[UPDATE: 10 puncte profesionale pe an calendaristic pentru toți avocații care participă la implementare] UNBR a aprobat programul de educație juridică non-formală în școli „Fii avocat în școala ta!” – FAST
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
UPDATE: 10 puncte profesionale pe an calendaristic pentru toți avocații care participă la implementare
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) anunță, prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 258 din 11-12 martie 2022, acordarea de 10 puncte profesionale pe an calendaristic pentru toți avocații care participă la implementarea Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” (FAST) și care au desfășurat cel puțin 5 ore de activitate efectivă de instruire juridică în cadrul acestui proiect.
UPDATE: Final de etapă
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) anunță finalul de etapă al proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”, prin care peste 20 de mii de elevi din toată țara au beneficiat de module FAST dezvoltate de către Departamentul de Educație Juridică din cadrul UNBR, printr-o întâlnire a celor 42 de coordonatori FAST, organizată la București.
Astfel, în cadrul întâlnirii au fost analizate eforturile de până acum ale tuturor părților implicate în proiect: elevii, profesorii, Inspectoratele Școlare Județene, Ministerul Educației, alături de echipele de avocați care au pus în practică modulele FAST.
De asemenea, Președintele UNBR și coordonatorul FAST la nivel național, au apreciat efortul neobosit oferit de avocați în școli și importanța faptului că au fost consolidate relațiile dintre barouri, avocați și comunitățile locale.
Totodată, activitatea pro bono a fost punctată într-un moment festiv.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.
UPDATE: Desfășurarea, cu succes, a primelor 4 săptămâni din proiect
Printr-un comunicat transmis, Baroul București a informat că, până în prezent, 24.000 de elevi din școlile și liceele din capitală au putut adresa profesioniștilor avocați întrebări legate de teme diverse de educație juridică.
În prima săptămână de curs, desfășurată în perioada 2-6 mai, au fost abordate teme referitoare la Constituție, drepturi, libertăți, nevoia de reguli și de sancțiuni, precum și subiecte privind infracțiuni împotriva sănătății și a vieții, precum loviri și alte violențe, vătămarea corporală, omorul.
În cea de-a doua săptămână de curs, între 9 și 13 mai, au fost discutate teme despre libertatea și integritatea sexuală, dar și despre bullying, aspecte importante pentru viața de zi cu zi a tinerilor.
În cea de-a treia săptămână, în perioada 16-20 mai au fost abordate subiecte privind infracțiuni de patrimoniu, precum furtul, tâlhăria, abuzul de încredere, dar și violarea vieții private, mărturia mincinoasă ș.a., precum și elemente privind răspunderea penală a minorilor, măsurile privative și neprivative de libertate care pot fi luate, vârsta legală la care un minor poate fi angajat cu contract de muncă sau cum poate avea venituri în mod legal.
A patra săptămână (23-27 mai), a adus în atenția elevilor subiecte despre traficul și consumul de droguri, despre dependență, substanțe interzise, efectul acestor elemente din punct de vedere social și juridic și nu în ultimul rând, al sănătății.
Interesul și implicarea elevilor au fost majore, întrucât s-au adresat unui interlocutor profesionist, care nu le era profesor sau părinte, cu un limbaj adaptat nivelului lor de dezvoltare psiho-socială. Acest aspect a creat premisa unor dialoguri deschise, cu importanță majoră pentru felul în care adolescenții înțeleg că trebuie să se respecte reciproc în relațiile sociale pe care le dezvoltă si pentru a înțelege ușurința cu care pot încălca limita legalității din joacă, bravură, neștiință, curiozitate sau dorință de a câștiga bani.
La cele mai multe clase s-au derulat procese simulate, ce au avut în prim-plan situații reale, desfășurate chiar între elevi, procese în care adolescenții au putut experimenta prin joacă și au putut înțelege mecanismele actului de justiție și rolul profesioniștilor din domeniul juridic.
Ultima săptămână din program va fi dedicată aspectelor de ordin juridic, inclusiv de ordin penal, născute din interferența tinerilor cu lumea ciberneticii, tot mai prezentă în viața lor.
Baroul București apreciază deschiderea Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a celor peste 150 din unitățile școlare gimnaziale și liceale din capitală, a profesorilor și elevilor, pentru educația juridică, în general.
Baroul București își manifestă recunoștința față de toți cei aproximativ 300 de avocați care și-au dăruit timpul în a-și împărtăși experiența ca avocați pledanți, pentru a construi premisa formării unor generații de tineri bine informate juridic.
Baroul București își exprimă încrederea că vom putea continua în parteneriate viitoare implementarea materiei de educație juridică în școli, cu noțiuni esențiale pentru viitorul educat al societăți românești.
Proiectul „Fii avocat în școala ta!” a fost organizat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România și implementat de barourile din toate județele României.
UPDATE: Lansarea proiectului
Baroul București informează că evenimentul de lansare a proiectului de educație juridică „Fii Avocat în Școala Ta!”, organizat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), a avut loc pe 5 mai 2022, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
Astfel, printre invitați s-au aflat: Sorin Mihai Câmpeanu, ministru al Educației, Traian Briciu, Președinte UNBR, Ion Dragne, Decan al Baroului București, Daniel Fenechiu, Prodecan al Baroului București și vicepreședinte UNBR, Silvana Racoviceanu, coordonatorul proiectului pentru București, Robert Cazanciuc, senator, fost Ministru al Justiției ș.a.
De asemenea, participanții și-au arătat susținerea pentru proiect, subliniind nevoia de educație juridică timpurie, care contribuie la formarea copiilor și a tinerilor ca cetățeni cu respect pentru lege și valorile democratice.
Totodată, proiectul reprezintă o amplă campanie de responsabilitate socială în domeniul educației juridice la nivel preuniversitar, la care participă avocați voluntari din toate cele 42 de barouri. La nivelul Baroului București sunt implicați 300 de avocați voluntari, care vor desfășura activități de educație juridică în peste 140 de unități școlare, atât în gimnaziu, cât și în licee.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.
UPDATE: Baroul București debutează în cadrul proiectului
Baroul București anunță că debutează în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România, „Fii Avocat în Școala Ta!”.
Astfel, timp de 5 săptămâni, aproximativ 280 de avocați ai Baroului București vor păși pragul unităților școlare, pentru a vorbi elevilor despre Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni.
Mai concret, pentru o oră pe săptămână, avocatul devine profesor, prin dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale.
Primul curs, „Fii cool fără să fii penal”, de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, având o durată de 5 ore de curs.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.
UPDATE: Baroul București se alătură programului FAST
Baroul București anunță că a început derularea programului de educație juridică non-formală în școli „Fii avocat în școala ta!” (FAST), proiect inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR).
Astfel, baroul informează că peste 200 de avocați voluntari vor discuta cu elevii despre infracțiuni și prevenția lor, în peste 150 de unități de învățământ public și privat din București.
Totodată, în perioada 16-18 martie 2022, Biblioteca Victor Anagnoste a Baroului București a găzduit primele ședințe de prezentare a modulelor FAST.
În acest sens, pe parcursul celor trei zile, avocații voluntari au stabilit un mod coerent de abordare a subiectelor care îi preocupă pe elevii de gimnaziu și liceu, printre care: violență, droguri, bullying, hacking, diferența dintre a fi victimă sau autor al unei infracțiuni, limitele ordinii publice, vârsta răspunderii penale, drepturile și obligațiile de cetățean.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.
UPDATE: Mai multe barouri din țară au început deja derularea programului FAST
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) anunță că mai multe barouri din țară au început derularea programului de educație juridică non-formală în școli „Fii avocat în școala ta!” (FAST).
Astfel, Baroul Mureș asigură derularea proiectului UNBR „Fii avocat în școala ta!” în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din județul Mureș, prin validarea unei echipe de proiect formată din 24 de avocați voluntari. Activitățile de educație juridică se vor derula în perioada 15 martie-15 iunie 2022 și vor continua în anul școlar 2022-2023 prin includerea în proiect a unui număr tot mai mare de unități de învățământ gimnazial și liceal.
De asemenea, Baroul Harghita și Inspectoratul Școlar Județean Harghita vor derula, în aceeași perioadă (15 martie-15 iunie 2022), proiectul „Fii avocat în școala ta!” în unitățile de învățământ din Harghita. Baroul amintește că proiectul este unul de responsabilitate socială, prin care elevii vor fi încurajați să reflecteze și să își exprime opinia cu privire la probleme juridice din viața cotidiană.
Totodată, Baroul Brăila a semnat un parteneriat instituțional cu ISJ Brăila, scopul protocolului de colaborare fiind promovarea și implementarea eficientă a proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Brăila, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, precum și a răspunderii lor civile și penale.
Nu în ultimul rând, începând cu data de 15 martie 2022, proiectul FAST va fi implementat și la nivelul Baroului Bistrița Năsăud. Proiectul se derulează ca urmare a încheierii unui parteneriat cu ISJ Bistrița Năsăud, baroul punând la dispoziție o echipă de 20 de avocați voluntari care au ales să se implice în această activitate didactică.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.
UPDATE: Precizări suplimentare
În acest context al pandemiei și al noilor reguli cauzate de aceasta, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) promovează un important proiect la nivel național, având convingerea că educația juridică este mai mult decât oricând necesară tinerilor, în evoluția lor ca viitori membri ai societății.
Astfel, scopul proiectului „Fii avocat în școala ta” este de a explica tinerilor situații de viață care îi preocupă, prin prisma normelor de drept, a consecințelor juridice, încurajându-i să ia decizii informate în plan personal și profesional, precum și să acționeze într-o manieră angajată și pozitivă în societate.
De asemenea, proiectul se va desfășura pe două paliere: educația non-formală și educația formală.
a) educația juridică non-formală. Educația juridică poate fi promovată în școli și în mod non-formal, cu mai multă flexibilitate și creativitate în alegerea acțiunilor și a tematicii care pot fi abordate de către avocați împreună cu elevii. Aceasta se desfășoară, în general, pe bază de voluntariat și protocoale de colaborare cu partenerii din sistemul educațional.
b) educația juridică formală. Prin Legea nr. 273/2021, educația juridică face parte din domeniile de competențe cheie la nivel preuniversitar (gimnaziu și liceu) începând cu anul școlar 2022-2023, iar prin Legea nr. 184/2021, exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu activitățile didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial.
Pentru a participa la educația juridică formală, avocații trebuie să îndeplinească o serie de condiții prevăzute de Legea educației naționale.
De asemenea, o prioritate este implicarea Departamentului de Educație Juridică (DEJ) din cadrul UNBR în elaborarea programei școlare de predare a modulului de educație juridică în cadrul Educației antreprenoriale, financiare și juridice, care trebuie realizată până la începutul anului școlar 2022-2023.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a aprobat, în ședința din 4-5 februarie 2022, programul de educație juridică non-formală în școli „Fii avocat în școala ta!” (FAST).
Totodată, Departamentul pentru educație juridică (DEJ) din cadrul UNBR a fost acreditat să se ocupe de coordonarea unitară a activităților desfășurate de avocați în școlile din România.
Astfel, proiectul FAST, derulat de UNBR, presupune susținerea unor ore de educație juridică non-formală de către avocații interesați, în mod voluntar și neremunerat, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor care vor fi puse la dispoziție de DEJ.
Tot în cadrul accestui proiect vor putea fi organizate procese simulate, concursuri, dezbateri precum și vizite în cadrul instituțiilor de profil (instanțe, penitenciare etc.).
Avocații interesați se vor putea înscrie în cadrul proiectului în perioada 9-20 februarie 2022, înscrierea făcându-se în cadrul barourilor în care aceștia vor dori să participe la cursuri.
Menționăm că prima etapă a proiectului se va desfășura în perioada 15 martie-15 iunie 2022, pe parcursul unui număr limitat de ore, iar colegii avocați care vor face parte din echipele de proiect vor fi selectați de Consiliile barourilor din țară și ulterior repartizați prin raportare la numărul unităților de învățământ incluse în proiect.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.
(Copyright foto: freepik)