Abținerea sau recuzarea. Imposibilitatea constituirii completului de judecată (NCPC)

17 Feb 2017
4 voturi, medie: 4,25 din 54 voturi, medie: 4,25 din 54 voturi, medie: 4,25 din 54 voturi, medie: 4,25 din 54 voturi, medie: 4,25 din 5 (4 votes, average: 4,25 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1580
 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1450/2016

NCPC: art. 50, NCPC: art. 54

Potrivit art. 50 alin. (1) C. proc. civ., „abținerea sau recuzarea se soluționează de un alt complet al instanței respective, în compunerea căruia nu poate intra judecătorul recuzat sau care a declarat că se abține”.

Pachet: Explicatiunea teoretica si practica a Dreptului Civil Roman. Set 14 Titluri - 11 Tomuri.

Alin. (2) al aceluiași articol prevede „când, din pricina abținerii sau recuzării, nu se poate alcătui completul de judecată, cererea se judecă de instanța ierarhic superioară”.

Conform art. 54 C. proc. civ. aceste dispoziții se aplică, în mod corespunzător și procurorilor, magistraților-asistenți, asistenților judiciari și grefierilor.

În speță, Înalta Curte reține că potrivit relațiilor comunicate de Curtea de Apel Bacău cu adresa din 19 aprilie 2016 (aflată în dosarul acestei instanțe la fila 6) și respectiv de Tribunalul Bacău la data de 28 iunie 2016 (aflate la fila 24 din dosarul Înaltei Curți) la data pronunțării încheierii din 18 martie 2015 când Tribunalul Bacău a constatat imposibilitatea constituirii completului de judecată, la această instanță își desfășurau efectiv activitatea patru asistenți judiciari, și anume: K.K.K., L.L.L., J.J.J. și I.I.I.

Dintre aceștia au formulat declarații de abținere în Dosarul nr. x/110/2015, asistenții judiciari I.I.I. și J.J.J.

Și la data soluționării conflictului de competență la Tribunalul Bacău își desfășurau activitatea patru asistenți judiciari.

Prin urmare, constituirea completului de judecată era posibilă la nivelul Tribunalului Bacău, secția I civilă, fiind aplicabile dispozițiile art. 50 alin. (1) C. proc. civ.

În consecință, față de considerentele arătate și de dispozițiile legale incidente în cauză prevăzute de art. 50 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Bacău.

Sursa informației: www.scj.ro.

Abținerea sau recuzarea. Imposibilitatea constituirii completului de judecată (NCPC) was last modified: februarie 17th, 2017 by Universul Juridic

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter