Admitere Barou. Examenul se bazează destul de mult pe memorie

30 nov. 2016
Vizualizari: 5546

Joi, 17 noiembrie, în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept a Universității din București a avut loc Conferința ASD: „Admiterea în Barou”, eveniment transmis în direct de www.universuljuridic.ro.

În cadrul acesteia, Nicola Costea, avocat stagiar, a spus:

Nicola Costea: Un punct particular pe care vreau să-l precizez este să nu vă preocupe atât de tare ce o să faceți după examen. O să vă gândiți: Da, am luat examenul, dar ce fac? Oare o să colaborez cu societatea cu care vreau eu să colaborez? Oare o să fiu avocatul care vreau eu să fiu? Oare o să câștig nu știu cât? Chestiunile astea n-ar trebui să vă frământe, pentru că vă răpesc din timp, din energie, din disponibilitatea creierului de a mai gândi orice. Și cred că ar trebui să vă pregătiți pentru examen ca și cum ar fi ultima zi din viață, în sensul de a vă gândi până la el. Adică viața voastră se termină la examen; după aceea nu vă mai interesează ce se întâmplă. Altfel o să fiți foarte distrași de ceea ce se întâmplă după, în anumite momente.

Dan Oancea: Bine, principiul «trăiește clipa» îl împărtășiți cu toții, așa că nu cred că e o problemă perspectiva îndelungată.

Nicola Costea: Și puteți să întâmpinați altă problemă – ultima la care o să fac referire și îmi cer scuze că m-am întins. Nu trebuie să vă așteptați că grilele vor fi formulate perfect. Sau nu trebuie să vă așteptați că contestațiile vi se vor admite, or să vi se motiveze… Puteți să vă așteptați că trebuie să rezolvați cât mai bine sau să așterneți pe hârtie informația pe care o aveți în cap, dar dacă sesizați o neclaritate, o ambiguitate sau un text echivoc în grile, e rezonabil să vă așteptați că așa o să rămână și că nu o să puteți schimba aspectul acesta. Asta e o problemă pe care am întâlnit-o și eu, și foarte mulți colegi. Și chiar ne gândeam că mai degrabă ar fi ridicate exigențele admisibilității contestațiilor și să fie mai puține admise, dar motivate – respins motivat sau admis motivat –, decât să fie foarte lejere condițiile de admisibilitate și să ne trezim cu o sută de mii de contestații, la toate enunțurile de la toate grilele și evident că fizic este imposibil să fie motivate toate. Astea ar fi niște probleme pe care le-am identificat de-a lungul studiului.

Ce-aș mai putea să spun legat de examen este că, indiferent de punctajul pe care-l aveți, inteligența voastră și norocul influențează cam cu 4-5 grile rezultatul vostru final. Rezultatul final este direct proporțional cu efortul depus, cu faptul de a repeta, în primul rând, pentru că e un examen care se bazează mult pe memorie și memoria funcționează atunci când este exersată prin repetare. Mama îmi tot zicea: Repetitio este mater studiorum. Și chiar se aplică la examenul acesta. Trebuie să vă faceți timp să treceți prin materie de minim două sau trei ori – e foarte important și foarte serios. Acestea sunt precizările mele punctuale de până acum.

(…)

👍Vezi și: Admitere Barou 2016

Dacă îmi permiteți, examenul se bazează destul de mult pe memorie și, chiar în ciuda înțelegerii unei instituții poate chiar în profunzimea ei sau corelată cu alte instituții, e posibil sau chiar probabil să greșiți la o întrebare dacă nu vă folosiți memoria la maxim, pentru că nu de puține ori, după cum ați observat, la multe materii se cere reproducerea textului de lege reținută de către candidat, nu neapărat înțelegerea mecanismului după care funcționează instituția. În alt fel nici n-ar putea fi formulată grila, până la urmă. Ăsta este un element specific sistemului grilă. Tocmai de aceea este foarte important timpul alocat repetării. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l aveți în minte, având în vedere că procedura pregătirii pentru examen este iminentă acum și elementul de maxim interes pentru voi.

Referitor la precizarea d-lui profesor Oancea cu grupul de studiu, e într-adevăr periculos să considerați grupurile de Facebook grupuri de studiu. În niciun caz acelea nu sunt grupuri de studiu. Din proprie experiență vă spun, eu intram doar ca să văd ce grile postau candidații, fără să mă uit la comentarii, pentru că erau întregi dezbateri. Mă uitam doar ce grilă postau candidații, ce răspuns aș fi dat eu și treceam mai departe.

În ceea ce privește materialele după care învățați, într-adevăr, UNBR nu și-a asumat o bibliografie – firesc, de altfel –, iar doctrina, dacă se rezumă doar la un element prin care înțelegeți un text de lege sau prin care sistematizați articolele, este foarte bună. Dacă reprezintă baza învățării, este total neproductivă, în sensul că baza învățării trebuie să fie legea și numai legea. Însă la fiecare materie cele ce s-au scris sunt destul de necesare. Pentru că atunci când citim articolele din cele, să zicem 5 mari legi pe care trebuie să le învățăm, poate nu înțelegem. De aceea, dacă avem grupul de studiu foarte restrâns și foarte bine organizat, putem să aruncăm o întrebare persoanelor cu care vorbim: Ce vrea să zică articolul acesta sau cum se corelează, sau ce înseamnă în alte cazuri prevăzute de lege? Care sunt acele cazuri? Sau care este excepția? – că parcă îmi aminteam că este o excepție. Sau, dacă citim într-o carte legătura dintre acele articole, este foarte bine. Pentru că nu avem cum să înțelegem cele 5 legi doar citindu-le așa, în profunzimea lor și pentru examen. La fel cât privește importanța organizării și exercitării profesiei de avocat, trebuie avut în vedere că acolo trebuie învățate două acte normative importante: atât Legea 51/1995, cât și regulamentul, statutul profesiei de avocat. Iar acesta vine în completarea legii, dar în același timp trebuie sistematizate între ele aceste acte normative. Tocmai de aceea și aici este utilă o carte măcar orientativă prin care să vă sistematizați foarte bine articolele și informația.

Nu în ultimul rând, mi se pare esențial pentru candidatul la acest examen, în măsura în care se va păstra sistemul de grile, să rezolve cât mai multe grile. Vorbeam cu colegi – sute, mii, zeci de mii, sute de mii de grile – cu cât mai mult, cu atât mai bine. Dar nu cu asta să începeți. Este foarte important să nu începeți cu asta, pentru că altfel o să învățați grilele. E important să vă șlefuiți informația consistentă pe care o acumulați în urma unui lung proces, de câteva luni, de învățare și repetare a celor 5 materii. E important să vă șlefuiți aceste lucruri cu grile, cărți foarte multe de grile, și niciodată să nu vă bazați că ele sunt cele mai bune, că ele or să vă învețe. Întotdeauna să nu vă fie frică să identificați greșeli în respectivele cărți – de redactare, de înțelegere –, să aveți propriile voastre păreri legate de grile, pe care eventual să le dezbateți cu colegi de încredere.

Astfel vi se va fixa foarte bine informația și o să aveți, cum se zice, mâna formată pentru grile. Tocmai de aceea, pregătirea pentru examen are două coordonate foarte mari: efort susținut, bazat pe repetare – pe înțelegere în primul rând, dar mai ales pe repetare, proces care trebuie să se acutizeze în ultima perioadă a lunii august, începutul lunii septembrie – și rezolvarea de grile care, la fel, poate să înceapă foarte bine de prin luna mai-iunie, mai ales că ajută și la examenul de licență. Un proces de rezolvare a grilelor consistent”.

Admitere Barou. Examenul se bazează destul de mult pe memorie was last modified: august 28th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: