Președintele României. Reuniunea extraordinară a Consiliului European

2 feb. 2024
Vizualizari: 63

Președintele României a participat, în 1 februarie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Reuniunea a vizat în special finalizarea procesului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. De asemenea, liderii UE au discutat și despre sprijinul acordat Ucrainei pe multiple paliere, inclusiv militar, precum și despre situația din Orientul Mijlociu.

Liderii europeni au obținut acordul cu privire la pachetul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, pe baza elementelor de conținut deja agreate în format UE26 la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023.

Liderii au decis astfel cu privire la crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, care va permite finanțarea directă a cheltuielilor bugetare ale Ucrainei pentru perioada 2024-2027 și acordarea de garanții pentru proiectele de reconstrucție.

Totodată, Consiliul European a reiterat determinarea de a continua sprijinul militar pentru Ucraina, în mod previzibil și durabil, prin înființarea Fondului de Asistență dedicat Ucrainei sub egida Facilității Europene pentru Pace, prin Misiunea de asistență militară a UE și prin asistență bilaterală directă din partea statelor membre, cu scopul de a răspunde nevoilor Ucrainei atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, a fost reliefat acordul privind valorificarea în sprijinul Ucrainei a profiturilor rezultate din activele imobilizate ale Rusiei.

Președintele Klaus Iohannis a salutat adoptarea pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, prin care Uniunea va putea asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina și va dispune de instrumente importante care vor înlesni acțiunea sa în arii relevante, precum gestionarea migrației, apărare și creșterea competitivității.

Liderii Uniunii Europene au avut și o discuție generală privind situația preocupantă din Orientul Mijlociu. Președintele României a pledat pentru menținerea unității UE în abordarea acestui conflict și a păstrării influenței sale ca actor activ angajat în revigorarea soluției celor două state. România a condamnat cu fermitate atacul terorist al Hamas.

Membrii Consiliului European au abordat în discuții și situația fermierilor europeni pe fondul protestelor declanșate de aceștia în mai multe state membre. Comisia Europeană s-a angajat să avanseze, în perioada următoare, o serie de măsuri care să contribuie la soluționarea situației și să răspundă preocupărilor ridicate de fermieri.

 

Sursa informației

Vezi și Președintele României. Vizita oficială a Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în România

 

Președintele României. Reuniunea extraordinară a Consiliului European was last modified: februarie 2nd, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: