Vlăsceanu & Partners: Proiect de ordonanță de urgență pentru aprobarea Planului de amenajare a spațiului maritim

13 oct. 2023
Vizualizari: 269

La finalul lunii septembrie 2023, Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Publice a pregătit proiectul de ordonanță de urgență („Proiectul de Ordonanță”) prin care să se aprobe Planul de Amenajare Maritimă („PAM”).

Redactarea PAM a început odată cu adoptarea Ordonanței nr. 18/2016 privind amenajarea spațiului marin.

PAM este un document de planificare strategică, cu caracter director și de reglementare, prin care se identifică distribuția spațială și temporală a activităților și utilizărilor actuale și viitoare în apele marine române. Acesta are ca scop stabilirea cadrului general de dezvoltare durabilă și integrată a diferitelor sectoare economice.

Ca atare, PAM este un document de planificare strategică, printre altele, și pentru următoarele sectoare:

• instalațiile și infrastructurile pentru explorarea țițeiului, a gazelor și a altor resurse minerale, precum și pentru producția de energie din surse regenerabile;

zonele de extracție a materiilor prime;

traseele cablurilor și ale conductelor submarine (i.e., relevant și pentru zonele de protecție ale acestora);

planuri de intervenție în caz de poluări accidentale sau în cazul producerii unui hazard natural marin.

În procesul de elaborare, implementare și monitorizare a PAM, mai multe autorități publice sunt implicate în mod direct. Rolul coordonator aparține Comitetului de amenajare a spațiului maritim („CASM”).

PAM va fi implementat pe baza unui mecanism permanent de monitorizare, autoritățile publice desemnate având obligația ca la fiecare 3 ani să întocmească rapoarte de monitorizare. CASM va stabili în ce măsură este necesară actualizarea PAM. Conform Proiectului de Ordonanță, dar și a cadrului legislativ general din Ordonanța nr. 18/2016, PAM se actualizează periodic, dar nu mai târziu de o dată la 10 ani.

Operatorii economici care propun noi proiecte trebuie să notifice CASM anterior derulării procedurilor de autorizare/licențiere pentru proiectele respective. Pe baza acestei notificări, CASM va analiza (și emite un punct de vedere) se va pronunța cu privire la existența unor posibile conflicte sau sinergii ale utilizărilor/perimetrelor propuse și alte obiective, prin raportare la PAM.

Un aspect important menționat de Proiectul de Ordonanță este că încadrarea proiectului în PAM nu reprezintă un obstacol pentru obținerea autorizării/licențierii proiectului. Totuși, ulterior obținerii autorizării/licențierii, autoritatea publică centrală care gestionează domeniul aferent noului proiect va notifica CASM în vederea actualizării bazei de date.

Ulterior intrării în vigoare PAM, harta cuprinzând utilizările și perimetrele (și toate actualizările ulterioare) va fi public disponibilă pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

 

Vlăsceanu & Partners: Proiect de ordonanță de urgență pentru aprobarea Planului de amenajare a spațiului maritim was last modified: octombrie 13th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: