Preşedintele Macron la Bucureşti

24 aug. 2017
Vizualizari: 846

Azi are loc vizita oficială a președintelui Franței la București. Despre această vizită relatează News.ro: „Președintele Franței, Emmanuel Macron, a sosit, joi, la București, pentru o vizită de câteva ore. Șeful statului francez a fost primit de către președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Palatul Cotroceni. (…) Președintele francez și-a exprimat speranța, în conferința de presă, că un acord privind muncitorii detașați în UE va fi încheiat până la sfârșitul anului și care a pledat ca statele UE să progreseze împreună în beneficiul Europei”.

Una din temele discuției dintre președinții Macron și Iohannis a fost și aderarea României la spațiul Schengen. Macron a explicat, răspunzând unei întrebări, că Franța va susține aderarea României la Spațiul Schengen, subliniind însă că Spațiul Schengen trebuie reformat „în profunzime”.

„Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat nemulțumit de modul în care funcționează zona Schengen în interiorul Uniunii Europene, joi, la București. Macron a spus că este nevoie de o atitudine solidară a statelor membre și de îmbunătățirea controlului la frontiere. „Funcționează prost și trebuie reformat în profunzime”, a afirmat liderul francez”, scrie Cotidianul.

Unul dintre rezultatele vizitei președintelui Macron este că România va cumpăra elicoptere și rachete franțuzești, iar contractul dintre Airbus Helicopters și IAR Brașov va fi extins.

„În cadrul vizitei oficiale pe care președintele Franței o desfășoară în România, au fost semnate două declarații și un memorandum. Una dintre declarații face referire la contractul semnat de Airbus Helicopters și IAR Brașov din data de 12 aprilie 2017. Surse oficiale au declarat că este vorba despre o extindere a contractului de la 5 la 15 ani și implică livrarea, în 10 ani, a 50 de elicoptere, atât României cât și pentru export”, notează Mediafax.

Noile legi ale justiției, despre care a vorbit presa zilele trecute, produc comentarii.

„Asociația Magistraților din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-au solicitat, joi, premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare deschisă, să dispună ministrului justiției, Tudorel Toader, publicarea de îndată a proiectului de modificare a legilor justiției, pentru că acesta să fie dezbătut public. La rândul ei, Asociația Procurorilor din România spune că a luat act cu îngriiorare de principalele modificări care ar urma să fie aduse legilor justiției, o parte dintre ele afectând grav funcționarea și independența sistemului judiciar. Asociația mai arată că aceste modificări au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraților și creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătorești”, relatează News.ro.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis joi Agerpres: „Secția pentru procurori a CSM precizează că cele mai importante modificări preconizate la legile justiției, prezentate public, vin în contradicție cu propunerile motivate formulate anterior de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma consultărilor sistemului judiciar”.

„Astfel, apreciem că unele dintre măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea și funcționarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului justiției, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituționale și a independenței funcționale, înființarea unei noi direcții specializate, cu o competență exclusivă în cercetarea magistraților, este inoportună, nu este susținută statistic și nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar, iar schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcții de cel mai înalt nivel eludează posibilitatea Secției pentru procurori de a proceda la o selecție directă a viitorilor candidați și nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii ÎCCJ la nivelul Secției pentru judecători”, se menționează în comunicatul CSM, citat de Agerpres.

Și DNA se pronunță împotriva trecerii în subordinea ministrului justiției a Inspecției Judiciare. „Direcția Națională Anticorupție susține că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului justiției, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independența procurorilor”, scrie azi Agerpres.

Legile justiției vor ajunge în Parlament, argumentele pro și contra ale politicienilor și specialiștilor putând influența forma finală în care se vor adopta aceste legi.

„ALDE va susține o dezbatere constructivă în Parlament, cu argumente juridice, pe marginea modificărilor propuse la legile justiției, a afirmat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre împrumuturile României de pe piața internă.

„Ministerul Finanțelor a vândut joi obligațiuni de stat în valoare de 500 milioane lei (109,1 milioane euro), scadente în 8 martie 2022, în linie cu suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual în urcare, de 2,65%, arată datele publicate joi de Banca Națională a României (BNR)”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Președintele Macron la București was last modified: august 24th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.