[UPDATE: Întrevedere cu Președintele Parlamentului European în cadrul Summitului UE – Uniunea Africană de la Bruxelles] Președintele României va participa la reuniunea informală privind situația de securitate din Sahel (Paris) și la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană-Uniunea Africană (Bruxelles)

18 feb. 2022
Vizualizari: 187
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UPDATE: Întrevedere cu Președintele Parlamentului European în cadrul Summitului UE – Uniunea Africană de la Bruxelles

În contextul Summitului UE – Uniunea Africană de la Bruxelles, Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului European în cadrul căreia s-au purtat discuții pe diferite teme de actualitate, precum evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice și extinderea spațiului Schengen.

Astfel, în ceea ce privește evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, Președintele României a accentuat importanța menținerii unității și solidarității statelor membre UE, dar și a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici, pledând pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme și credibile în vederea detensionării situației de la granița estică a Ucrainei, inclusiv sancțiuni.

Referitor la sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța susținerii active, inclusiv prin asistență financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova și a eforturilor Președintei și a Guvernului de la Chișinău de a continua reformele.

Cu privire la combaterea schimbărilor climatice, Președintele României a evidențiat rolul important al energiei nucleare și al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziție către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susține ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică.

Mai departe, Președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spațiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziția cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării țării noastre.

În acest sens, Președintele Parlamentului European a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu țara noastră pe dosarele de interes comun și, totodată, a reafirmat susținerea sa și a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)


UPDATE: Discuțiile din cadrul reuniunii privind situația de securitate din Sahel

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, miercuri, 16 februarie 2022, la Paris, la invitația Președintelui Republicii Franceze, la o reuniune informală privind situația de securitate din Sahel.

Astfel, în cadrul acestei reuniuni, liderii europeni ai țărilor participante la Forța Takuba, alături de o serie de parteneri africani, au abordat evoluțiile politice și de securitate din Sahel și au exprimat sprijinul pentru Mali și poporul malian în eforturile de a obține pacea și stabilitatea durabile și, respectiv, pentru continuarea combaterii terorismului în regiunea Sahel.

De asemenea, în urma imposibilității menținerii forțelor franceze (operațiunea Barkhane) și a Forței Takuba în Mali, participanții la reuniune au reafirmat angajamentul în sprijinul păcii și stabilității în Sahel, inclusiv printr-o posibilă relocare a forțelor respective în zona Sahel și regiunile învecinate dinspre Golful Guineea.

Într-una din intervențiile sale, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea menținerii unității și coordonării, inclusiv cu partenerii regionali, precum și a continuării eforturilor comune în vederea asigurării păcii și securității în regiune, în beneficiul cetățenilor.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Totodată, Președintele României și-a exprimat regretul cu privire la deteriorarea accelerată a situației politice din Mali și a adus în discuție importanța menținerii angajamentului României în acest sens, cu ajustarea modalităților de implementare în funcție de evoluțiile de securitate din regiune, arătând că obiectivul prioritar rămâne asigurarea securității civililor amenințați de terorism și de creșterea nivelului de violență.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)


În perioada 16-18 februarie 2022, Președintele României va participa, mai întâi, la invitația Președintelui Republicii Franceze, la o întâlnire de lucru informală privind situația de securitate din Sahel și, ulterior, va lua parte la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană (UE)-Uniunea Africană (UA), organizat la Bruxelles.

În cadrul reuniunii de la Paris din 16 februarie 2022, țările din regiune și partenerii lor internaționali angajați în lupta împotriva grupărilor teroriste vor discuta despre evoluțiile politice și militare/de securitate din teren, reconfirmând voința de a-și continua parteneriatul pe termen lung pentru a face față împreună tuturor provocărilor reprezentate de amenințarea teroristă, în beneficiul securității europene, dar și al securității cetățenilor din statele saheliene, inclusiv prin noi forme de angajament.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis va sublinia angajamentul României pentru securitatea regiunii Sahel, materializat prin participarea țării noastre la misiunile UE și ONU din regiune, respectiv prin decizia de a lua parte la Forța Takuba, reuniunea urmând să dezbată viitorul acestei misiuni în contextul recentelor evoluții securitare din Sahel.

Mai departe, în perioada 17-18 februarie 2022, Președintele României va participa la Summitul Uniunea Europeană-Uniunea Africană de la Bruxelles, contribuind astfel la îmbunătățirea relațiilor în plan bilateral și multilateral cu țările de pe continentul african, precum și la evidențierea contribuției țării noastre la dezvoltarea și securitatea continentului african, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

Cu prilejul lucrărilor Summitului, Președintele Klaus Iohannis va sublinia eforturile constante ale României în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor comune UE-UA, axate pe pace, securitate și bună guvernare, pe sprijinirea sectorului privat și integrarea economică sau pe dezvoltarea economică sustenabilă prin educație, cultură și formare profesională.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

VEZI ȘI Președintele României a participat la ședința organizată de Președintele Statelor Unite ale Americii pe tema securității regionale

[UPDATE: Întrevedere cu Președintele Parlamentului European în cadrul Summitului UE – Uniunea Africană de la Bruxelles] Președintele României va participa la reuniunea informală privind situația de securitate din Sahel (Paris) și la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană-Uniunea Africană (Bruxelles) was last modified: februarie 18th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: