Victorie semnificativă obținută de PBC Attorneys-at-Law pentru un important recuperator de creanțe bancare

23 mart. 2021
1.842 views

Executarea silită cu privire la o creanță își păstrează caracterul unitar indiferent de numărul dosarelor de executare prin care creditorul decide să își valorifice creanța

Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law a obținut o victorie semnificativă pentru un important jucător pe piața creditelor bancare. Societatea reprezentată de PBC a început inițial un dosar de executare silită pe temeiul unui contract de credit și a unui contract de ipotecă, iar după mai mult de 5 ani, dosarul execuțional a fost închis ca urmare a imposibilității valorificării bunurilor urmărite.

Ulterior, societatea recuperatoare a demarat o nouă executare silită împotriva creditorilor garanți pe temeiul contractului de ipotecă. Debitorii au opus (pe calea contestației la executare) excepția prescripției dreptului de a obține executarea silită pe motiv că ar fi trecut mai mult de 3 ani de la data declarării scadenței anticipate a creditului.

Instanțele au respins, în mod definitiv, contestația la executare și au validat interpretarea propusă de echipa PBC în sensul că actele de executare silită efectuate într-un dosar execuțional în cadrul căruia s-a dispus încetarea executării silite potrivit art. 371 indice 5 lit. b) Cod proc. civ. de la 1865, au aptitudinea de a întrerupe cursul termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită, efect interuptiv ce poate fi valorificat ulterior, dacă creditorul se adresează altui executor pentru realizarea pe cale silită a creanței sale. Instanțele au fost de acord că întreruperea cursului prescripției executării operează ca urmare a efectuării unui act de executare silită, fiind indiferent dacă acest efect interuptiv este valorificat într-un alt dosar de executare decât cel în cadrul căruia s-a efectuat actul de executare.

Prin această soluție salutară, instanțele au confirmat o dată în plus că dreptul de a cere executarea silită trebuie privit ca fiind unul abstract și unitar, iar nu divizat și confundat cu numărul dosarelor de executare prin care este adus la îndeplinire.

În interpretarea art. 405² alin. (3) din Vechiul Cod de procedură civilă, instanța a stabilit că opțiunea creditorului de a executa silit creanța, apelând la un alt executor judecătoresc (ca urmare a constituirii unui nou dosar execuțional) nu are vocația de a exprima voința tacită a acestuia de a renunța la executarea silită.

Litigiul a fost coordonat de o echipă de avocați formată din Traian C. Briciu, Founding Partner și Andreea Păcăleanu, Senior Associate în cadrul Pop Briciu Crai Attorneys-at-law. Din echipa de proiect au mai făcut parte Nicoleta VădeanuAssociate și Șerban NițulescuJunior Associate.

***

Despre PBC Attorneys-at-Law

 Atât în sala de consiliu cât și în cea de judecată, avocații PBC Attorneys-at-Law găsesc cele mai bune soluții legale pentru a transforma orice criză într-o oportunitate și orice oportunitate într-un succes. Prin integrarea domeniilor sale de practică și angajarea avocaților cu expertiză și cunoștințe complexe, firma de avocatură PBC Attorneys-at-Law oferă o abordare multidisciplinară clienților care se confruntă cu provocări sau oportunități de natură juridică.

Partenerii fondatori – Paul POP, Traian BRICIU și Adriana CRAI – au 25 de ani de experiență în cazurile mari de soluționare a litigiilor, precum și în real-estate, fuziuni și achiziții, achiziții publice, fiscalitate, drept comercial, proprietate intelectuală și dreptul muncii. Recunoscuți pentru palmaresul lor de succes, dar și pentru pozițiile academice și implicarea în conducerea și dezvoltarea profesiei, aceștia sunt profund implicați în problemele clienților, folosindu-și cunoștințele valoroase pentru succesul fiecărui caz, proces sau proiect în parte.

Victorie semnificativă obținută de PBC Attorneys-at-Law pentru un important recuperator de creanțe bancare was last modified: martie 24th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: