Conferință [CUM A FOST] Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România

3079       0

[CUM A FOST] Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România 📅 04 aprilie 2019 București [CUM A FOST] Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România

Data 04 aprilie 2019
Locația Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București

 

 

Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București au organizat pe 4 aprilie 2019 prima ediție a conferinței Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România.

 

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Ștefan Cerkez, la al doilea etaj al Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București din str. Ion Ghica nr. 4, cu sprijinul partenerului CMF Consulting, un nume redutabil, cu o tradiție de 27 de ani pe piața evaluatorilor și consultanților pentru tranzacții, preluări, fuziuni și achiziții.

 

A fost un început cu dreptul, deși tema conferinței a fost una de nișă, cu multe aspecte de ordin tehnic, legislativ și fiscal. Finanțarea de tip private equity este o formă alternativă de finanțare a companiilor, pe lângă metodele clasice de finanțare (împrumut bancar sau obligatar), care se face contra unei părți din capitalul social al companiei. Această finanțare este realizată de investitori ce au interes în companie. Câștigul realizat de acești investitori este reprezentat de dividendele pe care le încasează și sumele de bani ce le revin prin vânzarea pachetelor deținute la prețuri mai mari decât prețul de achiziție. Acest ecart între cele două valori (prețul de achiziție și prețul de vânzare) se datorează implicării active a investitorilor în activitatea firmei, ducând la sporirea valorii acesteia și implicit a prețului acțiunilor.

 

Dezbaterea inițiată de Universul Juridic a adus la aceeași masă în prima secțiune nume importante – oficialități (Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat; Sorin Dimitriu, președintele C.C.I.B.), reprezentanți ai unor asociații profesionale și patronale (Cristian Pârvan, Președintele  Patronatului Investitorilor Autohtoni – PIAROM; Dan Ștefan, membru în Consiliul Director al Asociației Family Business Network România), dar și profesioniști dedicați exclusiv domeniului – Elena Apostolescu, directorul general al CMF Consulting.

 

S-a discutat aplicat despre oportunitatea alegerii subiectului și continuării dezbaterilor pe tema propusă, despre dinamica pieței de private equity, despre posibilele inițiative și corecții de ordin legislativ, au fost enumerate etapele evaluărilor în tranzacțiile realizate de fondurile de private equity, s-au enumerat punctele forte de atractivitate pentru investitori ale României și au fost relevate particularitățile afacerilor de familie, un alt driver din zona private equity.

 

În cea de a doua parte a dezbaterii, asistența a beneficiat de intervenții cel puțin la fel de interesante. Mihai Precup, Managing Director în cadrul Progressio Capital Partners, un fond de investiții luxemburghez recent intrat pe piața locală, a  trecut în revistă principalele provocări pentru fondurile de private equity în România, domeniile de interes pentru investitori, dar  și câteva idei de înmulțire a tranzacțiilor sănătoase de pe piața locală.  O perspectiva practică asupra acestor tipuri de finanțări și tranzacții a fost prezentată de  avocatul Cătălin Oroviceanu, Partner KPMG Legal, cel care a transmis asistenței sfaturi utile pentru cei angajați în asemenea procese de due-dilligence, vânzare/cumpărare a afacerilor.

 

Alți doi reprezentanți ai unor afaceri promițătoare care au beneficat de finanțări de gen (Daniel Nicolescu, Director General, Symphopay și  Mircea Căpățînă, Cofondator, Smart Bill) au amintit criteriile, procedurile și etapele ce trebuiesc parcurse în procesul de finanțare a unei companii prin fonduri de tip private equity.

Concluzia finală? Piața românească de private equity este în cadența pieței de profil din Europa Centrală și de Est, rămâne atractivă, deși apetitul investitorilor este periclitat de incertitudinile de ordin legislativ și politic. Sunt destule lucruri de îndreptat și întrebări care își caută răspuns.

Unul dintre vorbitori a sintetizat foarte plastic actualitatea de la noi privind investițiile și investitorii: ”România poate fi comparată cu o baltă de pescuit în care sunt destul de puțini pești și la fel de puțini pescari pe margine. Să chemi mai mulți pescari – n-ar prea avea ce pești grași să prindă. Să crești mari peștii și să-i înmulțești, durează și ,peste oarece vreme, cine să-i prindă? Iată un cerc vicios care trebuie rupt pe termen mediu!”

 

 


Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic organizează conferința Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România,Ediția I, 4 aprilie 2019.

Conferința are loc la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Parteneri:

CMF Consulting

Prezentare:

Finanțarea de tip private equity este o formă alternativă de finanțare a companiilor, pe lângă metodele clasice de finanțare (împrumut bancar sau obligatar), care se face contra unei părți din capitalul social al companiei. Această finanțare este realizată de investitori ce au interes în companie. Câștigul realizat de acești investitori este reprezentat de dividendele pe care le încasează și sumele de bani ce le revin prin vânzarea pachetelor deținute la prețuri mai mari decât prețul de achiziție. Acest ecart între cele două valori (prețul de achiziție și prețul de vânzare) se datorează implicării active a investitorilor în activitatea firmei, ducând la sporirea valorii acesteia și implicit a prețului acțiunilor.

În decursul unui an, o firmă de investiții primește mii de planuri de afaceri. Mai puțin de 10% dintre acestea trec de etapa preliminară de analiză și li se face procesul de due diligence. Dintre acestea, mai puțin de 10% primesc finanțare.

 Există preocupări constante față de astfel de oportunități de finanțare și în România.

În ultimul an și jumătate, o treime din tranzacțiile realizate în țara noastră  au avut drept actor un fond de investiții. Acesta este un bun indicator al atractivității României și a poziției sale bune pe această piață.

Cu o serie de tranzacții majore implicând fonduri de investiții în ultimele 18 luni, este de așteptat ca România să continue să fie un teritoriu interesant pentru investitorii financiari.

Conferința cu tema Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România își propune să promoveze în rândul companiilor cu capital românesc avantajele pe care le oferă fondurile de private equity. Vom afla de la cei avizați care sunt cele mai active fonduri de private equity, ce capital au acestea pentru achiziții locale în perioada următoare și care sunt cele mai atractive sectoare economice pentru tranzacții.

Totodată, vom prezenta studii de caz, povești de succes, dar vom vorbi descoperi și care sunt obstacolele birocratice și legislative pentru fondurile de private equity.

 

Vorbitori

Sorin Dimitriu, Președinte, CCIB

Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat, InvestRomania – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Elena Apostolescu, Director General, CMF Consulting – „Evaluarea în tranzacții realizate de fondurile de private equity”

Cristian Pârvan, Președinte, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)

Dan Ștefan, co-owner Autonom Rent-a-car și membru în Consiliul Director al Family Business Network România – „Finanțarea afacerilor de familie”

Mircea Căpățînă, Cofondator, Smart Bill

Daniel Nicolescu, Director General, Symphopay – „Criterii, proceduri și etape în procesul de finanțare a unei companii prin fonduri de tip private equity”

Cătalin Oroviceanu, Partner KPMG Legal: „Private Equity – o perspectiva practică”

 

Teme de discuție:

Piața de private equity în România

„Povești de succes” generate de operațiunile de private equity

Evaluarea în tranzacții realizate de fondurile de private equity

Factorii geopolitici care pot influența activitățile investiționale

Strategiile de exit ale fondurilor de private equity

Obstacole birocratice și legislative pentru fondurile de private equity

 

Audiență:

Directori generali, directori finaciari / economici, directori de marketing din companii, evaluatori, avocați, consultanți fiscali, asociații patronale și asociații profesionale, mass-media

 

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30 – 11,30: Sesiunea I

Sorin Dimitriu, Președinte, CCIB

Elena Apostolescu, Director General, CMF Consulting – „Evaluarea în tranzacții realizate de fondurile de private equity”

Cristian Pârvan, Președinte, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)

Dan Ștefan, co-owner Autonom Rent-a-car și membru în Consiliul Director al Family Business Network România – „Finanțarea afacerilor de familie”

11,30 – 11,50: Business networking coffee break

11,50 – 13,30: Sesiunea a II-a

Cătalin Oroviceanu, Partner KPMG Legal: „Private Equity – o perspectiva practică”

Daniel Nicolescu, Director General, Symphopay – „Criterii, proceduri și etape în procesul de finanțare a unei companii prin fonduri de tip private equity”

Mircea Căpățînă, Cofondator, Smart Bill

Mihai Precup, Managing Director, Progressio Capital Partners – „Provocări pentru fondurile de private equity în România”

13,30 – 14,30: Business lunch & networking

 

 

Contact:

Mircea Fica, Editor, Publicațiile Legal Magazin: 0732.903.216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Cristian Pavel, director de dezvoltare, Universul Juridic, 0744656568, cristian.pavel@universuljuridic.ro

Roxana Biga, Project Manager, 0743.292.252, roxana.biga@universuljuridic.ro

 

Taxa de participare este de 300 lei (TVA inclus) și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz;

– Documentația oficială a evenimentului.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Oportunități de finanțare pentru Private Equity în România was last modified: aprilie 11th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: