Costică Voicu: La nemți scrie în fiecare sediu al Poliției: „Poliția este oglinda societății”

27 iun. 2016
Vizualizari: 4503
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prof. univ. dr. Costică Voicu, președintele Asociației Internaționale a Polițiștilor, Secția Română, a spus, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 22 iunie 2016, cu tema Asociația Internațională a Polițiștilor:

Polițistul trebuie să fie un om normal. Normal din toate punctele de vedere: și medical, și psihologic, al bunei creșteri, a gradului de cultură, al dragostei față de meserie. Eu când aud, întrebați fiind candidații la Academia de Poliție: „de ce vrei să te faci polițist?” Păi, zice: „am salariu bun, sigur și e suficient”. Sigur, vremurile sunt altele. Eu am devenit polițist în 1973, acum 43 de ani, lucrurile erau în cu totul alt context. Atunci, într-adevăr, pasiunea, dorința de a fi polițist era principala motivație.

Vedeți, viața de polițist, meseria aceasta de polițist este una dură, categoric. Este frustrantă de multe ori, e o meserie care obosește foarte repede omul, care-l scoate dintr-un ax normal al comportamentului, al atitudinii. Și apoi, știți dumneavoastră cum e: la nemți scrie în fiecare sediu al Poliției: „Poliția este oglinda societății”. Așa scrie în limba germană. Poliția nu poate fi nici mai bună, nici mai rea decât societatea care o are în slujba ei.

Și apoi, o altă chestiune care, la fel, e foarte importantă și ține de calitatea, sigur, dezirabilă a polițistului, este vorba de gradul de cultură și aplecarea spre carte. Trăim într-o perioadă în care dacă nu știi carte și dacă nu știi legislație – și dumneavoastră aveți aici, prin profilul editurii, bineînțeles, studii de drept penal, de drept civil –, această teribilă diversificare a spectrului legislativ. Polițistul trebuie să fie și cel care gândește. Îmi aduc aminte, eram șeful Poliției naționale și, la o întâlnire cu demnitari, cu miniștri, deputați ș.a.m.d., le spuneam: „Domnule, nu mai priviți Poliția ca un simplu raportor. Câte crime, câte violuri, câte tâlhării ș.a.m.d. Lăsați Poliția să gândească și să vă ofere proiecția amenințărilor la adresa siguranței naționale, să gândească, să găsească soluții. Ce se va întâmpla?”. Eram după 1990. Când auzeai de inflație… Mă întreba cineva pe care-l credeam foarte deștept: „Bă, zice, ce-i aia inflație? Ce-i ăla curs de schimb?” ș.a.m.d.

Deci polițistul trebuie să fie foarte bine pregătit. El trebuie să gândească și să analizeze realitatea socială – atenție – necosmetizată. Pentru că, să ne ierte cine doriți dumneavoastră să ne ierte, dar nu prea am văzut niciun guvern – nici de la noi, nici din altă parte – care să spună adevărului pe nume. Toți cosmetizează. Cât stăm la guvernare? 2-4 ani ș.a.m.d. Cosmetizează, ca să nu deranjeze. Și rămânem într-un populism ieftin și de aici și până la a contamina, această cosmetizare contaminează orice componentă instituțională. Toți tindem să copiem, să imităm. „Bă, dacă ăla minte, eu de ce să nu mint? De ce să spun că s-au comis atâtea fapte… Nu, domnule, nu-i dracul chiar atât de negru”.

Într-un astfel de caz, iată că efectele pentru agentul economic respectiv, pentru cel sancționat contravențional, sunt foarte severe.

👍Vezi EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 19 – Costică Voicu: Asociația Internațională a Polițiștilor

Costică Voicu: La nemți scrie în fiecare sediu al Poliției: „Poliția este oglinda societății” was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: