Redirecţionarea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor – aspecte practice pentru depunerea formularului 177

20 dec. 2022
1.250 views

Suma care poate fi redirecționată

Odată cu intrarea în vigoare a OPANAF nr. 1679/2022, contribuabilii plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot solicita redirecționarea unor sume din impozitul datorat, în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv a declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV, prin depunerea formularul 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”.

Astfel, până pe 27 decembrie 2022, contribuabilii plătitori de impozit pe profit cu anul fiscal același cu anul calendaristic/contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care au efectuat în anul 2021 sponsorizări sub limita maximă calculată, conform prevederilor Codului Fiscal, au posibilitatea să redirecționeze diferența până la plafonul stabilit de lege. Similar cu sponsorizările/contractele de mecenat/bursele private pentru care cheltuielile au fost efectuate în cursul anului, redirecționarea trebuie făcută respectând prevederile legii 32/1994, ale legii 334/2022 sau prevederile corespunzătoare din legea educației naționale nr. 1/2011, după caz. În cazul în care entitatea beneficiară este o persoană juridică fără scop lucrativ sau o unitate de cult, redirecționarea poate fi făcută numai dacă beneficiarul sponsorizării este înscris la data plății sumei în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Încheierea unui contract de sponsorizare/mecenat/bursă privată

Deși OPANAF nr. 1679/2022 nu prevede în mod distinct obligativitatea încheierii unui contract de sponsorizare/mecenat/bursă privată, în formularul 177 este prevăzută o rubrică separată în care trebuie completate pentru fiecare beneficiar în parte numărul și data contractului privind acordarea sponsorizării/mecenatului/bursei private.

În plus față de elementele obligatorii ce trebuie luate în considerare la încheierea unui astfel de  contract de sponsorizare în conformitate cu prevederile legislației, este recomandat să fie inclusă în aceste contracte și o referință cu privire la OPANAF nr. 1679/2022. Mai specific, să se menționeze că scopul încheierii contractului este redirecționarea sumelor din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și că plată către organizațiile non-profit se va face de către ANAF prin redirecționarea din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor plătit.

Deși contribuabilii vor întocmi contracte de sponsorizare/mecenat/burse private în numele lor, pentru sumele pe care intenționează să le redirecționeze, având în vedere că efectuarea plăților aferente sumelor redirecționate din impozitul pe profit/ impozitul pe veniturile microîntreprinderilor rămâne în sarcina autorității fiscale, aceste redirecționări nu vor fi înregistrate în evidențele contabile ale contribuabililor, contractul fiind întocmit în scopul susținerii cererii adresate prin intermediul formularului 177.

Rectificarea sumelor declarate către ANAF

Contribuabilii pot corecta formularul 177 depus, prin depunerea unei cereri rectificative.

În practică pot exista și situații în care, ulterior depunerii formularului 177, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor al anului pentru care s-a dispus redirecționarea să fie rectificat. Atunci când rectificarea este făcută în sensul diminuării impozitelor datorate, se poate ajunge în situația în care autoritatea fiscală să fi redirecționat, în baza declarației 177 depuse inițial de către contribuabil, o sumă mai mare decât suma pe care contribuabilii ar fi avut dreptul să o redirecționeze. În astfel de situații, contribuabilii vor datora bugetului de stat diferența de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus.

Corelațiile dintre formularul 177 cu alte date existente în baza de date ANAF

În acest moment, în legislație este menționată doar condiția de a avea debitele privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor stinse pentru a demara procesul de redirecționare și de soluționare în termenul legal de 45 de zile. În caz contrar, pentru contribuabilii care nu au stinse debitele reprezentând impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, termenul de 45 de zile începe să curgă de la data stingerii debitului. Rămâne de văzut care vor fi motivele de respingere ale acestor cereri.

Materialul integral poate fi consultat aici.

 

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

 

Redirecționarea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor – aspecte practice pentru depunerea formularului 177 was last modified: decembrie 20th, 2022 by Diana Lupu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Diana Lupu

Diana Lupu

Este Partener, Global Compliance and Reporting, EY România.
A mai scris:
Ana-Maria Nițu

Ana-Maria Nițu

Este Senior Manager, Global Compliance and Reporting, EY România.