2023 – Anul „Centenarului Constituției României Întregite”

18 ian. 2023
Vizualizari: 496

Plenul Curții Constituționale a decis, în ședința din 18 ianuarie, declararea anului 2023 drept Anul „Centenarului Constituției României Întregite”.

Adoptarea Constituției din 1923 marchează un moment unic în istoria constituțională a României, prin care s-a desăvârșit și s-a consolidat, la nivel de Lege fundamentală, proiectul național al românilor de înfăptuire a statului național unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis unificarea legislativă și administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

Constituția din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituțională a României, prin art. 103, „dreptul de a judeca constituționalitatea legilor și a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituțiunii”.

În anul 2023, România celebrează, așadar, 100 de ani de la adoptarea Constituțiunii promulgate de către Regele Ferdinand I al României, la 28 martie 1923, prin Decretul regal nr. 1360, ca așezământ constituțional necesar „pentru consolidarea și temeinica propășire a scumpei Noastre Românii.”

În acest context aniversar, Curtea Constituțională va celebra Centenarul „Constituției României Întregite” prin organizarea, pe parcursul anului 2023, a mai multor evenimente, acțiuni, dezbateri, conferințe, manifestări științifice și expoziții tematice, împreună cu celelalte autorități ale statului, precum și cu societatea civilă și academică.

Sursa informației

Vezi și Mesajul președintelui Curții Constituționale cu prilejul Zilei Constituției României

 

2023 – Anul „Centenarului Constituției României Întregite” was last modified: ianuarie 18th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: