Proiect în dezbatere publică: Ordin privind modificarea și completarea OMS nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare

26 oct. 2017
Vizualizari: 806

În data de 24 octombrie 2017, pe site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.ro) a fost lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin privind modificarea și completarea OMS nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare.

De asemenea, a fost anexat respectivului proiect și Referatul de aprobare.

În ceea ce privește cadrul normativ, Referatul arată faptul că prin modificarea și completarea OMS nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, au fost aduse o serie de clarificări în ceea ce privește spitalizarea de zi.

În OMS nr. 1096/2016 de modificare a OMS nr. 914/2006, au fost înlocuite sintagmele: „secția de spitalizare de o zi”, „compartimentul de spitalizare de o zi” și „unitate de spitalizare de o zi” cu sintagma „structura de spitalizare de zi” și au fost aprobate reglementări privind organizarea structurii de spitalizare de zi.

De asemenea, a fost acordat un termen de 12 luni în care unitățile sanitare cu compartimente de spitalizare de zi trebuiau să-și organizeze această structură conform normelor.

Întrucât nu în toate cazurile, situația concretă de organizare și funcționare a unității sanitare a permis respectarea cerinței de reorganizare până la momentul redactării proiectului de Ordin, structura de spitalizare de zi reprezentând o structură funcțională necesară pentru reluarea cazuisticii și evitarea internărilor în spitalizare continuă, Ministerul Sănătății propune modificarea OMS nr. 914/2016, în sensul că situațiile de excepție privind reorganizarea structurii de spitalizare de zi, vor fi analizate punctual în urma unei note de fundamentare și vor fi supuse spre aprobare de la caz la caz ministrului sănătății.

Totodată, având în vedere necesitatea prevenirii apariției de infecții nozocomiale, prin respectivul Ordin se propune ca, în cazul unităților sanitare cu paturi care asigură atât servicii medicale de spitalizare continuă, cât și servicii medicale de spitalizare de zi, sala de tratamente/pansamente, să fie organizată distinct pentru cele două tipuri de asistența medicală.

Conform Referatului de aprobare, sunt actualizate normele privind asigurarea condițiilor generale de igienă, prin prevederea obligativității utilizării unui frigider cu sistem de alarmă vizual și auditiv, sistem de monitorizare automată a temperaturii și conectare la un generator autonom (în caz de situații de urgență) la nivelul unitățiilor de transfuzii sanguine și necesitatea utilizării substanțelor dezinfectante specifice în cadrul procedurilor de igienizare a spațiilor și mobilierului de la nivelul spitalelor.

În plus, au fost introduse reglementări privind cerințele minime pentru organizarea băncilor pentru lapte matern.

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro, persoană de contact: Costin Iliuță, tel. 021.3072.665.

Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ (afișat de la 24 octombrie 2017 până la 05 decembrie 2017).

Sursa informației

Proiect în dezbatere publică: Ordin privind modificarea și completarea OMS nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.