UNPIR a marcat aniversarea de 20 de ani printr-un dublu eveniment

16 mai 2019
Vizualizari: 716

10 mai – Ziua Practicianului în Insolvență

Vineri, 10 mai 2019, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență (UNPIR) a marcat aniversarea de 20 de ani a profesiei de practician în insolvență cu un eveniment organizat în București la Sala Tronului din Palatul Regal.

La „Ziua Practicianului în Insolvență” au venit președinți și reprezentanți ai tuturor filialelor UNPIR. Printre invitați au fost lideri ai profesiilor liberale, precum și reprezentanți marcanți ai diverselor medii cu care interacționează profesia de practician în insolvență.

Evenimentul a fost deschis de dl Niculae Bălan, președintele UNPIR, care a întâmpinat invitații de onoare și a trecut în revistă câteva momente definitorii pentru UNPIR.

„Țin minte că prima ședință a Consiliului Național de Conducere a fost undeva la Ministerul Minelor. Vă povestesc mai încolo cum era atunci… O mare parte din cei care au fost atunci cu noi, în grupul de inițiativă, este aici. Vă mulțumesc!”, a spus dl Bălan.

Deschiderea a fost completată de dl Cătălin Dascăl, președintele filialei București a UNPIR, gazda evenimentului.

În încheierea alocuțiunilor de bun-venit, dl Bălan a amintit personalitatea profesorului Ion Turcu, primul doctrinar care a aprofundat materia insolvenței în România. Trecerea acestuia în neființă a fost comemorată cu un moment de reculegere.

Segmentul de discursuri ale invitaților de onoare a fost deschis de dl Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

După vizionarea unui material video aniversar, cu câteva dintre cele mai importante momente ale devenirii UNPIR, cuvântările au fost reluate cu un discurs al prof. univ. dr. Stanciu D. Cărpenaru, personalitate de prim rang a dreptului românesc și unul dintre universitarii de prestigiu care au dezvoltat legislația incidentă profesiei de practician în insolvență.

Tripla semnificație a zilei de 10 mai a fost punctată și detaliată de lect. univ. Bogdan Bucur, care a purtat audiența într-un tur vizual al Sălii Tronului, explicând însemnătatea istorică a încăperii.

Potrivit profesorului Bucur, „10 mai a redevenit zi de sărbătoare națională începând cu 2015. (…) Nu este Ziua Regalității, decât în proporție de 30%”.

Astfel, în 1866 ziua de 10 mai a marcat instaurarea pe tron a domnitorului Carol I, în 1877 a marcat proclamarea independenței față de imperiul Otoman, iar în 1881 a adus transformarea României în regat, domnitorul devenind rege.

Suita de discursuri a fost continuată de invitați de marcă precum prof. dr. Cristina Rotaru, director al Institutului Național al Magistraturii (INM), prof. dr. Ion Anghel, șeful Departamentului de Analiză Economică din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), dl Dragoș Doroș, prim-vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF), dna. dr. Nicoleta Țăndăreanu, dr. Ciprian Mihăilescu, președintele Camerei Auditorilor Financiari (CAFR), prof. dr. Robert Șova, președintele Corpului Experților Contabili (CECCAR) și dl Sorin Petre, prim-vicepreședinte al Asociației Evaluatorilor Autorizați (ANEVAR).

De aplauze au fost încununate și discursurile prof. univ. dr. Augustin Fuerea, dl senator Robert Cazanciuc, dl deputat  Remus Borza, dl Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR și dna. Simona Miloș, director INPPI.

La eveniment a participat și o delegație din partea Asociației Lichidatorilor și Administratorilor din Republica Moldova, organizație omologă UNPIR, delegație condusă de Dorin Ciobanu.

Serata s-a încheiat cu un dineu, pe acordurile cvartetului Amadeus, moment cu o atmosferă familială în care, la mese, invitații și-au împărtășit între ei amintiri și impresii acumulate de-a lungul anilor de activitate.

 

11 mai – Congresul UNPIR

Sâmbătă, 11 mai 2019, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență (UNPIR) a organizat cea de-a XXII-a ediție a Congresului profesiei, găzduit de Domeniul Știrbey, sala Regina Maria.

Evenimentul a debutat cu discuțiile legate de viitorul profesiei, în care delegații au avut posibilitatea de a decide asupra unor aspecte curente și viitoare ale vocației de practician în insolvență.

Pe ordinea de zi au fost rapoartele structurilor din cadrul UNPIR și planurile pentru perioada 2019-2020, iar un punct important de discuții a fost constituit de propunerile de completare a Statutului privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență.

Ulterior discuțiilor tehnice, participanții la Congres au fost invitați la evenimente festive, ocazionate de aniversarea a 20 de ani a profesiei de practician în insolvență.

O degustare de vinuri condusă de somelierul Cosmin Tudoran a fost urmată de o prezentare a vinurilor venite de la crama dobrogeană Rasova. Divertismentul a fost asigurat de invitații speciali ai serii, artiștii Loredana Groza și Marius Mihalache.

 

 

 

Despre UNPIR

 

·       Prima formă de organizare profesională a practicienilor în insolvență a luat ființă în anul 1998, sub denumirea de „Asociația Practicienilor în Reorganizare și Lichidare din România”, având aproximativ 150 de membri (economiști, juriști și ingineri).

·       Profesia liberală de practician în reorganizare și lichidare a fost constituită oficial în anul 1999, prin Congresul inaugural al „Uniunii Naționale a Practicienilor în Reorganizare și Lichidare”.

·       Denumirile de „practician în insolvență, autorizat în condițiile legii” și „Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România” au fost introduse prin lege în anul 2006.

·       Statutul privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență a fost adoptat în anul 2007.

·       În două decenii de activitate, numărul societăților profesionale membre UNPIR a crescut de la 55 la circa 670, iar numărul membrilor persoane compatibile a crescut de la 365 la circa 2.960.

 

 

 

UNPIR a marcat aniversarea de 20 de ani printr-un dublu eveniment was last modified: mai 16th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: