Conferinţă [Cum a fost] 4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale - Bucureşti

15029       1
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 Vineri, 16 martie, și sâmbătă, 17 martie, Facultatea de Drept a Universității din București și Editura Universul Juridic au organizat, la București, conferința cu tema „4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”. Evenimentul s-a bucurat de participarea Departamentului de drept penal din cadrul Facultății de Drept a Universității din București.

Alocuțiunile introductive ale conferinței au fost rostite de domnii prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultății de Drept, și prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, profesor emerit al Facultății.

Prima secțiune a conferinței, intitulată „Drept penal. Partea generală. Participație penală, pluralitate de infracțiuni, pedepse”, l-a avut moderator pe domnul conf. univ. dr. Bogdan Nicolae Bulai, speakerii fiind prof. univ. dr. Constantin Mitrache, prof. univ. dr. Florin Streteanu (Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), conf. univ. dr. Cristian Mitrache, lect. univ. dr. Daniel Nițu (Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Lavinia Valeria Lefterache, av. drd. Sorin-Constantin Toma și jud. drd. George Lazăr. Între temele abordate, amintim: Aspecte teoretice și de practică judiciară în materia participației penaleCâteva aspecte privind recidiva în reglementarea Noului Cod penalReflecții privind tratamentul penal al concursului de infracțiuni și al recidiveiObligații civile stabilite prin hotărârea judecătorească. Conținut. Neîndeplinire. Rea-credință și Individualizarea pedepselor, limite legale și implicații procesuale (individualizarea pedepselor aplicate persoanei fizice și persoanei juridice, ne bis in idem, recurs în casație).

După o scurtă pauză, lucrările conferinței au continuat cu cea de-a doua secțiune – „Drept penal partea specială (I). Despre bancrută și infracțiuni contra înfăptuirii justiției”, moderatorul acestei părți fiind doamna lect. univ. dr. Raluca Ioana Mocanu, la discuții luând parte prof. univ. dr. Viorel Pașca (Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara), conf. univ. dr. Bogdan-Nicolae Bulai și prof. univ. dr. Sergiu Bogdan (Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca). Temele abordate au fost unele de un deosebit interes pentru cei prezenți în sală: Bancruta frauduloasă – Probeleme și soluțiiInfracțiunile contra înfăptuirii justiției: puțină teorie aplicată la noua realitateFavorizarea. Un text la fel de imprevizibil ca și abuzul în serviciu.

Ultima secțiune a primei zile de conferință, „Drept penal. Partea specială (II). Infracțiuni de corupție și de serviciu”, l-a avut drept moderator pe domnul conf. univ. dr. Cristian Mitrache, speakeri fiind prof. univ. dr. Valerian Cioclei, proc. drd. Georgina Bodoroncea (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), proc. drd. Irina Kuglay (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), lect. univ. dr. Raluca Ioana Mocanu și prof. univ. dr. Cristina Rotaru. Între temele abordate amintim: Dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penalăȘantajul asimilat infracțiunilor de corupțieMalpraxis medical - raportul cu infracțiunile de serviciuAbuzul în serviciu - între dileme și certitudini. Aspecte de drept penal român și drept penal comparatFolosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Domnul conf. univ. dr. Petruț Ciobanu a fost moderatorul celei de-a patra secțiuni a conferinței și, totodată, prima a zilei de sâmbătă, „Drept procesual penal (I). Principii, acte de sesizare și indisponibilizări”, particpanți fiind prof. univ. dr. Anastasiu Crișu, conf. univ. dr. Andrei Zarafiu, proc. Alexandra Șinc (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir și jud. drd. Ionuț Gabriel Vișinescu Câteva considerații în legătură cu importanța actelor de sesizare în procesul penalDespre retroactivitatea aparentă a legii penale de procedurăIndisponibilizarea bunurilor mobile. Ridicarea de obiecte. O privire comparativăAdministrarea bunurilor cu privire la care s-a dispus (sechestrul asigurător pentru) confiscarea specială sau extinsă: probleme practice și posibile soluții.

Cea de-a cincea secțiune, și ultima a conferinței, intitulată „Drept procesual penal (II). Probe, mijloace de probă și nulități”, a fost formata din lect. univ. dr. Daniel Atasiei (Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), conf. univ. dr. Petruț Ciobanu, prof. univ. dr. Gheorghiță Mateuț (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și lect. univ. dr. Aurel Ciobanu, moderator al discuțiilor fiind conf. univ. dr. Andrei Zarafiu. Temele acestei ultime secțiuni au fost: Loialitate sau neloialitate în administrarea de către procuror a probatoriilor strânse prin intermediul Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF)?Metode speciale de supraveghere sau cercetareRegimul nulităților sub filtrul Curții ConstituționaleConsiderații privind nulitatea absolută.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II


În zilele de 16 și 17 martie, Facultatea de Drept a Universității din București și Editura Universul Juridic organizează conferința cu tema „4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”.

Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA.

Programul detaliat al conferinței:

Vineri, 16 martie 2018

8:30 – 9:15 – Înregistrarea participanților
9:15 – 9:30 – Deschiderea conferinței – Conf. univ. dr. Cristian Mitrache, Directorul Departamentului de Drept Penal

9:30 – 13:00 – Secțiunea I: Drept penal. Partea generală. Participație penală, pluralitate de infracțiuni, pedepse. Moderator: conf. univ. dr. Bogdan Nicolae Bulai
9:30 – 11:00 – Participație penală și pluralitate de infracțiuni
- Prof. univ. dr. Constantin Mitrache, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Aspecte teoretice și de practică judiciară în materia participației penale
- Prof. univ. dr. Florin Streteanu, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca
Câteva aspecte privind recidiva în reglementarea Noului Cod penal
- Conf. univ. dr. Cristian Mitrache, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Reflecții privind tratamentul penal al concursului de infracțiuni și al recidivei

11:00 – 11:30 – Pauză de cafea

11:30 – 13:00 – Individualizarea pedepselor
- Lect. univ. dr. Daniel Nițu, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca
Obligații civile stabilite prin hotărârea judecătorească. Conținut. Neîndeplinire. Rea-credință
- Prof. univ. dr. Lavinia Valeria Lefterache, av. drd. Sorin-Constantin Toma, jud. drd. George Lazăr, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Individualizarea pedepselor, limite legale și implicații procesuale (individualizarea pedepselor aplicate persoanei fizice și persoanei juridice, ne bis in idem, recurs în casație)

13:00 – 14:30 – Pauză de masă

14:30 – 16:00 – Secțiunea a II-a. Drept penal partea specială (I). Despre bancrută și infracțiuni contra înfăptuirii justiției. Moderator: lect. univ. dr. Raluca Ioana Mocanu
- Prof. univ. dr. Viorel Pașca, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara
Bancruta frauduloasă – Probleme și soluții
- Conf. univ. dr. Bogdan-Nicolae Bulai, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Infracțiunile contra înfăptuirii justiției: puțină teorie aplicată la noua realitate
- Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca
Favorizarea. Un text la fel de imprevizibil ca și abuzul în serviciu

16:00 – 16:15 – Pauză de cafea

16:15 – 18:45 – Secțiunea a III-a. Drept penal. Partea specială (II). Infracțiuni de corupție și de serviciu. Moderator: conf. univ. dr. Cristian Mitrache
- Prof. univ. dr. Valerian Cioclei, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală
- Proc. drd. Georgina Bodoroncea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Șantajul asimilat infracțiunilor de corupție
- Proc. drd. Irina Kuglay, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Malpraxis medical: raportul cu infracțiunile de serviciu
- Lect. univ. dr. Raluca Ioana Mocanu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Abuzul in serviciu între dileme și certitudini. Aspecte de drept penal român și drept penal comparat
- Prof. univ. dr. Cristina Rotaru, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Sâmbătă, 17 martie 2018

9:15 – 11:15 – Secțiunea a IV-a. Drept procesual penal (I). Principii, acte de sesizare și indisponibilizări Moderator: conf. univ. dr. Petruț Ciobanu
- Prof. univ. dr. Anastasiu Crișu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Câteva considerații în legătură cu importanța actelor de sesizare în procesul penal
- Conf. univ. dr. Andrei Zarafiu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Despre retroactivitatea aparentă a legii penale de procedură
- Proc. Alexandra Șinc, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Indisponibilizarea bunurilor mobile. Ridicarea de obiecte. O privire comparativă
- Lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, jud. drd. Ionuț Gabriel Vișinescu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Administrarea bunurilor cu privire la care s-a dispus (sechestrul asigurător pentru) confiscarea specială sau extinsă: probleme practice și posibile soluții

11:15 – 11:30 – Pauză de cafea
11:30 – 13:30 – Secțiunea a V-a. Drept procesual penal (II). Probe, mijloace de probă și nulități. Moderator: conf. univ. dr. Andrei Zarafiu
- Lect. univ. dr. Daniel Atasiei, Facultatea de Drept, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Loialitate sau neloialitate în administrarea de către procuror a probatoriilor strânse prin intermediul Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF)? 
- Conf. univ. dr. Petruț Ciobanu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Metode speciale de supraveghere sau cercetare
- Prof. univ. dr. Gheorghiță Mateuț, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca
Regimul nulităților sub filtrul Curții Constituționale
- Lect. univ. dr. Aurel Ciobanu, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Considerații privind nulitatea absolută

Așa cum v-am obișnuit, vă oferim posibilitatea de a adresa întrebări în prealabil. Întrebările cele mai interesante vor fi selectate de către lectorii prezenți, care vor oferi răspuns acestora în cadrul conferinței. Data-limită până la care puteți trimite întrebările dumneavoastră este 1 martie 2018, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.

ÎNSCRIERI:
Taxa de participare este de 250** de lei și include:

- Mapa evenimentului și diploma de participare;
- Un exemplar al Revistei Legal Point nr. 2/2017;
- Un exemplar al cărții „Codul penal și Codul de procedură penală”;
- 3 luni de acces gratuit la portalul www.universuljuridic.ro;
- Pauzele de masă și de cafea.

REDUCERI*:

- Pentru 2 participanți din cadrul aceleiași firme se oferă o reducere de 10% din prețul pachetului ales, taxa devenind 225 lei/pers.
- Pentru 3 sau mai mulți participanți din cadrul aceleiași firme se oferă o reducere de 15% din prețul pachetului ales, taxa devenind 212,5 lei/pers.
- Pentru stagiarii profesiilor juridice și pentru auditorii de justiție reducerea este de 100 de lei, taxa devenind 150 de lei.

*Reducerile nu se cumulează.
**Toate prețurile conțin TVA.

IMPORTANT: Înscrierile se pot face până la data de 15 martie și vor fi confirmate doar după primirea dovezii de plată. În cazul netrimiterii dovezii de plată, accesul în sala de conferință va fi restricționat.

Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor cel târziu până la data de 1 martie 2018. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere!

[Cum a fost] 4 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale – București was last modified: ianuarie 13th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: