Reacții la proiectele Ministerului Justiției privind grațierea și modificarea legilor penale

18 ian. 2017
Vizualizari: 691

Ministerul Justiției a publicat astăzi Proiectul Ordonanței de urgență pentru grațierea unor pedepse și Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Vă prezentăm, în continuare, declarații ale persoanelor publice vizând acest demers legislativ.

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarant înaintea ședinței Plenului CSM de astăzi: „Până în acest moment nu s-a discutat despre acest aspect nici cu instanțele de judecată, nici cu asociațiile magistraților. În drum spre CSM am primit un telefon de la birou prin care mi s-a spus faptul că prin email am primit proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului de procedură penală și că ni se cer puncte de vedere până pe 23 ianuarie”, a spus președintele ÎCCJ.

Întrebată dacă găsește oportună grațierea, jud. Cristina Tarcea a spus că un astfel de act normativ nu trebuie aprobat fără o „prealabilă consultare”. (News.ro)

Ministrul Justiției, Florin Iordache: „Ținând cont de politica penală curentă, putem da o lege a grațierii care să nu vizeze faptele grave, faptele care vizează corupția, spălarea de bani și alte infracțiuni foarte grave, astfel încât, din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 – 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii”.

Întrebat dacă se modifică definiția abuzului în serviciu, ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că aceasta se modifică „în concordanță cu decizia CCR”. (News. ro)

În opinia UNJR și AMR, o eventuală lege de grațiere trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și care să excludă infracțiunile de corupție.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Kövesi: „O ordonanță de urgență care vizează amnistia, grațierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie să aibă un aviz și din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM și-au exprimat intenția, în proiectul lor, de a avea un rol activ în ceea ce privește modificarea legilor care afectează justiția și cu care justiția lucrează”. (News.ro)

Procurorul general al României, Augustin Lazăr a spus: „Nu mai discutăm, pentru că s-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație. Punct. (…) Lucrurile sunt foarte clare și nu aș dori să le analizez mai profund, pentru că ele sunt clare la nivelul inteligenței publice medii, nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie. (…) Nu avem motive să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale”.

„Justiția este ceva foarte serios și nimeni nu se gândește să facă altceva decât să își îndeplinească în mod corect atribuțiile de serviciu. Iar judecătorii și procurorii se gândesc că, la fel cum cei care au încălcat legea, și ei pot să răspundă, au sentimentul responsabilității când fac un dosar. Dar acest lucru nu prea l-am auzit în discuțiile care se poartă la posturile de televiziune”, a mai spus Procurorul General. (News.ro).

Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în proiectele promovate de Ministerul Justiției abuzul în serviciu și conflictul de interese nu se dezincriminează, „dar se clarifică aceste lucruri în concordanță cu deciziile Curții Constituționale”. (News.ro)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul ședinței de Guvern de astăzi: „(…) Subliniez și sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru, (n.n: acesta) s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident sub conducerea ministrului Justiției, a doamnei ministru de Interne și a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, să fie puse în transparență, adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege”.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat miercuri că a primit spre avizare două proiecte de ordonanță de urgență – unul vizând modificări aduse Codului penal și Codului de procedură penală și celălalt referitor la grațierea unor pedepse.

„În cursul zilei de azi, 18 ianuarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiției, proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală și proiectul de ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse. Proiectele de acte normative menționate sunt supuse, în acest moment, analizei direcției de specialitate, sub coordonarea Comisiei nr. 1 — Legislație și cooperare interinstituțională, din cadrul Consiliului”, se precizează într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Conform aceleiași surse, CSM are în vedere ca, în funcție de calendarul ce urmează să fie stabilit de Guvern pentru adoptarea celor două acte normative, să planifice o ședință a plenului pentru avizarea lor, la o dată ce va fi anunțată ulterior.

„Având în vedere că proiectele elaborate de Ministerul Justiției vizează modificări și completări legislative referitoare la activitatea sistemului judiciar, respectiv la înfăptuirea actului de justiție, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază necesară consultarea, în vederea avizării, a corpului magistraților”. (Agerpres.ro)

 

Reacții la proiectele Ministerului Justiției privind grațierea și modificarea legilor penale was last modified: ianuarie 18th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: