la examenul de admitere la INM, domnia sa a spus:

În fiecare an se înscriu 4.500 – 5.000 de candidați care se împuținează după fiecare probă.

Prima probă este cea de verificare a cunoștințelor juridice, urmată de proba de verificare a raționamentului logic și proba interviului. Acestea sunt probele care se desfășoară prin INM, iar ulterior urmează verificarea stării de sănătate, testarea psihologică și evaluarea dosarului privind buna-reputație de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Unii dintre cei admiși își doresc să devină numai judecător, sau numai procuror și atunci competiția nu încetează după admitere, pentru că în funcție de media primului an auditorii de justiție pot să opteze pentru una dintre cele două profesii.

Este posibil ca de anul viitor cursurile să înceapă din luna ianuarie, pentru că, tradițional, începeau din octombrie, moment în care nu se știe exact numărul celor admiși în urma ultimelor verificărilor efectuate de către CSM. În ianuarie se va ști cu precizie care dintre dumneavoastră au parcurs toate etapele concursului.

 

ÎNTREBĂRI:

Se cunoaște numărul de locuri scoase anul acesta la concurs?

Octavia Spineanu Matei: Deocamdată nu se cunoaște. Este posibil sa fie un număr mai mare de locuri decât anul trecut, posibil peste 200, dar nu mizați pe asta. În 2015 a fost cel mai mic număr de locuri din ultimii ani – 140 de locuri.

Ne recomandați o anumită carte după care să învățăm?

Octavia Spineanu Matei: Nu se recomandă o bibliografie, pentru că indiferent de unde citiți, câtă vreme cartea are o anumită valoare științifică, este suficient ca să vă pregătiți corespunzător.

Dacă o chestiune de drept este tratată diferit de la un autor la altul, aceasta nu va apărea în subiectele de examen. Dacă totuși se identifică tratări diferite în doctrină, există posibilitatea contestării baremului.

În ce constă examinarea bunei reputații?

– Octavia Spineanu Matei: Sunt luate în considerare mai multe criterii. Se are în vedere conduita infracțională sau contravențională a candidatului. Atenție foarte mare la ce postați pe Facebook. Ce poze, comentarii, ce exprimări. Se pot trimite la CSM de către anumiți bine-voitori diverse sesizări.

E foarte important, de pe acum, să aveți grijă de imaginea pe care v-o creați în public, în societate. Sigur, o singură amendă la circulație nu distruge buna reputație, dar prea multe astfel de amenzi pot arăta ca sunteți un tip mai rebel.

Beatrice Ramașcanu: Se au în vedere și datoriile la fisc, se are în vedere dacă ați participat anterior la concursul de admitere și ați fost eliminat pentru fraudă. Se pot solicita poliției date din cazierul dumneavoastră. De asemenea, anumite tatuaje pot spune niște lucruri despre dumneavoastră.

Auditorii din anul I au un șoc când află că eu sau alți formatori de la Institut nu avem Facebook. Este o diferență între ce considerați dumneavoastră dezirabil și publicați pe Facebook și imaginea de peste ani – pe termen mediu și lung.

Octavia Spineanu Matei: Dacă aveți amenzi, nu le ascundeți. Se pot face cercetări și se poate constata retroactiv că nu a existat bună reputație la admitere și, mai grav, că ați ascuns aceste lucruri. Mai bine le puneți, explicând, eventual, contextul în care le-ați primit.

La cursul de civil de ieri am discutat că unii studenții învață de pe cărți de genul „Grile pentru INM”, iar alții după alte cărți. Ce ne recomandați?

Octavia Spineanu Matei: Cred că fiecare trebuie să învețe de pe ce consideră de cuviință și că îl ajută. Când eram noi studenți, nu erau foarte multe cărți. Dacă nu aveam cărți la Iași, cumpăram cărțile autorilor de la Cluj sau de la București. Dacă învață temeinic timp patru ani cu gândul la admitere, probabil ca este atât de bine pregătit încât își poate permite ca la sfârșit să rezolve grilele, pentru că are o bază solidă.

INM nu oferă meditații, nu acceptă ca formatorii Institutului să dea meditații și când au existat în trecut astfel de situații s-a pus capăt colaborării lor cu Institutul, tocmai pentru că nu vrem să inducem ideea că numai anumite cărți sau numai anumiți profesori sunt valoroși.

Beatrice Ramașcanu: Personal, nu agreez grilele. Dacă învățați numai după grile, nu cred că puteți trece acest examen, pentru că profilul unui magistrat este că, de-a lungul vieții sale profesionale, va avea mereu de învățat. Simpla memorare a unor teste grile nu vă ajută și nu este definitorie pentru un magistrat. Nu pornim cu învățatul, citind doar testele grilă.

Îndemnul profesorilor noștri era de a citi dumneavoastră Codul. Nicio carte nu acoperă acest impact cu materia, pe care trebuie să îl aveți personal. Pentru a vă dezvolta niște bune abilități de magistrați, trebuie să aprofundați, să citiți, să înțelegeți, la toate materiile, nu numai la cele patru pentru examen.

Ce ne recomandați, ca strategie, ca să ne pregătim, per ansamblu, pentru acest examen?

Camelia Toader: Am vrut să fiu judecător de la 14 ani. Din acel moment am început să citesc filozofie și m-a ajutat. Nu e suficient să citești doar patru materii. Este vorba, de fapt, de a-ți descoperi vocația și să începi să ai un mod de viață care să te pregătească din timp.

Nu e suficient să te decizi în ultimul an că asta vrei să faci.

Octavia Spineanu Matei: Trebuie să citiți literatură, filozofie, trebuie să vă exprimați liber, cursiv, pe orice temă. INTERVIUL nu este o grilă – luați note mari la grile și picați interviul. Unii candidați, după ce au picat examenul, au fost la presă explicând situația lor. Am dat o hotărâre istorică. Pentru prima dată am decis să publicăm un material despre cum se desfășoară interviul și despre ce greșeli s-au săvârșit la diferite criterii evaluate de comisie, cu exemple concrete. S-a văzut că o mare parte dintre cei care parcurseseră primele două probe nu știau ce înseamnă termeni curenți, EMPATIE sau IGNORANȚĂ.

Cine mai citește o carte de literatură? Mai puțin de un sfert. Cine a citit în ultima lună? Cam aceiași sunteți…

La INTERVIU primiți o foaie cu un pasaj, un citat, un proverb etc. Nu e necesar să cunoașteți autorul. De la acel citat trebuie să fiți în stare, două pagini și timp de jumătate de oră, să dezvoltați. Acolo se vede în ce măsură poți să înțelegi un text, să îl comentezi și să scrii corect din punct de vedere ortografic și gramatical. Nu poate trece cineva care nu scrie corect. Este foarte important să știți unde vă situați. Sunt auditori care habar n-au să scrie o cerere. Această profesie este percepută ca una de elită, și trebuie să rămână așa.

Va urma și partea a II-a…

Admiterea la INM. Sfaturi de la doamnele judecător Octavia Spineanu Matei, Camelia Toader, Beatrice Ramașcanu was last modified: iunie 6th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: