Președintele României. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (6 iulie 2023)

7 iul. 2023
Vizualizari: 108

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis, s-a desfășurat în 6 iulie 2023, la Palatul Cotroceni.

Primul subiect discutat în cadrul CSAT a vizat obiectivele României la Summitul NATO, care se va desfășura la Vilnius, în perioada 11-12 iulie 2023.

Summitul va aborda consecințele agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și a impactului mai larg al acestui război la nivel global. La Vilnius, Președintele român va prezenta aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre.

În cadrul CSAT, a fost subliniată importanța Summitului NATO de la Vilnius în privința luării unor decizii suplimentare privind descurajarea și apărarea pe Flancul Estic, pemtru asigurarea forțelor și planurilor necesare unei Apărări Înaintate eficiente pe întregul Flanc Estic.

România este pregătită să contribuie la efortul aliat atât din postura de stat gazdă al unor structuri multinaționale NATO, cât și prin suplimentarea la 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu acest an.

România a fost și va continua să fie un susținător activ al aspirațiilor euroatlantice ale Kievului, fapt evidențiat și prin Declarația comună pentru susținerea de către țara noastră a perspectivei euroatlantice a Ucrainei, semnată de către Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene desfășurat în Republica Moldova, la 1 iunie.

Totodată, România va continua să acorde atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut odată cu războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

România a fost și rămâne un susținător constant al politicii Ușilor Deschise a NATO, și, în acest sens, va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianță.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius.

Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și crearea, în România, a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. În acest sens, se va realiza un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Tot în cadrul ședinței, membrii Consiliului au aprobat forțele Armatei României și ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2024.

Elementul de noutate îl reprezintă suplimentarea participării cu o companie stat major și deservire la operația EUFOR Althea, în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina.

România va deveni astfel cel mai mare contribuitor cu trupe în cadrul operației, cu un efectiv de peste o mie de militari.

Sursa informației

Vezi și Președintele României: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

 

Președintele României. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (6 iulie 2023) was last modified: iulie 7th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: