[UPDATE: Vizita oficială în Republica Chile] Președintele României. Vizitele oficiale în America Latină (18-26 aprilie 2023)

24 apr. 2023
Vizualizari: 232

Update: Vizita oficială în Republica Chile

Președintele României a susținut, în 22 aprilie, la Palatul Prezidențial La Moneda din Santiago de Chile, Republica Chile, declarații de presă comune cu Președintele Republicii Chile.

Redăm, în continuare, declarațiile Președintelui:

Bună ziua!

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi în vizită oficială în Republica Chile, unul dintre prietenii tradiționali ai României în regiunea Americii Latine și un partener economic cu un potențial important.

Avem o relație îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă, iar în anul 2025 vom sărbători 100 de ani de relații diplomatice.

Există perspective promițătoare de extindere a relațiilor noastre bilaterale pe multiple planuri și am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât și pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale și a investițiilor, la energie verde, mediu și schimbări climatice, la protecție civilă, educație, cultură, cercetare, inovare, dar și digitalizare.

Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile și din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât și pe piețe terțe.

Am încurajat, totodată, și dezvoltarea de parteneriate între autoritățile locale din cele două țări.

De asemenea, cu prilejul acestei vizite, a fost semnat un memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență și, din discuțiile pe care le-am avut, înțeleg că există dorința reciprocă de a învăța unii de la alții, fiecare se pricepe la anumite domenii foarte bine.

Mă bucur să putem anunța și decizia de a înființa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române.

Am discutat, totodată, și despre evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare. Nu este întâmplător faptul că atât pentru România, cât și pentru Europa, Chile ocupă un loc privilegiat, având în vedere rolul activ pe care îl joacă în menținerea securității și a stabilității la nivel regional și global.

România, ca și Chile, este interesată de soluționarea situațiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale și prin respectarea dreptului internațional.

Avem o misiune comună în ceea ce privește apărarea democrației în fața amenințărilor, inclusiv a riscurilor hibride.

În cadrul discuțiilor de astăzi, am prezentat Președintelui Boric evaluările și poziția României ca stat vecin al Ucrainei în privința războiului de agresiune declanșat de Rusia.

Acesta, războiul, are consecințe serioase asupra securității României și în plan european, dar are efecte și la nivel global, inclusiv până în Chile.

Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în foruri multilaterale pentru condamnarea războiului și pentru promovarea ordinii internaționale bazate pe norme.

Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă și pentru a-și redobândi suveranitatea și libertatea.

Un alt subiect discutat a vizat relația dintre Chile și Uniunea Europeană. Domnule Președinte, Chile poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Uniunea Europeană.

Summitul dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric.

Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunități concrete și voi încuraja autoritățile și companiile românești să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile.

Înainte de a încheia, vreau să reamintesc un moment important din istoria comună. România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor.

În total, peste 6.000 de refugiați din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceștia stabilindu-se în țara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule Președinte, un liant al relațiilor româno-chiliene.

Astfel, astăzi tocmai am plăcerea de a înmâna o serie de documente de arhivă, mărturii ale acelei perioade.

Îi mulțumesc Președintelui Boric pentru discuțiile foarte bune și i-am adresat invitația de a face o vizită în România.

Sunt convins că, în viitor, relațiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele și cetățenii noștri.

Vă mulțumesc!

Sursa informației


Update: Vizita oficială în Republica Federativă a Braziliei

Președintele României s-a întâlnit, în 19 aprilie 2023, cu prilejul vizitei oficiale în Republica Federativă a Braziliei, cu reprezentanții autorităților locale din Rio de Janeiro.

Președintele român a evidențiat relațiile speciale ale României cu Brazilia, respectiv cu orașul Rio de Janeiro, punctând faptul că, în urmă cu 95 de ani, odată cu stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, România a înființat, la Rio de Janeiro, prima sa legație din America Latină. Președintele României a subliniat rolul activ al comunității românești din Brazilia în promovarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de actualitate, între care dinamizarea relațiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale și a investițiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educație și cultură.

Referindu-se la necesitatea redinamizării și a amplificării cooperării economice, inclusiv comerciale și investiționale cu Brazilia, și respectiv cu Rio de Janeiro, Președintele României a prezentat oportunitățile economice oferite de România și a invitat investitorii din regiune să vină în țara noastră, evidențiind faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii.

Cu ocazia întâlnirii, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și Guvernul Statului Rio de Janeiro. Memorandumul vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversității și ecosistemelor, precum și al gestionării și monitorizării pădurilor.

Din discuțiile cu autoritățile locale a reieșit faptul că atât Rio de Janeiro, cât și orașele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban și gestionarea suboptimală a deșeurilor. În acest sens, Președintele României a evidențiat faptul că tranziția către orașe sustenabile necesită inovare, investiții în cercetare și dezvoltare, dar și cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state.

În cadrul discuției cu autoritățile locale din Rio de Janeiro, Președintele român a subliniat importanța parcurilor pentru calitatea vieții în mediul urban, dar și nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetație, exprimând totodată deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două țări în aceste domenii.

Totodată, Președintele României a remarcat că o tranziție verde de succes presupune și investiții în educație, accentuând faptul că educația privind schimbările climatice și mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România și Brazilia pot coopera, la nivel central, dar și la nivel local.

De asemenea, Președintele României a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa informației


Președintele României desfășoară, în perioada 18-26 aprilie 2023, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile și în Republica Argentina.

Aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.

America Latină reunește state membre sau în proces de aderare la OCDE, cu economii emergente, care contribuie sau pot contribui în mod semnificativ, la nivel global, la securitatea alimentară, la cea energetică sau climatică, la recuperarea economică post-pandemie și dezvoltarea durabilă.

Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale Președintelui României în America Latină vizează: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu; impulsionarea contactelor sectoriale și dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerțului, cercetării, protecției mediului și schimbărilor climatice, agricultură, educație, cultură, protecție civilă și altele; aprofundarea cooperării și a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului și a dreptului internațional, inclusiv a principiilor Cartei ONU.

Interesul acordat de România consolidării relațiilor cu Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile și Republica Argentina se înscrie, de asemenea, în procesul de aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu America Latină și Caraibi, proces orientat în prezent spre pregătirea Summitului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles. Continentul latino-american este considerat o zonă de importanță strategică pentru Uniunea Europeană și statele sale membre, inclusiv în actualul context geopolitic global, marcat de numeroase surse de divergențe și de acumularea de noi tensiuni. În acest sens, va fi reafirmat angajamentul țării noastre de a contribui activ, prin valorificarea avantajelor sale competitive și a relațiilor sale tradiționale cu statele de pe continentul latino-american, la succesul acțiunii globale a Uniunii Europene și la obținerea unor rezultate de durată cu ocazia Summitului de la Bruxelles.

Obiectivul central al acestei vizitei oficiale în Republica Federativă a Braziliei îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină și Caraibi, aspect care va fi concretizat și prin adoptarea de către cei doi președinți a unei Declarații comune. Documentul conține angajamentul celor două părți de a crește nivelul relațiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat și al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerț, investiții, industrie, cercetare și inovare științifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educație și cultură.

Având în vedere nivelul schimburilor comerciale, aflat sub potențialul oferit de cele două piețe, vizita va urmări, totodată, promovarea României ca partener economic atractiv, cu accent pe oportunitățile de cooperare și investiții în industrie, energie, agricultură, IT și alte sectoare.

Vizita oficială în Republica Chile, cea de-a doua etapă a turneului sud-american, prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani, beneficiază deja de un cadru dinamic al dialogului politico-diplomatic în ultimii ani. Construită pe premise bilaterale favorabile, vizita are ca obiectiv impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane.

Cooperarea în plan multilateral, aspectele legate de climatul de securitate în vecinătatea celor două țări, consolidarea democrației la nivel global, apărarea drepturilor omului și combaterea schimbărilor climatice, inclusiv educația pentru climă, sunt teme care vor fi abordate în cadrul discuțiilor celor doi șefi de stat.

În plan educațional, România va deschide în perioada următoare primul lectorat de limba română din America Latină, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române. Această acțiune creează premisele pentru creșterea contactelor interumane și a proiectelor culturale comune.

Programul oficial va mai include și vizitarea, împreună cu omologul chilian, a Muzeului Memoriei și al Drepturilor Omului din Santiago de Chile, proiect de un simbolism special pentru statul gazdă. Președintele României va dona muzeului un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, vor fi donate copii ale documentelor referitoare la refugiații chilieni evacuați de autoritățile române și primiți în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria Chile.

Obiectiv principal al vizitei în Republica Argentina îl reprezintă evaluarea stadiului relațiilor bilaterale dintre cele două țări și identificarea în comun a domeniilor unde există perspective de creștere a schimburilor comerciale și de atragere de noi investiții, pentru ambele state.

Cu acest prilej, vor fi semnate documente bilaterale de cooperare în domeniul situațiilor de urgență și în cel al cercetării agricole.

Sursa informației

Vezi și Președintele României: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea O.U.G. nr. 186/2022 privind Regulamentul (UE) 2022/1.854 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie

 

[UPDATE: Vizita oficială în Republica Chile] Președintele României. Vizitele oficiale în America Latină (18-26 aprilie 2023) was last modified: aprilie 24th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: