UNBR. Vicepreședintele Uniunii și membrul Comisiei Permanente, invitați în cadrul dezbaterii privind digitalizarea serviciilor avocațiale

21 feb. 2023
Vizualizari: 189

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) informează despre participarea vicepreședintelui UNBR și a domnului A.I., membru în Comisia Permanentă a Uniunii, la TVR, în emisiunea Avocatul Dumneavoastră din 20 februarie 2023, ce a avut ca subiect de dezbatere, digitalizarea serviciilor avocațiale.

UNBR a publicat extrase din cadrul emisiunii, după cum urmează:

D.F., vicepreședinte UNBR:

− Platforma e-UNBR reprezenta o interfață a avocatului cu acele instituții publice care nu pot oferi acces individual avocatului și care vor ca acela care solicită accesul să intervină prin UNBR, pentru ca UNBR să certifice calitatea de avocat.

− Nimeni nu obligă pe nimeni ca să vină pe o platformă securizată. Pe platforma securizată (e-UNBR) se realiza interfața cu acele servicii pe care statul nu le oferă decât unei platforme securizate. (…) În momentul în care noi ne-am dorit ca anumite platforme să fie verificate și autorizate de ADR – Autoritatea privind digitalizarea României – în baza avizului UNBR, ne-am dorit ca cei care sunt la celălalt capăt al relației cu clientul să fie în mod sigur avocați.

− Democrația profesională ne obligă să ținem cont de ce spun colegii din profesie. Chiar dacă noi nu vom vrea să reglementăm acest domeniu, el va fi reglementat.

A.I., membru în Comisia Permanentă a UNBR:

− Astăzi prestăm anumite servicii în format electronic, dar într-o formă arhaică și în mod neunitar.

− Toată lumea se întreabă de ce este nevoie de o reglementare în acest sens. Este nevoie de o reglementare pentru ca atunci când lucrurile se vor așeza, când vom fi trecut de pandemie și de heirup-ul din acea perioadă – când oameni de bună credință au fost pionieri în a lansa ședințe de judecată online – vor veni problemele de identitate digitală a avocatului. Astăzi, te loghezi pe Skype la o ședință de judecată, dar cine confirmă că avocatul care se pretinde a reprezenta o parte este într-adevăr avocat? Toate aceste lucruri au nevoie de reglementare.

− Am dorit să asigurăm posibilitatea pentru toți avocații să acceadă la servicii noi în contextul unei legi foarte noi. E vorba de legea privind platforma națională de interoperabilitate, în care mai multe instituții guvernamentale vor fi obligate să-și încarce bazele de date într-un cloud guvernamental. Atunci se va pune problema cu adevărat despre prestarea de servicii avocațiale electronice, când te duci să accesezi, dar nu la registratura instituției respective.

− Am vrea ca în câțiva ani, cererile online să se depună printr-o platformă care să se conecteze la platforma națională de interoperabilitate, pentru a putea presta în mod electronic servicii pe care acum le prestezi în mod fizic. În plus, ne dorim blocarea totală la serviciile avocațiale a avocaților clandestini.

− Nu o să abandonăm niciodată proiectul de digitalizare a profesiei de avocat. Cel mai probabil vom continua dezbaterile pe acest proiect în grupul care l-a elaborat, pentru a vedea toate criticile care au fost aduse punctual acestui proiect legislativ.

Pentru a vizualiza emisiunea, vă invităm să consultați sursa informației.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și UNBR. Q&A privind propunerea legislativă B47/2023 privind serviciile profesionale efectuate de avocat în format electronic

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
UNBR. Vicepreședintele Uniunii și membrul Comisiei Permanente, invitați în cadrul dezbaterii privind digitalizarea serviciilor avocațiale was last modified: februarie 21st, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: